La debut de an școlar, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de măsuri guvernamentale care vin în sprijinul sistemului educațional. Potrivit acesteia, în data de 4 septembrie 2024, Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a adoptat o hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, prin care s-a suplimentat cu 𝟕.𝟖𝟎𝟎 numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special și din centrele județene de resurse și asistență educațională.
,,Dintre acestea, 𝟓.𝟔𝟏𝟒 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞, 𝐢𝐚𝐫 𝟐.𝟏𝟖𝟔 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐮𝐱𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐞 și 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞. Măsura a fost necesară pentru ca unitățile de învățământ să asigura dreptul la educație al copiilor, dar și integrarea unui număr tot mai mare de copii cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, dezvoltarea serviciilor de asistență psihopedagogică, de orientare școlară, consiliere educațională și de sprijin, precum și organizarea și funcționarea serviciilor de educație timpurie complementare, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar. S-a suplimentat numărul de îngrijitoare pentru creșe și grădinițe.
În această suplimentare de posturi intră și posturi de profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, logopezi, profesori pentru școala din spital sau pentru școala la domiciliu. În aceeași măsură, trebuie să se asigure și personal didactic auxiliar, și personal administrativ, de exemplu, este nevoie de informaticieni care să sprijine activitatea celor 𝟏.𝟒𝟑𝟓 𝐝𝐞 𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭𝐞 finanțate prin intermediul PNRR ( SMART LAB etc.).
Județului Dâmbovița i-au fost alocate:
-𝟕𝟏 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞;
-𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐮𝐱𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐞 și 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞.
Guvernul României continuă și în anul școlar 2024-2025 – Programul Pentru Școli al României. Acesta cuprinde distribuția în mod gratuit de fructe, legume, lapte și produse de panificație în toate școlile din țară. În plus, vor fi desfășurate și o serie de activități educative ce țin de alimentația sănătoasă în școli. 1.908.231 de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial vor beneficia de acest program. În județul Dâmbovița, vom avea 𝟒𝟓.𝟗𝟑𝟓 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 ai acestui program din ciclul primar și gimnazial, iar bugetul alocat depășește 𝟏𝟖,𝟑 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢:
-acordarea gratuită de fructe și legume proaspete și pentru derularea măsurilor educative aferente, în anul școlar 2024-2025, județul nostru va primi 2.315.000 lei pentru distribuție și 919.000 pentru măsuri educative;
-acordarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și pentru derularea măsurilor educative aferente în anul școlar 2024-2025, școlile din Dâmbovița vor beneficia de suma de 8.923.000 lei pentru distribuție și 919.000 pentru măsuri educative;
-acordarea de produse de panificație avem alocată suma de 5.225.000 lei.
Pe lângă Programul-Pilot ”Masă Sănătoasă”, acest program și-a arătat toate beneficiile pe câteva generații la rând de elevi. În plus, pentru acest program, țara noastră beneficiază și de fonduri europene nerambursabile. Fiecare copil trebuie să beneficieze de o masă sănătoasă, de un pachet sau, cel puțin, de un fruct și produse lactate sau de panificație în timp ce se află la școală. Să nu uităm că acest program a contribuit la scăderea abandonului școlar, scăderea numărului de absențe ale elevilor și creșterea calității actului educațional.
Pregătirile pentru noul an școlar în județul Dâmbovița au fost supuse unei evaluări riguroase din partea Instituției Prefectului, având drept scop asigurarea unui start optim pentru elevi și cadrele didactice. Au fost create 4 echipe mixte de control, compuse din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița. Acțiunile de control s-au derulat în perioada 𝟐𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭-𝟒 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒. Această evaluare a relevat progrese importante, dar și unele provocări care necesită soluționare rapidă.
În ciuda unor provocări punctuale, pregătirile pentru noul an școlar sunt într-un stadiu avansat și bine gestionat. Prefectura și-a asumat un rol activ în continuarea monitorizării situației și în sprijinirea autorităților locale și a unităților de învățământ pentru a asigura condiții bune pentru desfășurarea procesului educațional. Toate instituțiile cu atribuții în domeniu și-au făcut propriile controale și s-au asigurat că noul an va începe în condiții de siguranță. Le MULȚUMESC tuturor primarilor și directorilor de școli care au făcut eforturi substanțiale pentru a îmbunătăți infrastructura școlară și dotarea unităților de învățământ cu instrumente moderne de învățare. Cu un efort susținut din partea tuturor părților implicate, județul Dâmbovița își propune să întâmpine noul an școlar cu toate premisele necesare pentru succesul educațional al elevilor’’, a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia. La conferința de presă de la Prefectura Dâmbovița au participat și șefii tuturor structurilor teritoriale ale M.A.I. din județul Dâmbovița (Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița), pentru că tema conferinței a fost ,,prezentarea măsurilor dispuse pentru un debut de an școlar în siguranță’’.