Distribuie articolul

Având în vedere contextual epidemiologic nou impus de confirmarea Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în Romania, în data de 02.08.2024 s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Dâmbovița (C.L.C.B.), pentru a adopta planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea Pestei Micilor Rumegătoare.

Dintre măsurile pentru prevenirea PMR adoptate în cadrul ședinței, menționăm:

-informarea tuturor crescătorilor de ovine/caprine cu privire la epidemiologia bolii, măsurile de biosecuritate obligatorii ce trebuiesc respectate, condițiile pentru mișcarea animalelor, etc.

– informarea tuturor medicilor veterinari oficiali și medicilor veterinari de liberă practică cu privire la măsurile ce trebuiesc luate pentru prevenirea bolii.

-intensificarea controalelor în trafic pentru depistarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, ce pot constitui vectori ai virusului PMR.

– informarea tuturor Unităților Administrativ Teritoriale (U.A.T.)  cu privire la Decizia Centrului National pentru Combaterea Bolilor (C.N.C.B.) nr. 1/26.07.2024, în vederea implementării.

– convocarea tuturor Unităților Locale de Sprijin (U.L.S.)  de pe raza județului în vederea adoptării de decizii locale pentru prevenirea bolii.

,,Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct.  Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. DSVSA solicită crescătorilor de ovine/caprine să respecte instrucțiunile transmise, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp medicului veterinar de libera practică’’, a transmis directorul executiv al DSVSA Dâmbovița, dr. Tolea Sandu.


Distribuie articolul