Conducerea Primăriei Târgoviște a participat joi, 19 noiembrie, la recepția lucrărilor de la Creșa nr. 14 ,,Neghiniță’’ din cartierul micro VI al orașului. Instituția de învățământ antepreșcolar a fost reabilitată și modernizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), investiția ridicându-se la aproape cinci milioane lei. Construirea corpului nou de clădire, care este de aproape zece ori mai mare decât suprafața pe care o avea inițial această creșă, permite acum înscrierea unui număr mult mai mare de copii. Potrivit edilului Târgoviștei, Cristian Stan dotările sunt de top, cum puțin creșe din România pot avea în acest moment. De asemenea, Creșa nr. 14 dispune de toate avizele și autorizațiile cerute pentru funcționarea unei asemenea unități de învățământ, respectiv avizul PSI și avizul DSP.
„La Creșa Nr. 14 a fost realizată o investiție foarte importantă. Este vorba de o investiție prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), o investiție de aproape 5 milioane lei, o investiție prin care o unitate de învățământ antepreșcolar din municipiul Târgoviște s-a transformat radical. De fapt este vorba de o reabilitare a clădirii existente, dar mai ales de construirea unui corp nou care este de aproximativ zece ori mai mare decât suprafața pe care o avea inițial această creșă.
Se poate observa foarte ușor că sunt dotări la cel mai înalt nivel, este vorba de un proiect foarte complex, care a cuprins, în afară de reabilitarea imobilului existent și construirea acestui corp nou cu o suprafață de peste 1000 metri pătrați, un corp care asigură prezența a aproximativ 120 de copii în această unitate de învățământ și un proiect care a vizat inclusiv dotări. Sunt dotări de top, dotări cum puțin creșe din România pot avea în acest moment, și nu este nici un fel de exagerare.
Într-adevăr este un proiect care a transformat total această creșă. În contextul în care nu am fi avut aceste restricții generate de pandemie, cu siguranță în această creșă am fi avut posibilitatea de a oferi servicii la peste 200 de copii, dar, în aceste condiții, va trebui să ne mulțumim cu un număr mai mic. Aș menționa și faptul că tot în contextul în care suntem în pandemie, fiecare copil va avea pătuțul său, fiecare copil va avea lenjeria sa și jucăria sa, astfel încât să respectăm întocmai restricțiile care au fost impuse.
Până acum, la Creșa 14 aveam foarte puțin copii, vreo 15, care cât a fost în lucru această unitate de învățământ au fost la Grădinița 14, dar acum putem să găzduim aici până la 120 de copii. De asemenea, vom mai elibera și niște locuri în creșă în Corpul B1 astfel încât pentru beneficiarii Creșei Nr. 13, care este în continuare în lucru, să avem soluții. Mai precizăm și faptul că, în contextul pandemiei de COVID-19, am avut ceva probleme cu dotările, au venit mai târziu decât ne așteptam noi, însă până la urmă am reușit să facem recepția, iar această unitate de învățământ dispune acum de dotări la cel mai înalt nivel, de la hotă în bucătărie, la mașini de gătit, la lăzi frigorifice, la lift pentru persoane cu dizabilități, deci este un proiect de natură să facă din Creșa Nr. 14 una dintre cele mai moderne creșe din România și nu exagerez.
Vreau să le mulțumesc colegilor din Departamentul Management Proiecte, sunt cei care au gestionat până la cel mai mic amănunt această investiție. De asemenea, mulțumesc colegilor mei viceprimari, administrator public, care sunt implicați în ceea ce înseamnă activitatea investițională, Cătălin Rădulescu și Gabi Boriga direct pe zona de investiții, iar Monica Ilie coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială, de altfel toate creșele sunt în gestiunea Direcției de Asistență Socială. Vreau să le mulțumesc și celor de la Serviciul Creșe și doamnei Iordache Marcela pentru faptul că, iată, reușim împreună să realizăm niște lucruri foarte concrete, niște lucruri care sunt utile comunității, dincolo de vorbe…
Noi venim și arătăm că de fapt acestea sunt lucrurile care contează și o asemenea unitate de învățământ preșcolar va asigura fără nici un fel de intervenție, ani și ani de zile, condiții excelente la peste 200 de copii, pentru că eu sper să ieșim din situația asta și să avem în această creșă vreo 220 de copii care să se bucure de aceste condiții extraordinare, iar părinții să stea liniștiți pentru că rar o administrație publică locală poate oferi asemenea condiții. Trebuie spus și faptul că mai avem în lucru încă trei creșe, Creșa Nr. 13, Creșa Nr. 16, Creșa Nr.2 , care va fi modernizată tot cam în acest mod.
La această creșă căldura este în mare măsură și prin pardoseală, de asemenea întreaga clădire este monitorizată video. Este o creșă model, rezultat al accesării unui proiect prin PNDL, cel mai bun program național de finanțare a investițiilor publice la nivelul administrațiilor locale. Nu există și nu a existat un program mai bun de finanțare oricât de mult se chinuie cei care ne conduc acum ba să nu-l finanțeze, ba să-l desființeze. În pofida tuturor dificultăților pe care le-am avut, este o unitate de învățământ care se finalizează cu câteva luni bune în avans față de termenul inițial, termenul era în februarie 2021. Are toate avizele și autorizațiile cerute pentru funcționarea unei asemenea unități de învățământ, de la avizul PSI până la avizul de la DSP, iar de luni copiii se pot întoarce la această creșă”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.