Distribuie articolul

Electrica și Distrigaz, societățile responsabile de asigurarea principalelor utilități în oraș, au adus în pragul disperării autoritățile locale târgoviștene care acuză firmele respective că fac ce vor pe domeniul public, în sensul că nu respectă nicio regulă și se comportă ca un stat în stat. Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan a semnalat recent problema legată de ,,investițiile și avariile’’ invocate de acești furnizori de utilități,  care apar în mod special după ce municipalitatea  finalizează modernizarea unui bulevard sau a unei străzi importante, lucrări care presupun foarte mulți bani și o muncă enormă din partea autorității locale.

Chiar dacă înainte de începe o astfel modernizare a tramei stradale, furnizorii de utilități sunt notificați de către primărie pentru a-și face din timp investițiile, societățile respective nu dau curs solicitării primite și se apucă de spart străzi atunci când vor domniile lor, pentru că se poate! Primarul Târgoviștei se pregătește să solicite, prin Asociația Municipiilor din România, schimbarea legislației în domeniu. O situație similară o întâmpină autoritățile locale și la eliberarea avizelor pentru diverse lucrări, care, pe lângă faptul că durează foarte mult, costă mai mult decât investiția respectivă. Dacă o autoritate locală se confruntă cu astfel de probleme în raport cu Electrica și Distrigaz, ce putem să spunem de simplul cetățean?

,,Avem câteva probleme care au ajuns să se cronicizeze cu furnizorii de utilități, în principal cu Electrica, pe zona de distribuție, dar și cu Distrigaz. În afara faptului că, după ce finalizăm o tramă stradală, să zicem 5 kilometri de străzi în Târgoviște, descoperă că au de făcut nu știu ce lucrări și nu știu ce investiții, deși, pe absolut toate proiectele de investiții, au fost făcute notificări din timp, în care le-am menționat că urmează să reabilităm străzile respective. Foarte repede, inclusiv după ce se realizează stratul final, încep fie să implementeze investiții, fie să descopere că au avarii. În momentul în care le-am spus că urmează să reabilităm strada, ei nu știau că au rețele vechi în zona respectivă și că le pot schimba?

M-am uitat pe Calea Câmpulung, o stradă nouă. Noroc că e trotuar! În zona Camerei de Comerț urmează să se spargă iarăși, după ce noi am finalizat lucrările de reabilitare. Eu cred că aici unii muncesc, iar alții își bat joc, și de muncă, și de bani. Toate aceste investiții se realizează cu muncă și bani, și nu cu bani puțini. Niciodată o stradă care este spartă nu va mai fi refăcută la nivelul unui strat continuu de asfalt. Asta este evident. Nu mai poți să intri cu finisorul, intri manual, chiar dacă compactezi, iar în timp se lasă.

A doua chestiune legată tot de furnizorii de utilități – avizele de care avem nevoie sau efectiv branșamentele care trebuie făcute. După ce tu faci toată instalația, durează extrem de mult. Situația este neplăcută nu doar pentru administrația locală, ci și pentru persoanele fizice, pentru cetățenii care ajung să aibă nevoie de furnizorii de utilități. Noi, pe zona de distribuție, suntem captivi. Dacă pe zona de furnizare ai capacitatea de a-ți alege furnizorul, și pe zona de gaze, și pe zona de energie electrică, pe zona de distribuție suntem captivi. Nu mai spun că nu ai cu cine să discuți. Dacă ne gândim la Electrica, filiala este undeva pe la Cluj; dacă ne gândim la Distrigaz, iar nu-i găsești în zonă, dar banii se iau din Târgoviște. Voi solicita, prin Asociația Municipiilor din România, niște schimbări legislative pe această componentă și niște termene care trebuie să fie impuse.

Altfel, vom ajunge în situația să dureze șapte-opt luni până obții nu știu ce aviz, în contextul în care tu trebuie să finalizezi o investiție într-un an, și de multe ori, pe anumite tipuri de investiții, valoarea branșamentului depășește valoarea investiției. Este halucinant ce spun, dar acesta este adevărul. Vă dau exemplul stațiilor electrice de încărcare. Am obținut finanțarea pentru 45 de stații, iar ca să facem branșamente, costă de vreo două ori mai mult decât investiția în sine. Nu suntem dispuși să facem aceste investiții total aiurea’’, a semnalat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan în cadrul unei conferințe de presă.


Distribuie articolul