Deputatul PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu a făcut o scurtă radiografie a situației economice a României la împlinirea majoratului, a 18 ani, de când țara a devenit membră a Uniunii Europene, fapt care, susține parlamentarul, ,,s-a întâmplat în timpul unei guvernări liberale’’. Concluzia desprinsă este că România a evoluat mult, în sens pozitiv, pe multe planuri, datorită fondurilor atrase de la Uniunea Europeană.
,,Nu cred să existe om rațional care să conteste avantajele de ordin economic și social de care am beneficiat în această perioadă, începând cu dreptul de liberă circulație și la muncă în spațiul comunitar.
În decembrie 2006, luna dinaintea aderării la UE, salariul mediu net pe economie era 1.099 lei. Comparativ, în noiembrie 2024, salariul mediu net era de cinci ori mai mare, în valoare de 5.388 RON, echivalentul a peste 1.000 de euro.
În 2006, ultimul an înainte de aderare, Produsul Intern Brut al României a fost de 122 mld. de dolari. România închide anul 2024 cu un PIB de aproape 400 mld. de dolari, adică de peste 3 ori mai mare.
Până la 31 decembrie 2024, România primise 99,28 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene. Acești bani au mers în investiții majore în școli, spitale, infrastructură rutieră și feroviară, agricultură, energie. Raportat la anul 2006, exporturile românești au crescut de aproape patru ori, la peste 93 miliarde de euro, din care 73% sunt în relația cu țări partenere din UE.
Dacă în 2006 cel mult 49% din populație beneficia de rețele de apă și apă uzată înainte de aderare, la finele anului trecut, peste 80% din totalul gospodăriilor erau conectate la rețele de apă și peste 65% la canalizare’’, a transmis deputatul PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu