Premieră în județul Dâmbovița! Cel mai mare Târg de Cariere și Dezvoltare Profesională din județ, aflat la prima ediție, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița în parteneriat cu Universitatea Valahia Târgoviște și-a deschis astăzi porțile! Evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile, 31 octombrie – 1 noiembrie 2024, în Campusul Universității Valahia Târgoviște și se adresează în mod special tinerilor și profesioniștilor cu oportunități de carieră și dezvoltare profesională… Oficiile de gazdă au fost asigurate de Ștefania Stroică, director general al Camerei de Comerț Dâmbovița, care a adresat cuvântul de bun venit. Au participat la deschiderea oficială a Târgului de Cariere și Dezvoltare Profesională Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, Emilian Rusu, prefectul județului Dâmbovița, conf. univ. dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia, prof. univ. dr. ing. habil. Daniel Emil Constantin Dunea, Prorector Cercetare și Creație Universitară al Universității Valahia, Marius Lixandru, Inspector Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Sponsorul principal al evenimentului, care reunește numeroase companii care își prezintă ofertele de carieră și formare profesională, este Uzina de Produse Speciale Dragomirești. Participanții, studenți și persoane aflate în căutarea unor noi oportunități profesionale, au ocazia să interacționeze direct cu reprezentanții companiilor și să descopere pozițiile disponibile în diverse domenii.
„Dăm startul acestui prim eveniment dedicat creșterii profesionale, formării și explorării unor noi oportunități de carieră. Este primul eveniment de acest fel pe care îl organizăm în baza protocolului cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște și este un semn al angajamentului nostru comun de a crea pentru comunitate, pentru studenți, pentru mediul economic, un cadru de încredere și sprijin pentru toți cei aflați în căutarea unui viitor profesional mai bun. Ne aflăm aici cu un scop și anume de a conecta, de a inspira și de a sprijini pe toți cei care doresc să-și dezvolte cariera. Avem în sală studenți, profesioniști cu experiență, dar și persoane care doresc să exploreze noi orizonturi profesionale și atunci suntem siguri că acest eveniment vine ca un loc unde fiecare își poate găsi resursele și inspirația de care are nevoie.
În cadrul acestui eveniment ne propunem mai mult decât simple oportunități de angajare. Prin sesiunile de mentorat pe care le-am organizat veți vedea că veți putea explora nu doar locuri de muncă, ci și direcții de dezvoltare personală și profesională. Cât despre companii, pentru acestea ne dorim ca acest eveniment să fie mai mult decât o simplă platformă de recrutare, ne dorim să creeze conexiuni reale și de durată.”, a transmis Ștefania Stroică, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Dâmbovița.
Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a menționat că evenimentul reprezintă o dorință mai veche a Camerei de Comerț Dâmbovița care, în sfârșit, a fost materializată, mai ales ,,în urma observării, an de an, cum Bursa Locurilor de Muncă practic nu reușește să intre și în zona oamenilor cu studii medii și înalte. Bursa locurilor de muncă, în opinia mea, este extraordinar de bună, este foarte bine că o face statul periodic dar ea în principiu se adresează șomerilor. Acum 20-30 de ani șomerii chiar căutau un loc de muncă. Astăzi, după părerea mea, și nu numai a mea, șomerii nu caută loc de muncă. Ei caută de fapt să-și ia acea indemnizație și eventual poate mai reușesc să lucreze, ici colo, la negru, la gri, dar nu vor să muncească. Astăzi dacă îmi spune un șomer că nu și-a găsit un loc de muncă eu îi spun că nu e adevărat. Nu există companie din Dâmbovița să nu aibă nevoie cel puțin de un loc de muncă, cel puțin de un angajat. Nu se poate așa ceva. Sunt companii care au un deficit de 10-50 oameni, iar companiile mari chiar de sute de lucrători. Dacă nu mă credeți, haide-ți să ne uită de ce în România, anul acesta, așteptăm să vină 100.000 de muncitori din spațiul non european, din Asia. Dacă am avea aici oameni care vor să muncească, nu am aduce din Asia. Sunt convins că niciun antreprenor român nu ar vrea să angajeze de peste mări și țări, să aibă probele de educație, de limbă, probleme de comportament și ar prefera un roman de-al nostru.
Așadar, mă adresez vouă cu foarte mare încredere că acest Târg de cariere să reprezinte un prim pas pe un drum profesional care să vă ducă într-o zonă în care să vă angajați și să fiți fericiți, pentru că un angajat nefericit nici nu muncește bine, nici nu poate să-și facă un viitor. Eu vă încurajez să vă uitați cu atenție la companiile dâmbovițene, pentru că sunt companii, multe din ele foarte puternice, sunt companii și cu capital străin și cu capital românesc și sigur puteți să vă găsiți primii pași spre o carieră profesională. Este drept, când am pornit în zona antreprenorială această idee de târg de cariere, unii prieteni îmi spuneau că ei au un angajat și sunt mulțumiți de el, dar dacă el vine la târgul de cariere și vede că ar putea să se ducă la o altă companie pe un post mai bun și al putea să-l piardă. Da, îl pierde, pentru că până la urmă, cine nu știe să-și țină angajatul o să-l piardă și nu e vina angajatului, e vina angajatorului.”, a declarat președintele CCIA Dâmbovița, Valentin Calcan.
„Acest eveniment aflat la prima ediția a avut origine o discuție pe care am avut-o cu președintele Camerei de Comerț la preluarea mandatului la Universitate, atunci când domnia sa a creionat acest eveniment și a spus că este imperios necesar să derulăm astfel de activități în Universitate, adică să trecem de la chestiunile formale la chestiunile practice și iată-ne astăzi la această primă ediție a Târgului de Cariere și Dezvoltare Profesională.
