Distribuie articolul

Evenimentul principal din cea de-a treia zi a ,,Zilelor Cetății’’ Târgoviște 2024 a fost ședința festivă a Consiliului Local Municipal, manifestare care are loc în fiecare an pe data de 8 septembrie, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ocrotitoarea Târgoviștei. A fost ultima ședință a ,,Zilelor Cetății’’ în actuala formulă pentru că în curând își va intra în drepturi noul CLM rezultat în urma alegerilor locale din vară, după cum  a anunțat primarul orașului, Daniel Cristian Stan.  În prima parte a zilei, conducerea Primăriei Municipiului Târgoviște, consilierii locali,  parlamentarii, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentanții Prefecturii Dâmbovița și  ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, directorii de instituții deconcentrate, dar și ceilalți invitați au participat la slujba de la Catedrala Mitropolitană din sfânta zi a Nașterii Maicii Domnului, după care s-a plecat în procesiune cu Icoana Maicii Domnului pe Bulevardul Mircea cel Bătrân și Calea Domnească, punctul terminus fiind Curtea Domnească, respectiv Sala Tronului unde, într-o atmosferă încărcată de istorie, s-a desfășurat ședința festivă a CLM Târgoviște. Și cum tradiția de ,,Zilele Cetății’’ Târgoviște este de a se acorda diplome de recunoștință unor personalități care și-au adus contribuția la dezvoltarea orașului, autoritățile locale au hotărât ca în acest an primarul orașului Corbetta, Marco Ballarini să primească  diploma de excelență pentru relația de înfrățire dintre Corbetta și Târgoviște, prietenie care durează de peste 20 de ani…

De asemenea, un alt eveniment nelipsit de la ședința festivă a ,,Zilelor Cetății’’ Târgoviște este lansarea de carte tipărită. „TÂRGOVIȘTE, Personalități marcante, file de istorie (1821-1989),” este volumul care a fost lansat la ședința festivă a CLM Târgoviște, o carte document  scrisă de Corina Andrei și Mihai Oproiu, un omagiu adus personalităților care au marcat  istoria orașului. La rândul său primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan a primit din partea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României, un cadou, respectiv o ediție specială a istoriei Senatului României, de 160 de ani, instituție care a jucat în istorie un rol important la momente cheie, dar și placheta omagială a Senatului României la cei 160 de ani de istorie. ,,Noi nu avem trei secole de cetate domnească, dar cei 160 de ani pentru democrația românească, cu suișuri și coborâșuri, a însemnat foarte mult’’, a punctat senatorul Titus Corlățean… Au rostit alocuțiuni primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, prefectul județului, Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, primarul orașului Corbetta, Marco Ballarini. Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu, a transmis mesajul și binecuvântările Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.

„Este un moment special, un moment de sărbătoare pentru municipiul Târgoviște, un moment de bucurie comună. ,,Zilele Cetății’’ înseamnă reunirea tuturor târgoviștenilor, a prietenilor, a oaspeților și a celor care, deopotrivă, prețuiesc aceste locuri și le descoperă continuu. Este o stare de spirit aparte, care se împărtășește între prieteni, vecini de cartier, bunici și copii, târgovișteni din toate profesiile și cu diverse pasiuni, concitadini care, oricât de diferiți ar fi, iubesc acest oraș, îl ocrotesc și îl respectă – o bucurie molipsitoare. Am fost în mijlocul comunității în aceste zile, pe parcursul tuturor evenimentelor, și m-am încărcat cu energia oamenilor – oameni buni, modești, decenți, care se mândresc cu orașul lor și îl vorbesc de bine oaspeților. Ei văd transformările din ultimii ani și participă la evoluția constantă a orașului nostru. Este o dezvoltare pe care noi, cei care suntem în fața dumneavoastră, ne-am asumat-o și pe care suntem îndatorați să o înfăptuim. Târgoviște este astăzi oferit drept exemplu de dezvoltare urbană. Ne-am construit imaginea unui oraș curat, îngrijit, păstrător al istoriei, cu străzi decente, școli și grădinițe moderne, locuri de joacă și parcuri frumoase. Este un parcurs care a început acum câțiva ani și pe care îl vedem reflectat la fiecare pas”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

