Distribuie articolul

Pr. prof. univ. dr. Florea ȘTEFAN,

Decanul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității ”Valahia” din Târgoviște

 

Fosta Cetate de Scaun a Țării Românești – Târgoviștea mitropoliților și a voievozilor munteni, a avut privilegiul de a fi binecuvântata citadelă de unde Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, a păstorit Biserica de pe aceste meleaguri.

Sfântul Ierarh Nifon a venit la Târgoviște, ca Întâistătător al Bisericii muntene, aducând cu el întreaga sa experiență și înțelepciune dobândită ca Patriarh al Constantinopolului, dar și faima sa, ce s-a reflectat asupra țării și orașului nostru.

Odată cu venirea sa aici, a adus acea glorie a Bizanțului la noi, la români, precum și profunzimea teologică și culturală a acelui spațiu, punând bazele unei foarte înfloritoare epoci. S-a remarcat prin fermitate, dinamism, rigoare, dar și blândețe și bunăvoință, în tot ceea ce a făcut, manifestând o frumoasă și puternică dorință de a contribui la ridicarea neamului nostru.

Dintre numeroșii săi ucenici, cel mai cunoscut este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, un alt ilustru reprezentant al spiritualității noastre, care a deprins bogăția tezaurului de credință de la acest sfânt, primul canonizat pe teritoriul țării noastre (1517).

Moștenirea spirituală a Sfântului Ierarh Nifon se vede în rodnicia aprofundării spirituale și culturale din deceniile ce au urmat veacului al XVI-lea, și mai cu seamă în faptul că datorită repetatelor sale îndemnuri, s-a tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508, de către Ieromonahul Macarie, cu sprijinul voievodului. Au urmat apoi alte două volume, Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512), care vor consacra statutul vechii capitale voievodale muntene, de cel dintâi centru tipografic muntean.  Aceste volume au fost tipărite, la marcarea a jumătate de mileniu de la apariția lor, la inițiativa Părintelui Mitropolit Nifon, de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române.

Din 2009 încoace, an de an, Târgoviștea cunoaște bucuria unei efervescențe spirituale festive deosebite, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, prilej de mare pelerinaj și aleasă bucurie duhovnicească, la care iau parte peste 20.000 de credincioși, dornici de a se închina la moaștele sfântului. Cultul Sfântului Ierarh Nifon se bucură de o mare evlavie atât printre credincioșii din Eparhia noastră, cât și printre cei din eparhiile învecinate și din întreaga țară, căci marele ierarh este un model actual de sfințenie și de moralitate. De aceea, foarte mulți pelerini vin să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nifon pe tot parcursul anului, căutând ajutor în necazuri.

Urmând exemplul înnoitor al sfântului său predecesor, Arhiepiscopul și Mitropolitul Nifon a intensificat misiunea-pastorală a Bisericii de aici, a sprijinit și inițiat construirea și reabilitarea multor biserici și mânăstiri, dar mai presus de toate s-a impus ca reper moral fundamental al acestui spațiu, apreciat, respectat, căutat și mai ales elogiat pentru impresionanta slujire pe care o aduce Ortodoxiei, ca Ierarh și ca Profesor de Teologie.

La Târgoviște, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, vom da mărturie despre bogăția și frumusețea credinței noastre, celebrând gloria înaintașilor noștri!


Distribuie articolul