Testarea pentru COVID -19 se va putea face și în farmacii, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății!
Deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban, farmacist de profesie, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că fiecare unitate farmaceutică trebuie să decidă dacă poate să asigure acest serviciu, pentru că cei patru metri pătrați luați din unitatea farmaceutică reprezintă într-adevăr o mare problemă pentru destul de multe farmacii.
Nu trebuie neglijate nici condițiile pe care trebuie să le asigure farmaciile, respectiv aerisire corespunzătoare, dezinfectanți, mobilier, cursurile pe care farmacistul trebuie să le facă.
,,Printr-un ordin al Ministerului Sănătății, farmaciile comunitare și oficinele comunitare pot desfășura activitate de testare. Deci farmaciile care vor să testeze, pot să facă teste, iar pacienții se pot adresa farmaciilor comunitare. Farmacia trebuie să depună un dosar, o cerere la Direcția de Sănătate Publică, iar DSP va aviza temporar această unitate pentru deservirea acestui serviciu.
Unitatea trebuie să dispună de patru metri pătrați pentru această activitate și mobilier adecvat, dar și de o persoană care să aibă cursurile făcute în cadrul DSP Dâmbovița. Deocamdată Direcțiile de Sănătate Publică nu au primit o informare în acest sens…
Farmaciile nu vor primi teste din partea Direcției de Sănătate Publică, ci vor folosi testele existente în farmacie. Dacă farmacia nu dispune de un spațiu corespunzător poate amplasa un cort în fața farmaciei și să ofere astfel de servicii. Raportarea se face către DSP zilnic și farmaciile pot emite un buletin de testare…
Către Colegiul Farmaciștilor Dâmbovița nu s-a făcut nicio informare până la acest moment din partea farmaciilor care doresc să intre în acest proiect, dar trebuie să știți că toată cheltuiala revine în răspunderea unității farmaceutice. Deci dotarea cu mobilier, cu dezinfectanți și tot ce stă la dispoziția acestei activități intră în cheltuiala proprie a farmaciei.
Fiecare unitate farmaceutică decide dacă poate sau nu să asigure acest serviciu, pentru că într-adevăr patru metri luați din unitatea farmaceutică reprezintă o problemă. Apoi mai sunt și condițiile care trebuie îndeplinite și mă refer la aerisire, dezinfectanți, mobilierul respectiv, cursurile pe care farmacistul trebuie să le facă…
Toate acestea sunt aspecte pe care fiecare unitate farmaceutică trebuie să le analizeze și să ia decizia. Este vorba practic de un voluntariat, pe care farmaciile îl pun la dispoziția cetățenilor’’, a declarat deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban în cadrul unei recente conferințe de presă de la PSD Dâmbovița.