„Târgoviștea este construită de oameni care știu cât de importante sunt lucrurile bine făcute. Fiecare târgoviștean, alături de Echipa Consiliului Local, de Echipa primarului Daniel Cristian Stan, contribuie la înfrumusețarea și dezvoltarea orașului nostru, care a devenit un model de bună practică la nivel național. Transformarea nu a fost întâmplătoare, ci tocmai rezultatul cooperării strânse dintre autorități și cetățeni. Astăzi, mi-am reafirmat sprijinul pentru toate proiectele administrației publice târgoviștene, iar Consiliul Județean Dâmbovița va fi implicat, de fiecare dată când este nevoie, în procesul și proiectele care contribuie la starea de bine a târgoviștenilor. Felicitări tuturor! Fiecare efort, fiecare idee și fiecare acțiune contează. La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani tuturor târgoviștenilor! La mulți ani sărbătoriților zilei!”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

 

„TÂRGOVIȘTE – CETATEA VALAHĂ – este un spațiu plin de istorie. Și nu un spațiu de istorie oarecare, ”ci unul ziditor de Țară.  Pentru că, aici, nu o dată, țara s-a regăsit pe sine, și s-a ctitorit pe sine, și s-a iluminat pe sine”, cum afirma reputatul istoric George Coandă. Zilele Cetății sunt un prilej pentru noi toți să rememorăm paginile din moștenirea istorică și culturală pe care Târgoviște o poartă cu mândrie, dar, totodată, să privim cu încredere spre viitor. Sărbătorim astăzi, atât trecutul glorios al orașului nostru, cât și transformările impresionante din ultimii ani. Grație fondurilor europene și guvernamentale, Târgoviște a devenit un oraș modern, atractiv și dinamic.

O administrație eficientă, centrată pe nevoile oamenilor, a reușit să atragă și să gestioneze aceste resurse în mod responsabil, aducând beneficii concrete și vizibile pentru întreaga comunitate. Proiectele implementate au transformat orașul nostru, făcându-l mai competitiv, mai verde și mai prietenos cu mediul înconjurător. Prin accesarea și utilizarea eficientă a acestor resurse, Târgoviștea a reușit să își regândească și să își redefinească multe dintre zonele urbane, să modernizeze infrastructura și să stimuleze dezvoltarea economică locală.

Fiecare proiect realizat cu sprijinul fondurilor europene este un exemplu concret al transformării prin care trece orașul nostru. Fie că vorbim de reabilitarea unor clădiri istorice, de modernizarea și dotarea școlilor din municipiu, de modernizarea transportului public sau de crearea de noi spații verzi, toate acestea au fost posibile datorită unei viziuni strategice și a unei administrații care a știut să valorifice oportunitățile oferite de Uniunea Europeană. Prin transparență, profesionalism și dăruire, provocările au fost transformate în oportunități, lucru ce a condus la crearea unui spațiu urban în care fiecare cetățean să se simtă respectat și valorizat.

Dezvoltarea Târgoviștei nu este doar un obiectiv pe termen lung, ci o realitate care se construiește zi de zi, prin implicarea activă a fiecăruia dintre noi. Datorită spiritului inimos și a dorinței de a construi un oraș mai bun, Târgoviște se schimbă de la zi la zi, devenind un loc din ce în ce mai atractiv pentru tineri și pentru familiile care doresc să trăiască și să se dezvolte aici. Putem construi un municipiu unde fiecare dintre noi să se simtă acasă, un oraș care să strălucească prin valori precum solidaritatea, respectul și inovația.

Vă încurajez să priviți spre viitor cu încredere! Inspirați de realizările de până acum, avem toate motivele să credem că orașul nostru va continua să evolueze în direcția bună, că ne putem îndeplini visurile și aspirațiile în Cetatea Târgoviștei. Felicit administrația municipiului Târgoviște, condusă de primarul Daniel Cristian Stan, pentru modul în care a reușit să redea strălucirea de odinioară a vajnicei Cetății, în care Mircea, Țepeș, Radu cel Mare, Macarie, Mihai Întregitorul, Coresi, Ion Heliade Rădulescu, Cârlova și alții au scris istorie pentru Națiunea română.

Orașul sub zidurile căruia s-au păstrat atâtea veacuri, libertatea, datinile și credința poporului nostru, trebuie să inspire, spre trăinicie, generațiile viitoare. Căci, ”Cetatea este, de la asfințitul veacului al XIV-lea încoace, o efigie pentru vecie. Pentru vecia unui Neam și a unei Țări ”. La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni!”, a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.

