Marcată anual, în fiecare zi de 13 ce pică marţea, Ziua Informării Preventive ne oferă ocazia de a readuce în atenția cetățenilor principalele recomandări, reguli și măsuri pentru asigurarea unei minime protecții personale în fața diferitelor situații de urgență ce se abat asupra comunităților umane.
Cu ocazia “ZILEI INFORMĂRII PREVENTIVE” – marţi 13 iulie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa va desfăşura următoarele activităţi:
– în intervalul orar 10:00 – 14:00, “Ziua Porţilor Deschise” în subunităţile operative din Târgoviște, Voinești, Titu, Răcari, Potlogi, Găești, Vișina, Moreni, Cornești, Pucioasa și Fieni, unde sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare;
– puncte de informare preventivă unde vor fi distribuite diverse materiale informative, astfel: la sediul inspectoratului şi subunităţi, Complex commercial PAVCOM și Mall Dâmbovița din municipiul Târgovişte. În această activitate vor fi implicate cadre ale Inspecţiei de Prevenire, personal din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor (SPIRC) şi voluntari ai ISU Dâmboviţa;
– Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) de la localităţi, prin componentele preventive, vor desfăşura acţiuni locale de informare preventivă, distribuind cetăţenilor materialele informative dedicate Zilei Informării Preventive;
– cadrele de specialitate ale Inspecției de Prevenire vor desfăşura activități de informare preventivă pe timpul executării controalelor de prevenire a situațiilor de urgență la operatori economici și localități.
Informaţii de background
Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, ori de câte ori data de 13 coincide cu o zi de marţi, organizează la nivel naţional „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”.
Desfăşurate sub sloganul „PREVENIŢI GHINIONUL”, având ca logo “pisica neagră”, activităţile de informare preventivă ce se vor desfăşura cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc.
Ziua de ”Marţi -13”, în opinia superstiţioşilor, este considerată o zi cu ghinion, dar din experienţa vieţii putem afirma că nu este decât o superstiţie, nimic mai mult. De multe ori, când ceva nu ne iese cum trebuie, găsim ca “ţap ispăşitor” – ghinionul. De fapt, ghinionul îl putem asocia şi lipsei de informare. Putem preveni ghinionul, informându-ne, iar lucrurile vor ieşi aşa cum ne dorim.
COMPARTIMENT
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE