Distribuie articolul

Ministerul Sănătății a emis ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Există o modificare majoră față de forma discutată inițial în sensul că seturile de teste vor fi puse la dispoziție de Ministerul Sănătății gratuit, dar farmaciile pot percepe tarife pentru serviciul de testare.

Potrivit deputatului social democrat, Carmen Holban, farmacist de profesie, numărul testelor distribuite farmaciilor va fi stabilit la nivel local, în funcție de câte unități se înscriu în program. Aproximativ 1000 de farmacii din întreaga țară s-au înscris până acum. Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității după obținerea unui aviz temporar emis de Direcția de Sănătate Publică care este valabil șase luni, cu posibilitatea de prelungire succesivă cu șase luni.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică București, rezultatele tuturor testelor efectuate și situația stocurilor.

,,Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciștilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Prin posibilitatea de implicare în activitatea de testare, farmaciile din România se implică și mai mult decât până în prezent în lupta cu pandemia Covid-19, motiv pentru care vreau să le mulțumesc tuturor farmaciștilor și asistenților de farmacie pentru tot efortul depus în ultimul an’’, a punctat deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban, farmacist de profesie.

 


Distribuie articolul