Având în vedere că în ultima perioadă au fost raportate numeroase cazuri de intoxicații cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița face următoarele recomandări:
-Consumați doar ciuperci verificate, cumpărate din locuri autorizate, nu culese de dumneavoastră sau achiziționate de la comercianți care nu au dovada avizului fito-sanitar;
-Evitați să culegeți și să consumați ciuperci/bureți din pădure, chiar dacă le cunoașteţi ca fiind comestibile deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a țării noastre au suferit mutații devenind otrăvitoare;
-Nu consumați ciuperci crude ci doar preparate termic;
-Nu consumați ciuperci împreună cu cantități mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează absorbția intestinală a unor substanțe specifice din ciuperci, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute;
-Conservați ciupercile la frigider și consumați-le în maximum două zile după ce le-ați cumpărat! Ciupercile se alterează repede (1-2 zile) datorită conținutului crescut de apă, unele putând deveni toxice;
-Adresați-vă medicului în cazul apariției unuia sau mai multor simptome dintre: diaree, vărsături, greață, tremurături, amețeli, tulburări de vedere, apărute în urma consumului de ciuperci;
Simptomele apar în primele 12 ore după consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecințe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.
⚠Întrucât copiii cu vârste mici, vârstnicii și bolnavii cronic sunt mai sensibili și pot face forme de intoxicații foarte grave, chiar letale, se recomandă limitarea consumului de mâncăruri pe bază de ciuperci.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin Stoica