Sub sloganul,“Depune la APIA Cererea de Plată în perioada 3 martie – 30 mai 2025! APIA, mereu alături de fermieri!”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Dâmbovița desfășoară în perioada 21 februarie – 16 martie, campania de informare a producătorilor agricoli care accesează forme de sprijin pentru agricultură în anul 2025.
Anul acesta, Cererile de Plată se depun în perioada 03 martie – 30 mai prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform Instrucțiunilor de utilizare disponibile în interfața aplicației, pe site-ul APIA
Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.
,,Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată și să fie valabile la data depunerii Cererii.
De asemenea, fermierii care dețin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociație/propriile evidențe, dacă sunteți utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz.
În vederea înlăturării tuturor nelămuririlor legate de accesarea sprijinului financiar prin intervenții de către fermierii dâmbovițeni, echipe de specialiști ai APIA Centrul Județean Dâmbovița se vor întâlni cu fermierii din toate unitățile administrativ teritoriale.
Pentru derularea acțiunii de informare a fermierilor, s-a solicitat sprijinul primăriilor, experiența anilor anteriori demonstrând că participarea activă a tuturor administrațiilor publice locale s-a reflectat pozitiv în rezultatele record înregistrate la nivelul absorbției fondurilor europene din domeniul agriculturii, în contextual în care instituțiile locale mențin o legătură directă cu cetățenii, cunosc realitățile imediate ale acestora și vin în întâmpinarea interesului și nevoilor lor’’, a transmis directorul executiv al APIA Dâmbovița, ec. Corina Gârleanu.