Distribuie articolul

Omagiu adus eroilor neamului din comuna Niculești care și-au pierdut viața în Primul și al Doilea Război Mondial! Pentru a păstra vie în memoria tinerelor generații  faptelor de vitejie ale celor 102 eroi de la Niculești care au  căzut la datorie pe câmpurile de luptă, autoritățile locale au dezvelit  marți, 28 mai 2024, monumentul  dedicat acestora.  Monumentul, foarte frumos și impunător, un soclu pe care se află un vultur cu aripile deschise, a fost realizat din granit negru și se găsește în curtea Școlii de Centru, în imediata vecinătate a Primăriei Niculești. La inițiativa primarului comunei Niculești, Dorinel Soare, evenimentul a beneficiat de un ceremonial militar realizat de către Garnizoana Târgoviște, dar și de un ceremonial religios de sfințire a Monumentului.

Au luat parte la evenimentul de la Niculești, alături de autoritățile locale,  președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, fostul premier al României, Victor Ponta, prefectul județului, Claudia Gilia, senatorul Titus Corlățean, deputații Carmen Holban și Ionuț Vulpescu, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, Metin Dogan, antreprenor, primari din comunele învecinate, comandantul Garnizoanei, Cristian Biță, reprezentanți ai Cultului Eroilor, preoți, elevi, cadre didactice.

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, împreună cu primarul comunei Niculești, Dorinel Soare  au avut onoarea de a dezveli Monumentul Eroilor.

„Astăzi comemorăm jertfa celor care au pierit pentru libertatea și independența României. Rememorăm actele lor de eroism, de patriotism și dăruire pentru semeni. Cu prețul vieții lor au apărat pe câmpul de bătălie integritatea țării, granițele României și ființa națională. Este un prilej de a rememora faptele eroilor noștri, de a le vorbi copiilor, nepoților și strănepoților noștri despre cei care au căzut pe câmpul de bătălie, despre curaj și patriotism. Sacrificiul eroilor reprezintă măsura iubirii absolute pentru patria mamă. Eroii s-au jertfit pentru idealuri înălțătoare, iar noi avem datoria să ne întărim credința și speranța în fiecare zi. Știuți sau neștiuți, biruitori sau înfrânți, anonimi sau uitați în legendă, ei au intrat în conștiința noastră la fel ca și limba și tradițiile noastre. Acest eveniment este, dacă vreți, un tribut adus înaintașilor noștri și o expresie a recunoștinței noastre pentru eroii care au făcut posibilă existența noastră pentru o țară liberă și ortodoxă. În același timp servește drept oportunitate de a sublinia importanța continuării valorilor și tradițiilor care au stat la baza sacrificiilor acestor eroi. Cu încredere și recunoștință ne amintim de datoria noastră față de acești eroi și depunem toate eforturile ca să le păstrăm. Este datoria noastră să păstrăm și să prețuim valorile națiunii române și să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca prin faptele noastre să ne ridicăm la înălțimea virtuților eroilor noștri. Ne aplecăm cu pioșenie și aducem florile recunoștinței la mormintele și monumentele celor care au căzut în Primul și al Doilea Război Mondial. Dormiți în pace eroi ai neamului! Ne-ați fost, ne sunteți și ne veți fi exemplu viu și grăitor de sacrificiu suprem pentru binele națiunii, pentru păstrarea libertății, suveranității, a integrității și demnității României. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe ostașii noștri!”, a declarat primarul comunei Niculești, Dorinel Soare.

Legat de acest moment solemn care amintește de faptele de vitejie a înaintașilor, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, a amintit celor prezenți de Ziua Tratatului de la Trianon care va fi marcată peste puțin timp, pe 4 iunie…   ,,Este o zi specială pe care, iată, prin inaugurarea monumentului eroilor care onorează memoria ofițerilor, subofițerilor, soldaților români căzuți în Primul Război Mondial și în al Doilea Război Mondial, o zi specială în care știm să plecăm și fruntea și știm să spunem generațiilor mai tinere că acum peste 100 de ani au fost eroi în această țară, care și-au dat viața pentru ca nouă să ne fie mai bine, în pace și într-o României care face parte dintr-o familie europeană și euroatlantică puternice. Îl felicit pe domnul primar care face un gest deosebit, cu efort, pentru că nu este ușor să ridici un astfel de monument, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean. Iată că ne oferă prilejul să onorăm memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru noi, pentru generațiile care au urmat.

