Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița anunță deschiderea oficială a anului școlar 2024-2025 în data de 9 septembrie 2024.
În acest context, dorim să informăm comunitatea despre măsurile și inițiativele implementate la nivel județean pentru a asigura un proces educațional de calitate:
- Investiții și modernizări: Prin diverse fonduri (buget județean, local, PNRR sau programe operaționale) au fost realizate investiții semnificative în infrastructura școlară, inclusiv modernizarea sălilor de clasă, dotarea laboratoarelor și îmbunătățirea condițiilor sanitare. Mulțumim autorităților publice locale care au făcut posibil acest lucru, precum și echipelor manageriale pentru implicare.
Totodată, rugăm elevii și familiile acestora, din cele 45 de unități de învățământ relocate total sau parțial, să aibă răbdare până la finalizarea lucrărilor care sunt în curs de execuție sau care urmează să înceapă, cu precizarea că vor avea condiții optime pentru desfășurarea activității în spațiile în care s-a realizat relocarea. Ne bazăm pe faptul că rețeaua unităților de învățământ din județul Dâmbovița beneficiază de sprijinul constant al autorităților județene și locale, care contribuie semnificativ la modernizarea infrastructurii școlare și la implementarea proiectelor educaționale.
- Resursa umană: Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița a asigurat prin Comisia de mobilitate acoperirea celor peste 5000 de posturi didactice la nivelul întregului județ. Situațiile de vacantare apărute pe parcurs vor fi gestionate cu celeritate, astfel încât fiecare grupă sau clasă să aibă profesori.
Prin Casa Corpului Didactic Dâmbovița, prin proiecte naționale gestionate de Ministerul Educației și proiectele europene (Erasmus+) numeroși profesori au beneficiat de formare de calitate. Suntem convinși că în acest an școlar competențele pedagogice îmbunătățite și colaborarea internațională intensă se vor reflecta într-un act educațional atractiv și eficient, în rezultate mai bune.
- Legislația în vigoare: Începând cu 1 septembrie 2024, au intrat în vigoare noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) și noul Statut al Elevului. Acestea aduc unele modificări, precum: evaluarea comportamentului elevilor la finalul fiecărui modul de învățare, numirea unui profesor responsabil cu proiectele europene în școli etc.
- Colaborare interinstituțională: Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița continuă să colaboreze cu autoritățile locale și cu alte instituții interesate de educație pentru a crea un mediu educațional sigur și propice învățării. Se va continua implementarea Planului Național de Gestionare a Situațiilor de Violență și se vor pune în aplicare recomandările Ministerului Sănătății pentru începerea noului an școar în condiții optime.
- Consiliere și monitorizare: În perioada următoare, prin inspectorii școlari, se vor desfășura activități de consiliere și sprijin, de monitorizare periodică a unităților de învățământ pentru a asigura respectarea standardelor de calitate, pentru a identifica și remedia eventualele probleme.
Date statistice: În județul Dâmbovița, în anul școlar 2024-2025, activitatea se va desfășura în peste 480 de instituții școlare (incluzând grădinițe, școli primare, gimnaziale, licee și unități postliceale), cuprinse în cele 153 de instutuții cu personalitate juridică. Numărul total de elevi, antepreșcolari și preșcolari înscriși în acest an școlar este de aproximativ 65000.
Vă dorim tuturor un an școlar bun, cu experiențe de învățare diverse, realizări și bucurii!
Inspector școlar general,
Prof. STANCU Valentin