Distribuie articolul

Așa cum am consemnat de-a lungul timpului, la 15 decembrie 1983, o mare parte din tinerii pasionați de turism montan, majoritatea absolvenți ai școlii de ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, a înființat Clubul de Turism “Sfinx”, un club ce își propunea să coaguleze mișcarea turistică de tineret și nu numai. Sub acest nume simbolic pentru montaniarzii ce străbat Bucegii, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag” din zona Cheilor Orzei, Revelion la cabana Scropoasa) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – organizată de clubul “Prometeu” din Curtea de Argeș). După câștigarea unor prime trofee și lansarea în mișcarea turistică națională, în luna ianuarie 1984 clubul a fost “rebotezat” (de către “nașul” acelor vremuri – C.J. al U.T.C.) cu numele de “Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.

Elanul de început, transformat în activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, au lansat Clubul de Turism “Chindia” în primele 5 cluburi de turism din țară, după 3-4 ani de prezență în arealul montan. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de “Asociația de Turism Chindia”. Cu această nouă denumire, dar integrând și montaniarzi din cluburile de profil din zona Fieni-Pucioasa sau Moreni, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene (Consiliul județean, Salvamont, Crucea Roșie, A.P.M. etc.) sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ (Inspectoratul Școlar, Universitatea Valahia), Chindia devenind principalul „motor” al mișcării turistice montane dâmbovițene. În această perioadă s-a dat startul acțiunilor externe, una din ele fiind denumită “Top 7, topul cuceririi celui mai înalt vârf de pe fiecare continent”, proiect în cadrul căruia au fost cucerite vârfurile Elbrus (5642 m) – Caucaz, Kilimanjaro (5895 m) – Africa, Aconcagua (6959 m) – America de Sud și Mc. Kinley (6193 m) – America de Nord.

Datorită apariției unor oportunități de finanțare a acțiunilor derulate de montaniarzi (expedițiile externe sunt greu de realizat fără sponsorizări), dar și a schimbării, firești, a vârstei generațiilor de iubitori ai muntelui și ai naturii, după anul 2010, activitatea clubului s-a derulat în mai multe direcții complementare:

  • noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri cicliste, alpinism, colaborare cu Salvamontul etc.) în zona montană, axându-se mult pe ture în forță, abordate cu tehnică alpină bine stăpânită, dar și cu echipament de mare siguranță.
  • iubitorii naturii, așa numiții „verzi”, s-au grupat în jurul “Asociației Ecologice Floare de Colț” (sediu juridic în Fieni) derulând multiple programe educative cum ar fi “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, acțiuni la care au participat peste 4500 de persoane, din județ sau din țară.
  • vechii montaniarzi (catalogați drept “dinozauri”) au constituit Asociaţia “Chindia Jurasic Park”, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani:
  • TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE). Acum, prin ieșirea UK, topul a redevenit TOP 27.
  • Relansarea mișcării turistice dâmbovițene prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României (sau ale lumii, deja avem filiale în câteva țări din Europa și în Canada) pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.
  • Implicarea în activități cultural-educative, prilej de a duce simbolurile orașului, ale județului, ale Arhiepiescopiei Târgoviște, ale Cultului eroilor Dâmbovița în locuri reprezentative din țară sau străinătate (cele mai recente – Ziua Cetății Târgoviște sărbătorită pe vârful Moldoveanu – 2544 m).

La ceas aniversar, la bilanțul a 37 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite.

În același spirit, zilele acestea, cei patru președinți executivi care au “păstorit” activitatea clubului de-a lungul timpului, s-au întâlnit la o bere și au stabilit pașii ce vor fi urmați pentru a lăsa posterității o carte cu titlul CHINDIA 40.

La mulți ani, Chindia!
La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!

Nicolae Posta

Președinte fondator al Clubului de Turism Chindia

 


Distribuie articolul