luni, martie 17, 2025

Noutățile Teatrului Tony Bulandra Târgoviște: 4 spectacole noi în pregătire, dar și multe alte surprize… Schimbări în echipa de conducere.

Must read

Managerul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, regizorul și scenograful Mihai Constantin Ranin a prezentat, la prima conferință  de presă din acest an, noutățile teatrale pregătite târgoviștenilor mici și mari, și nu numai. Așa cum îi stă în obicei, Mihai Constantin Ranin a vorbit și despre problemele cu care se confruntă în general instituțiile de cultură, pentru că bugetul alocat acestui domeniu este unul nesemnificativ și în acest an. ,,Așa cum v-am obișnuit vă aducem de fiecare dată lucruri noi și importante. Ați văzut interviul directorului Muzeului  Astra din Sibiu care spunea – trebuie să furi un coif din patrimonial național pentru ca toată lumea să-și dea seama cât de importantă este cultura pentru un popor – . Ați văzut desigur că bugetul culturii în această țară este de 0,07% din PIB’’,  a mai spus managerul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

De asemenea, acesta a reamintit faptul că  instituția teatrală de la Târgoviște a supraviețuit în bătălii foarte puternice, foarte mari, dar a continuat să existe, să se dezvolte și să aducă acestui loc ceea ce i-a lipsit, ,,cultură vie… Ne-am asumat, vreme de peste 20 de ani, acest rol, de tată al culturii locale’’. Totodată Mihai Constantin Ranin a anunțat și ultimele noutăți în ceea ce privește echipa managerială a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște în sensul că actorul Liviu Cheloiu este directorul artistic al instituției, iar actorul Florin Georgescu Jr. a devenit director de scenă. ,,Am apelat la actori, pentru că ei cunosc cel mai bine realitatea artistică a teatrului’’, a declarat managerul Ranin.

După această scurtă introducere, Mihai Constantin Ranin a intrat în miezul problemei vorbind despre noile piese care se pregătesc la Târgoviște și care nu sunt deloc puține. Ba dimpotrivă este pentru prima dată când se repetă 4 piese în același timp, care în mod sigur vor fi  niște spectacole extraordinare apreciate de public, așa cum ne-au obișnuit actorii Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

La conferința de presă de la Târgoviște a fost prezent și regizorul moldovean, Mihai Țărnă care locuiește în Franța. Este pentru prima dată când acesta lucrează cu  Teatrul Tony Bulandra Târgoviște unde montează o piesă bulevardieră, intitulată Paște fericit. ,,Este o premieră națională, acest text nefiind jucat niciodată în România, într-o traducere inedită, cu o distribuție exclusiv marca Tony Bulandra’’, a declarat directorul Ranin care se ocupă de scenografia piesei.

O altă prezență de marcă la conferința de presă a fost Mălina Andrei, coregrafă, cunoscută din spectacolul Madame Bovary, care acum lucrează la piesa  Casa Bernard de Alba de Garcia Lorca, în scenografia lui Mihai Constantin Ranin, care se ocupă și de scenografia piesei Micul Prinț, varianta a  -3 –a… cu o mamă. ,,Avem și spectacolul Micul prinț, tot în scenografia mea, ajuns la a treia variantă. De această dată, protagonista este o mamă ucraineancă, alături de fiul său, devenit actor la Teatrul Mariupol. Ați văzut deja varianta coreeană cu mamă și fiică, Mica prințesă. Practic, ne propunem să călătorim cu aceste trei versiuni la festivaluri din întreaga lume. Cei doi actori ucraineni sunt pentru a treia oară la Târgoviște, după ce au participat la două ediții ale Festivalului Babel. Teatrul din Mariupol reprezintă prima dramă mondială în care un teatru este prins în mijlocul unui război și distrus de către ruși, deși era marcat clar ca adăpost pentru copii. În urma atacului, au murit 600 de persoane, iar doar cinci au supraviețuit. Doi dintre aceștia sunt prezenți astăzi aici”, a declarat managerul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Mihai Constantin Ranin. Micul prinț este jucat de copilul Matvii Kytrysh, iar mama este Olena Bila, mamă și fiu în realitate care au trăit pe viu drama Teatrului Mariupol din Ucraina, ambii fiind prezenți la conferința de presă de la Târgoviște. ,,Vorbim de Micul prinț… Conceptul este același. O să vă vorbesc de jocul actorilor. Am apreciat coeziunea lor, talentul tânărului actor pentru că el este actor pentru că a crescut tot timpul în teatru. Dacă ar fi ceva emoționant să vă spun este că s-a maturizat foarte devreme pentru că acest copil trăiește de 3 ani în război, cu acea traumă a exilului interior în cadrul țării pentru că Teatrul din Mariupol există dar găzduit de un alt teatru în cealaltă parte a Ucrainei. Mama sa, actriță, am mai revăzut-o în 2 producții, niciodată așa pentru că ea interpretează foarte multe roluri în Micul prinț. Este și bețivul… și mama… și regele…. și contabilul…. ’’, a completat Mihai Constantin Ranin.

În paralel, la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște se lucrează și la piesa ,,Scufița roșie’’ în regia lui Nicolae Pochir, scenografia fiind semnată tot de Mihai Constantin Ranin. ,,Pentru că tranșa de bani de la Guvern sosește peste câteva zile am decis totuși să mergem mai departe. Eu țin la Scufița roșie așa cum țin la Hamlet pentru că este un text important clasic despre care vor vorbi copiii’’.

A mai vorbit  directorul Mihai Constantin Ranin și despre spectacolul Balena, prima piesă pentru grupa de vârstă 0-4 ani, un spectacol catalogat de acesta imersiv și senzorial, făcut de Ana Maria Cucută, care este susținută muzical de actorul Radu Câmpean, spectacolul fiind ceva nou pentru Târgoviște.

Despre spectacolul Micul prinț care va avea premiera pe 15 februarie 2025 a vorbit și directorul artistic al Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, actorul Liviu Cheloiu. „Mă bucur că acest proiect a luat o asemenea amploare. Totul a pornit dintr-o joacă, din niște desene și dintr-o atitudine de copil, observată cu mare atenție de Mihai Constantin Ranin, cu ochiul său de regizor. Nu ne așteptam să ajungă atât de departe, dar iată-ne acum la a doua coproducție și la al treilea spectacol pe această temă. După varianta coreeană cu mamă și fiică și cea ucraineană cu mamă și fiu, ne gândim și la o a patra versiune: tată și fiică. Luăm în considerare o coproducție cu o companie din Marea Britanie pentru acest nou proiect. Premiera spectacolului Micul prinț va avea loc pe 15 februarie, după care ne gândim să facem niște spectacole în lunile următoare pentru Târgoviște și pentru comunitățile de ucraineni din județ, București și de ce nu pentru orașele apropiate de municipiul Târgoviște’’, a spus Liviu Cheloiu.

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate -spot_img

Latest article