Distribuie articolul

Unitățile administrativ teritoriale din județ, ca de altfel din toată țara, sunt puse în momentul de față în mare dificultate din cauza majorării prețurilor la utilități, dar și la materialele de construcții! Multe investiții au fost sistate, iar firmele sunt în pericol de faliment dacă nu se intervine urgent cu o măsură de ajustare a prețurilor la contractele de lucrări, mai ales în urma creșterii prețurilor materialelor de construcții. Un astfel de proiect se află în dezbatere publică la acest moment la Guvern.

Despre acesta a vorbit și președintele CJD, Corneliu Ștefan, care a încercat să atragă atenția asupra discriminării care se creează din start între unitățile administrativ teritoriale care lucrează pe fonduri guvernamentale și cele care lucrează pe fonduri europene, pentru că proiectul de ordonanță de urgență face referire doar la ajutorarea investițiilor finanțate de la bugetul de stat. Președintele CJD, Corneliu Ștefan și-a  manifestat această îngrijorare la conferința de presă de la PSD Dâmbovița de la începutul acestei săptămâni când a venit și cu exemple concrete în acest sens.

,,Este un proiect pe care l-am susținut chiar în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița.. Am avut nenumărate discuții cu toți constructorii pe care îi avem în județ, în ultimul timp, neștiind ceea ce vrea să facă Guvernul României. Este un proiect foarte bun în primul rând pentru agenții economici, dar pe noi, pe administrațiile publice, consiliile județene și primării, efectiv nu doar că o să ne sufoce, o să ne omoare din punct de vedere financiar. În primul rând pentru autoritățile publice locale creșterea prețurilor la materialele de construcții a dus la blocarea multor proiecte, în județul Dâmbovița și la nivel național. Această Ordonanță prevede faptul că în cadrul proiectelor derulate prin Programe naționale beneficiarii direcți nu vor fi nevoiți să suporte cheltuielile suplimentare, acestea vor fi suportate de stat. În concluzie, ca să traduc, doar proiectele care sunt la nivel național, la nivel guvernamental și proiectele pe PNDL…

Dar la toate proiectele pe care le avem în fiecare localitate pe bani europeni aceste ajustări vor fi susținute de către bugetele consiliilor locale. Numai la nivel CJD avem astăzi pentru proiectul de reabilitare DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B la momentul de față avem solicitări, doar pentru două loturi din cele patru, de actualizări de preț de aproximativ 3 milioane lei. De unde vom susține acești bani?! Vă spun eu astăzi, din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița, din banii dâmbovițenilor, pe un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Guvernul României. Dar dacă tot inițiezi proiect de hotărâre și vii cu soluții pentru ajustarea prețurilor cred că ar fi de bun simț să vii în fața tuturor autorităților locale și cu sursa de finanțare.

Și vreau să vă dau câteva exemple din județul Dâmbovița… Primăria Mătăsaru a semnat două contracte pe POR privind reabilitarea și modernizarea celor două școli din comună. La semnarea contractelor Primăria, în speță primarul comunei Mătăsaru, a semnat cele două contracte cu o valoare de 7,2 milioane lei, astăzi, la prima evaluare, cele două contracte, în urma ajustării prețurilor și indicele inflației, aceste contracte ajung la 14 milioane lei. Niciodată bugetul Primăriei Mătăsaru nu poate să suporte 7 milioane lei pentru cofinanțarea celor două proiecte. Comuna Cobia, ultimul proiect semnat pentru reabilitarea școlii din localitate, contractul a fost semnat pe 6 milioane lei, tot pe POR, astăzi, în urma evaluării, valoarea investiției va depăși 8,2 milioane lei. Niciodată bugetul local al comunei Cobia, un buget propriu de 300.000 lei, nu poate să susțină 2,2 milioane lei pentru cofinanțarea privind această investiție majoră pentru localitatea respectivă. La Moreni, constructorii au început să-și retragă ofertele și nu vor să mai participe la licitație.

La Pucioasa, orașul cu cele mai multe proiecte din regiune semnate pe Programul Operațional, 17 proiecte cu o valoare totală de peste 200 milioane lei, cofinanțarea în urma acestor ajustări din partea Primăriei Pucioasa este de aproximativ 20 milioane lei (200 de miliarde lei vechi). Niciodată Primăria Pucioasa nu poate să suporte aceste ajustări. La Târgoviște, cele mai mari proiecte din punct de vedere financiar, cu o valoare totală de peste 300 milioane lei, pe fonduri europene, din prima evaluare pe care a avut-o cu domnul primar Primăria Municipiului Târgoviște trebuie să plătească aproximativ 30 milioane lei pentru aceste contracte aflate în execuție. De unde vor avea primarii și bugetele locale acești bani? Nu ne-a răspuns nimeni până astăzi și vă spun că nu o să avem niciun răspuns clar, vom susține aceste cheltuieli din bugetele proprii ale consiliile locale sau din bugetul propriu al Consiliului Județean”, a semnalat președintele CJD, Corneliu Ștefan.. la conferința de presă de la PSD Dâmbovița.

 

 

 

 


Distribuie articolul