Universitatea noastră, și prin acest eveniment, își reafirmă încă o dată angajamentul profund față de dezvoltarea comunității academice dâmbovițene, așa cum spuneam, printr-un parteneriat solid cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița. Prin evenimentele pe care împreună le-am stabilit eu sunt sigură că acest Târg e cariere va reprezenta pentru studenții noștri o platformă esențială pentru a-și defini parcursul profesional și pentru a-și atinge obiectivele de carieră. Acest Târg va oferi, astăzi și mâine, tuturor studenților noștri ocazia de a se întâlni cu antreprenorii din diferite domenii de activitate, de a explora oportunități variate și de a obține sfaturi valoroase pentru un parcurs profesional deosebit.
Mulțumesc tare mult, încă o dată, Camerei de Comerț Dâmbovița, și pentru acest eveniment și pentru toate evenimentele frumoase, de substanță, pe care le dezvoltăm împreună pentru studenții noștri și pentru societatea dâmbovițeană. Un cuvânt de apreciere pentru toate firmele care au răspuns inițiativei noastre. Pentru studenți este o oportunitate foarte importantă de a-și dezvolta cariera, de a vedea, de ce nu, o posibilă carieră, prin discuțiile pe care le vor avea atât cu cei care le vor oferi sfaturi foarte bune de mentorat în ceea ce privește cariera lor profesională și, mai ales, cu antreprenorii care au venit cu foarte multe surprize plăcute.”, a transmis conf. univ. dr. Claudia Gilia, președintele Senatului Universității „Valahia” Târgoviște.
Prof. univ. dr. ing. habil. Daniel Emil Constantin Dunea, Prorector Cercetare și Creație Universitară al Universității „Valahia” a transmis salutul rectorului Ioan Corneliu Sălișteanu, care este un promotor fervent al parteneriatului cu mediul antreprenorial. ,,Conducerea Universității, împreună cu Senatul Universității, încearcă să modernizăm și să ridicăm prestigiul Universității „Valahia” ratinguri internaționale, lucrăm pentru asta, iar un punct important este parteneriatul cu mediul de afaceri, pentru transferul de cunoștințe, inovații și tehnologii din zona academică în zona antreprenorială este nevoie de crearea de start-up-uri, spin-off-uri… Pentru studenți, încercați să fiți mai activi, să fiți alături de cadrele didactice și neapărat să dezvoltăm acest parteneriat cu Camera de Comerț, care este o interfață importantă între noi și mediul antreprenorial.”, a transmis prof. univ. dr. ing. habil. Daniel Emil Constantin Dunea, Prorector Cercetare și Creație Universitară al Universității „Valahia”.
„Voi studenților, voi viitori angajați, fie în mediul privat fie în mediul de stat, trebuie să aveți încredere în voi, trebuie să fiți serioși, să nu vă lăsați absolut niciodată călcați în picioare. Să nu cedați. Să aveți încredere în forța voastră și atunci când vă este greu și cădeți, scuturați-vă și treceți mai departe ”, a transmis Emilian Rusu, prefectul județului.
„Una dintre cele mai mari satisfacții ale mele este aceea ce în ultima vreme, instituții precum Universitatea Valahia, autoritățile publice sau reprezentanți ai mediului de afaceri, în speță Camera de Comerț Dâmbovița, se întâlnesc din ce în ce mai des lucru ce, cu siguranță, face foarte bine economiei acestui județ. În ceea ce privește Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, pe care îl reprezint în fața dumneavoastră, ori de câte ori am avut vreo inițiativă, ușa acestor instituții a fost deschisă.
Revenind la evenimentul de astăzi, consider că este foarte important ca cererea job-urilor să fie corelată cu oferta pieței de muncă din județul nostru, iar astfel de inițiative care aduc față în față, pe de o parte angajatorii pe altă parte viitori angajați, sunt binevenite. Îmi doresc ca dumneavoastră să sporiți numărul celor 92500 de contracte de muncă din Dâmbovița sau numărul celor 13000 de angajatori. Vă doresc succes în viitorul profesional reamintindu-vă că, ori de câte ori aveți nevoie, noi de aflăm la un mail sau un telefon distanță.
Mai vreau să reamintesc și faptul că trebuie să munciți legal, să aveți un contract de muncă, să vă cunoașteți bine drepturile și obligațiile și astfel relațiile angajat-angajator se vor desfășura prosper. Felicit organizatorii și sper ca acest eveniment să devină tradiție”, a transmis Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița.
În cadrul târgului, participanții au posibilitatea de a participa la trei sesiuni de mentorat, susținute de lideri și specialiști din domenii variate:
-Oana Voicu – Manager la Hotel Pestera, cu tema ,,Interviul! Îmbracăți costumul de încredere și obține jobul visat’’!
-Ilona Balint – Vicepreședinte și Manager proiecte în cadrul Asociatia Be You, cu tema ,,Fii voluntar! Implică-te! Primul pas spre succesul în carieră’’
-Alexandru Tomescu – CEO la Coders Lab – Academia de IT, cu tema ,,Descoperă-ți calea profesională! Cum începi și ce rol poți avea în IT’’
Târgul de Cariere și Dezvoltare Profesională se desfășoară pe parcursul a două zile: prima zi este dedicată studenților și celor aflați la început de carieră, iar cea de-a doua zi celor care doresc să își reorienteze parcursul profesional. Inițiativa este un exemplu de angajament al Camerei de Comerț Dâmbovița și al Universității Valahia pentru susținerea dezvoltării economice și profesionale a județului Dâmbovița.