Pentru mine, în mod special, este un moment emoționant pentru două motive. În primul rând pentru că știu că între cei 102 eroi care sunt menționați pe placa comemorativă au fost soldați care căzut la Cotul Donului în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv bunicul meu a dus această luptă, s-a întors de două ori rănit de acolo, cu decorații, și într-o lungă noapte, înainte să-și termine parcursul efemer de pe acest pământ, mi-a povestit cum a fost la Cotul Donului și vreau să vă spun că soldații români au arătat bravură, vitejie, în condiții extrem de dificile. Al doilea motiv pentru care sunt emoționat și am acest sentiment mai special este legat de faptul că domnul primar și toată comunitatea din Niculești a anticipat într-un fel o zi stabilită prin lege, am avut onoarea să fiu autorul acestei legi votate de Parlamentul României, 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon. Este o zi importantă și în special pentru elevi este bine să rețină acest lucru, faptul că Tratatul de la Trianon, prin 1920, 4 iunie, încheiat între 16 puteri aliate și învingătoare în Primul Război Mondial, inclusiv România, în bună măsură datorită bravurii armatei române, a permis acest Tratat recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei cu României și recunoașterea frontierelor României Mari fără de care 1 Decembrie 1918 într-un fel ar fi rămas doar între noi românii. Potrivit legii pe care am inițiat-o, 4 iunie înseamnă obligația pentru autoritățile statului român, instituții, inclusiv cele mass-media, de a onora prin depuneri de coroane de flori la monumentele soldaților căzuți în Primul Război Mondial, de a face serviciile religioase, de a arbora drapelul național. Iată că aceste lucruri se întâmplă într-un ceremonial oficial cu caracter militar aici, la Niculești. Vreau să felicit pe domnul primar că a avut această sensibilitate de a marca și de a onora o jertfă românească. Trebuie să știm, mai ales cei tineri, să prețuim aceste simboluri ale istoriei românești”, a transmis senatorul PSD Dâmbovița, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

 „Este o bucurie și o onoare pentru mine să fiu astăzi la o sărbătoare foarte importantă pentru comunitatea din Niculești. Gestul pe care l-a făcut administrația locală, condusă de domnul primar Dorinel Soare, este un gest deosebit, un gest care onorează întreaga comunitate. Nu foarte des vedem astfel de evenimente în comunitățile noastre, de aceea este cu atât mai mult de prețuit inaugurarea acestui monument destinat ostașilor români care și-au sacrificat viața pentru o Românie independentă, pentru o Românie suverană. Aceasta poate să fie pentru tineri, pentru elevi, o pagină din lecția de istorie a României pe care să o aibă vie în permanență. Vă rog să vă cinstiți eroii și să nu uităm niciodată niciunul dintre noi să-i cinsti pe cei care s-au sacrificat pentru România”, a transmis prefectul județului, Claudia Gilia.

„Astăzi este un eveniment deosebit de important nu doar pentru comuna Niculești, ci pentru tot județul Dâmbovița. Este un moment în care ne cinstim eroii. Este un semn de recunoștință pentru eroii din comuna Niculești fapt pentru care eu vreau să-l felicit pe domnul primar, să felicit Consiliul Local, pentru ridicarea acestui monument deosebit de important. O zicală veche pe care o cunoaștem cu toții spune că dacă nu ne cunoaștem istoria nu avem viitor. Monumentul, poveste a unor oameni pe care nu îi o vom da uitării, reprezintă însă și angajamentul nostru de a respecta toate lucrurile pentru care ei au luptat: o țară, un județ și o comună pe care urmașii lor să le poată numi din toată inima  ACASĂ. Felicitări tuturor celor implicați în construirea acestui monument! Cinste și onoare celor căzuți!”, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

La final, Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Niculești a susținut un scurt moment artistic. A urmat depunerea  coroanelor  de flori  din partea autorităților locale și județene, după care copiii  din localitate au depus  flori la monumentul eroilor de la Niculești. Garnizoana Târgoviște și fanfara militară au încheiat ceremonia  cu onorul în pas de defilare.


Distribuie articolul