„Alături de ceilalți colegi, membrii ai Parlamentului României, îmi face o deosebită plăcere să vă felicit, să felicit comunitatea târgovișteană pentru că are în spatele său un trecut istoric  extraordinar și un prezent remarcabil și un viitor foarte important. Vreau să îi felicit pe cei care cu responsabilitate asumată conduc destinele comunității locale pentru ceea ce au realizat, realizează și vor realiza în beneficiul comunității. (…). Vorbim de o istorie extraordinară, de mai bine de trei secole de cetate domnească, cu mari domnitori, mari voievozi nu doar ai Țării Românești, ci ai neamului românesc…  Asta înseamnă și o responsabilitate uriașă pusă pe umerii celor care conduc această comunitare pentru că așteptările oamenilor, știind istoria acestui oraș deosebit,  sunt  mari. Am observat performanța administrației municipiului reședință de județ, o performanță foarte bună. Dacă ar fi să menționez doar faptul că, în toată regiunea Sud-Muntenia, capitala de județ a Dâmboviței este campioana fondurilor europene, însumând mai multe fonduri decât toate celelalte capitale de județ importante din vecinătate, aceasta ar fi o chestiune sugestivă. Totuși, aceasta nu reflectă pe deplin performanța și evoluția pozitivă a comunității locale… Este o perioadă de foarte multă muncă, de prefaceri extraordinare, de fonduri europene și fonduri românești care sunt alocate acestei dezvoltări… Felicitări sincere cu ocazia  Zilelor Cetății’’, a precizat senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

Această întâlnire este foarte importantă pentru mine, aici, în frumoasa voastră Târgoviște. În țara noastră există un proverb: „Acolo unde omul este fericit, acolo este paradisul.” Motivul acestui citat este ușor de înțeles. Suntem noi, în Europa, fericiți? Suntem noi, popoarele Europei, părinții și copiii noștri, fericiți în această lume a conflictului, a disputelor, a luptelor? Dorința și speranța mea este ziua în care vom putea sărbători pacea între popoare, o pace pe care o regăsesc întotdeauna când sunt alături de voi, târgoviștenii, o pace pe care o trăim și o reînnoim în fiecare zi prin înfrățirea noastră.”, a transmis Marco Ballarini, primarul orașului Corbetta.

 „Zilele Municipiului Târgoviște, fostă Cetate de Scaun voievodală și reședință mitropolitană, aflată de mai bine de jumătate mileniu sub ocrotirea Maicii Domnului, îmi oferă prilejul de a aprecia în mod deosebit membrii Consiliului Local Municipal Târgoviște, o depuneți în slujba rodnica activitate pe care dumneavoastră, dezvoltării urbei noastre și, în mod special, dăruirea, osteneala și hotărârea Domnului Primar, împreună cu colaboratorii săi, de a dărui, an de an, un chip tot mai frumos istoricei Capitale muntene, demnă de fascinanta moștenire culturală și istoria acestor locuri.

Totodată, cu acest prilej festiv, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru bunăvoința de a susține importantele proiecte pe care Arhiepiscopia Târgoviștei le derulează pentru promovarea culturii, a educației și a credinței, în beneficiul locuitorilor orașului nostru.

Unul dintre cele mai vechi și mai importante orașe ale spațiului românesc, Târgoviștea ocupă un loc important în istoria credinței și a culturii neamului nostru, de numele său fiind legată prestigioasa activitate tipografică, ce i-a adus gloria renumelui de a fi cel dintâi centru tipografic muntean și locul tipăririi primului Liturghier ortodox din lume, dar și cetatea în care a funcționat prima instituție de învățământ superior de la noi – Schola graeca et latina, și spațiul în care și-au desfășurat activitatea sfinți binecunoscuți, precum: Sf. Ier. Nifon, Sf. Voievod Neagoe Basarab, Sf. Martir Ianache Văcărescu, Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul sau Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Multele și frumoasele biserici de pe tot cuprinsul Municipiului Târgoviște ne oferă o inestimabilă mărturie despre frumusețea sufletească a înaintașilor noștri și a locuitorilor de astăzi ai acestei citadele a unității naționale românești.

Oriunde ai păși astăzi în Târgoviște recunoști amprenta istoriei glorioase a acestei adevărate ”Florențe valahe”, ori umbra binefăcătoare a unor celebri voievozi, precum: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Matei Basarab sau Mihai Viteazul, pentru că, aici, vechiul și noul se îmbină armonios și cheamă mereu la celebrarea istoriei, dar și la viețuirea contemporană în pace, credință și libertate.

Invoc asupra tuturor binecuvântarea Atotmilostivului Dumnezeu, rugându-L să ne dăruiască tuturor pace, sănătate, prosperitate și bucurie! La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni!”, a transmis pr. Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.


Distribuie articolul