Distribuie articolul

Specialist în absorbția fondurilor europene pe domeniul agricol, vicepreședintele PSD Dâmbovița și consilierul județean Mihai Istrate îi are deja de partea sa pe fermierii dâmbovițeni și nu numai pe care îi consideră prietenii și partenerii săi. Acesta a declarat astăzi, la conferința de presă de la PSD Dâmbovița, că agricultura ocupă un loc important în programul de guvernare al social democraților. A mai spus Mihai Istrate că fondurile europene au salvat agricultura românească și că în lipsa acestora  agricultura autohtonă era de mult în colaps. Acesta atrage atenția că  agricultura românească are nevoie de finanțare, pentru că fără o finanțare adecvată nu se va putea ține pasul cu fermierii din celelalte state. În acest sens, Mihai Istrate cere viitorilor parlamentari să se bată pentru ca subvențiile fermierilor români să ajungă la nivelul celor din celelalte state mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

,,Domeniul meu de activitate, de foarte mulți ani, este absorbția fondurilor europene pentru agricultură. Fermierii dâmbovițeni și nu numai sunt prietenii și partenerii mei. PSD este partidul care întotdeauna a fost alături de agricultura românească, alături de fermierii români, prin măsuri și programe care să ducă la eficientizarea acestui domeniu foarte important pentru economia românească. În programul de guvernare, care va succede alegerilor din 1 decembrie, pentru că trebuie să spunem cu subiect și predicat PSD va fi la guvernare și după alegerile viitoare de la 1 decembrie, agricultura ocupă un loc foarte important.

Vreau să enumăr câteva domenii esențiale pe care se axează programul de guvernare al PSD pentru agricultură. În primul rând, Programul Național strategic 2023-2027, sau lansat un număr de măsuri, mai sunt foarte multe măsuri care se vor lansa în acest final de an și în anul 2025. PSD sprijină producătorii autohtoni prin mai multe forme de sprijin și introducerea de mecanisme și instrument noi pentru agricultură. Un capitol foarte important îl reprezintă consolidarea fermei de familie, atât în sectorul vegetal, cât și zootehnic. Continuarea Programului Agro IMM Invest dedicat întreprinderilor mici și mijlocii cu capitalizarea de piață medie din domeniul agricol. Consolidarea reformelor în domeniul fondului funciar prin continuarea și definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole. Consolidarea poziției fermierilor în lanțul agroalimentar prin încurajarea asocierilor. Stimularea producției agricole prin reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice. Crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură. Susținerea învățământului agricol și, de asemenea, asigurarea de producții alimentare durabile, inclusiv prin reducerea substanțială a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor chimice și prin dezvoltarea agriculturii ecologice. Acestea sunt câteva elemente din Programul de guvernare al Partidului Social Democrat destinat agriculturii.

Programul este mult mai amplu, dar aș vrea să mă axez pe activitatea noastră de aici, de la Dâmbovița, și să vă spun că județul nostru este unul dintre județele fruntașe în atragerea de fonduri europene. De când am devenit membri și au fost inițiate aceste programe, suntem la al treilea program european, județul Dâmbovița întotdeauna a fost în primele 3 județe din România la atragerea fondurilor europene.

În anul 2024 una dintre cele mai de succes măsuri este cea dedicată tinerilor fermieri pentru că de ei trebuie să avem grijă în primul rând. S-a deschis mai greu, au fost mai multe ghiduri, au fost mai multe intervenții asupra acestor ghiduri, dar cu bune și cu rele la sfârșitul anului 2023 această măsură a fost lansată și în județul Dâmbovița vor fi aproximativ 400 de tineri fermieri care vor beneficia de această măsură, deja, până astăzi, s-au semnat aproape 200 de contracte de finanțare a câte 70.000 euro fiecare. Vor mai intra la selecție încă cel puțin atâtea.

În ceea ce mă privește, o să spun întotdeauna, cred că fondurile europene au salvat agricultura românească. Fără  fonduri europene, din punctul meu de vedere, agricultura românească era în colaps. Știți bine că și o parte din subvențiile care se dau în agricultură, cea mai mare parte dintre ele, vin tot de la Comisia Europeană, de aceea este un lucru esențial faptul că România este membră a Uniunii Europene și trebuie să avem grijă ca acest lucru să fie în continuare unul dintre dezideratele oricărui Guvern care va conduce această țară. Agricultura românească are nevoie de finanțare, fără finanțare nu vom reuși să ținem pasul cu fermierii din celelalte state și de aceea cred că unul dintre cele mai importante deziderate ale viitorilor parlamentari, indiferent de partidul politic din care fac parte, trebuie să fie încercarea ca și subvențiile fermierilor români să ajungă la nivelul celor din celelalte state mai dezvoltate din Uniunea Europeană pentru că în România avem cei mai buni specialiști, fermierii români sunt foarte bine pregătiți, dacă vor avea și subvenții și programe la nivelul celorlalți din  Uniunea Europeană atunci lucrurile vor fi pe un făgaș normal și, aș spune eu, corect. Am spus-o de fiecare dată, o spun și acum, îi încurajez pe tineri, dacă nu au făcut-o până acum, să se apuce de agricultură pentru că este un domeniu care în România este vital. Trebuie să ne gândim la ei și să ne gândim ca programele care sunt și care vor veni să-i ajute încât producătorii români să poată concura cu producătorii din afara României. Noi suntem într-o piață liberă și indiferent dacă ne place sau nu ne place și în agricultură, ca în orice alt domeniu, există competiție, iar dacă vom reuși să sprijinim fermierii români așa cum trebuie ei se vor ridica la nivelul celorlalți, produsele agricole care vor veni din fermele lor vor fi la același nivel cu cele care astăzi vin din import și atunci vom avea o competiție egală. Sunt sigur că românii vor dori să consume produse românești într-o cantitate mult mai mare decât produsele din import.”, a transmis Mihai Istrate.


Distribuie articolul