Într-o mini „enciclopedie” a monumentelor sub formă de cruce ridicate în memoria și spre cinstirea eroilor neamului, Crucea de pe Vârful lui In (Brebu-Runcu), cu ai săi 22 de metri înălțime, ocupă un onorant loc 6 devansând o altă cruce celebră, cea de pe Vârful Straja, înaltă de numai 18,6 m.
În cadrul unui periplu turistic prin Oltenia de sub munte, prin valea Jiului, dar și prin Țara Hațegului, subsemnatul, membru al Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a ajuns și la acest simbolic monument, mai puțin cunoscut de publicul dâmbovițean.
Crucea Eroilor de pe Muntele Straja este un monument comemorativ al celor 800 de militari români, care au căzut în toamna anului 1916 în luptele din Defileul Jiului în Primul Război Mondial. Monumentul este realizat din profile de oțel, are o înălțime de 18,6 m și a fost construit la o altitudine de 1485 metri. Crucea a fost sfințită în ziua de 30 octombrie 1996 de starețul Mănăstirii Lainici, Ioachim Pârvulescu. Fondurile necesare realizării obiectivului au fost donații private, îndeosebi din partea omului de afaceri Emil Ilie Părău. După trei ani, în anul 1999, Emil Părău a pus piatra de temelie a Schitului Straja ce a fost edificat în apropierea crucii omagiale.
În curtea schitului se găsește și un tun, a cărui istorie este deosebit de interesantă. Tunul este fabricat de celebra firmă Krupp, este model 1880 și a fost utilizat și de Armata Română în timpul Primul Război Mondial. Țeava a fost turnată în 1893 și este singura piesă care a rămas nedistrusă, în cadrul grelelor lupte date în zonă în perioada 16 august – 29 octombrie 1916, pe vârful Straja. După război, ciobanii gorjenii au găsit țeava pe pantele muntelui și au amenajat, în zona Grivele, un izvor a cărui apă trecea prin această țeavă de tun, lângă stâna lui Grigoriță Voiculescu din Turcinești. De-a lungul vremii, zona a fost părăsită, iar țeava abandonată.
Aflând povestea, maiorul Ion Aldescu, Șeful Casei Armatei din Vulcan, a organizat, împreună cu copiii cadrelor militare din Valea Jiului, o tabără de cercetare, iar în data de 8 august 1993, țeava a fost găsită, la vreo 300 de metri de zona izvorului, pe valea pârâului Șușița. Cu ajutorul altor cadre militare a fost scoasă din zonă și adusă la Unitatea Militară din Vulcan. Tunul a fost restaurat și montat în parcul Casei Armatei, fiind inaugurat în data de 10 noiembrie 1993, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea artileriei române.
După desființarea Casei Armatei, a fost preluat de o Unitate de jandarmi din zonă. În anul 2003, prin grija aceluiași generos sponsor, Emil Părău, tunul a fost mutat în curtea Schitului Straja, loc unde se află și acum, sub simbolica umbra a Crucii Eroilor. Numele tuturor eroilor și unitățile militare de care au aparținut sunt consemnate pe panourile aflate la Schitul Straja. Tot ca o chestie inedită, accesul la Schitul Straja se face printr-un tunel pe pereții căruia sunt pictate chipurile a 365 de sfinți, câte unul pentru fiecare zi a anului, iar o candelă se mută în fiecare zi în dreptul sfântului serbat în acea zi.
Locuri pline de istorie apărate de ostașii români. La ceas omagial, nu putem decât să ne gândim la jertfa lor.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!
La mulți ani, Eroi ai României!
La mulți ani, Eroi ai plaiurilor dâmbovițene!
Ing. Nicolae POSTA
Membru al Filialei DB a ANCE RM