Ziua Imnului Național al României se sărbătorește oficial pe 29 iulie. Prima dată imnul național a fost cântat în timpul revoluției de la 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu (1816- 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848, iar muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet și etnograf, om de mare cultură. Cu ocazia acestui eveniment important, la Târgoviște, a avut loc o ceremonie publică militară organizată de către Garnizoana Târgoviște. Aceasta a cuprins mai multe activități, precum intonarea imnului național al României; oficierea serviciului religios; mesajele autorităților; defilarea gărzii de onoare și a trupelor participante.
,,Imnul național este sufletul unei națiuni, oglinda istoriei și a aspirațiilor sale. Astăzi, în această zi specială dedicată imnului nostru, avem datoria să reflectăm asupra semnificației profunde a acestui simbol național.
Moștenim o bogată istorie și o cultură vibrantă, care ne fac să fim un popor unit, cu oameni deosebiți. Imnul nostru ne amintește de sacrificiile celor care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului românesc, de valorile pe care le-am moștenit și de responsabilitățile pe care le avem față de viitor. În Europa, suntem un pilon al stabilității și al cooperării, iar imnul nostru ne unește și ne reprezintă pe scena internațională.
Însă, moștenirea noastră vine împreună și cu obligații.
Avem datoria de a construi o țară mai bună pentru generațiile viitoare, o țară prosperă, democratică și modernă.
Cred cu tărie că pentru un viitor mai bun, avem datoria să investim în educație și să creăm oportunități pentru tineri, să ne readucem diaspora acasă și să facem din România un centru al dezvoltării și al stabilității regionale. Cu un război la graniță, suntem nu doar un pilon de securitate în Europa de Est, ci și un garant al viitorului Europei.
Imnul ne îndeamnă să fim uniți și să lucrăm împreună pentru a realiza aceste obiective.
Ce moștenire vom lăsa generațiilor viitoare? Le vom lăsa o țară cu o istorie bogată și o cultură vibrantă, o țară care și-a găsit locul în lumea modernă. Le vom lăsa amintirea sacrificiilor celor care ne-au precedat și speranța într-un viitor mai bun. Dar, mai presus de toate, le vom lăsa un imn, un simbol al identității noastre naționale, care să îi inspire și să îi motiveze să continue să construiască România de mâine.
Așadar, Ziua Națională a Imnului este o ocazie de a ne reîmprospăta legătura cu trecutul, de a ne reafirma valorile și de a ne angaja să construim un viitor mai bun pentru țara noastră.
Să ascultăm și să cântăm imnul cu mândrie și să ne străduim să fim demni de moștenirea pe care am primit-o’’, a transmis Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița.
,,Avem un potențial imens și suntem capabili să excelăm! De la sportivi până la cei care se remarcă în diverse domenii, „Deșteptă-te, române!” este, mai presus de orice, o încurajare de a continua să devenim tot mai buni. La Mulți Ani Imnului Național! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Dâmbovița!’’, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.
,,Atunci când a răsunat pentru întâia oară, în Parcul Zăvoi, era limpede că „Deșteaptă-te, române” va lăsa ecouri în văzduh și în spirite. Era o amprentă atât de puternică, un glas atât de fidel sufletului acestui popor…
De atunci, creația lui Andrei Mureșanu și Anton Pann i-a însoțit pe români în toate marile momente istorice, începând cu Revoluția din 1848, insuflându-le curaj, solidaritate, conștiință de neam. Versurile imnului au devenit cea mai puternică pledoarie pentru cultura și istoria noastră, actuale mereu, generație după generație.
…Cu o singură condiție: să le ascultăm cu mintea și inima, nu doar să le auzim ca pe un cântec banal. Imnul face parte din definiția completă a României, din cartea noastră de vizită pe mapamond. Este un strigăt de luptă, de rezistență, de curaj, de izbândă. Este sacrificiu și jertfă. Este victorie.
La mulți ani, tuturor!’’, este mesajul primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.