Distribuie articolul

După ce a trecut printr-o perioadă grea de căutări și încercări, Automecanica Moreni are șanse mari să revină la ceea ce a fost odată, respectiv un jucător important pe piața de profil și o societate de bază a industriei de apărare din România! Optimismul în ceea ce privește viitorul acestei societăți are la bază evenimentul care  a avut loc astăzi la uzina morenară, respectiv semnarea Scrisorii de Intenție (LoI) între Compania  Națională ROMARM , prin filiala Uzina Automecanica Moreni și  Rheinmetall Automecanica SRL pentru identificarea căilor și modalităților de cooperare industrială, în domeniile specifice industriei de apărare, respectiv pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități de înaltă tehnologie, adaptate cerințelor actuale. La eveniment au participat oficialități locale și județene, reprezentanți ai Romarm, Ministerului Economiei și Ministerului Apărării Naționale. Momentul a coincis și cu aniversarea celor 56 de ani de când există Uzina Automecanica Moreni, care a fost înființată la data de 28 august 1968. Cooperarea Rheinmetall  – Automecanica Moreni SA are în vedere realizarea unor proiecte comune precum:  cooperare industrială pentru vehiculul blindat de luptă pentru infanterie Lynx KF 41; modernizarea sistemul de artilerie antiaerian blindat Gepard; centru de mentenanță pentru ATBTU; prezentare proiectului de realizare a unui transportor amfibiu blindat de nouă generație, cercetare și dezvoltare în România.

Constantin Tocan, directorul general al Uzinei Automecanica Moreni a declarat că  evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru societate, caracterizându-l ca ,,un nou început’’. ,,Foarte mult timp societatea noastră a traversat o perioada foarte complicată din punct de vedere al activității, în ultimii 20 de ani uzina noastră a asigurat, în mare parte, doar parte de reparații, mentenanță pentru specificul pe care l-a produs zeci de ani de zile. Ne-am propus, împreună cu Rheinmetall Mediaș și partea germană să semnăm un document care să fie un prim pas către o colaborare pe care ne-o dorim și prin care Automecanica Moreni va găsi o posibilitate de ascensiune în ceea ce înseamnă capacitatea de producție și de revitalizare. Discuțiile sunt începute cu mult timp în urmă, acesta fiind un prim pas către ceea ce va urma, pentru cooperarea dintre noi și partenerii noștri, cei germani și Rheinmetall Mediaș’’, a declarat Constantin Tocan, directorul Uzinei Automecanica Moreni.

„Astăzi este un moment deosebit de important pentru județul Dâmbovița, dar și pentru România. De astăzi simțim cu adevărat că beneficiem de sprijinul complet din partea Guvernului României, prin Compania Națională ROMARM. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la Moreni, mulțumesc președintelui ROMARM pentru prezență și pentru deschiderea pe care o are față de Automecanica Moreni. Când vorbim de Automecanica Moreni nu vorbim doar de municipiul Moreni sau de județul Dâmbovița, vorbim de România și cred că împreună cu autoritatea locală, Primăria Municipiului Moreni, cu primarul nou ales, Gabriel Purcaru, cu Consiliul Județean Dâmbovița, cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, doamna prefect Claudia Gilia, împreună cu toți reprezentanții locali, putem să punem bazele unui parteneriat strategic pentru România.

După cum bine știți, municipiul Moreni se află în plină dezvoltare, avem proiecte foarte mari în această zonă, proiecte în infrastructura locală, în învățământ, proiecte pentru întreaga comunitate locală, dar cred că o asemenea investiție precum cea de la Automecanica este de bun augur pentru forța de muncă specializată pe care o avem în municipiul și în zona Moreni, pentru mediul economic din această zonă. Acest Memorandum semnat astăzi este unul prin care se pun bazele unui proiect de viitor nu doar pentru Moreni, ci pentru România. Mulțumesc Guvernului României, premierului României și ministrului Economiei pentru deschiderea pe care au avut-o, mulțumesc conducerii ROMARM, partenerilor de la Rheinmetall. Vreau să vă asigur de tot sprijinul autorităților locale dâmbovițene pentru astfel de investiții deosebit de importante pentru Moreni, Dâmbovița și pentru România. Vă lansez și o provocare… Cred că următorul pas, când se va începe activitatea în urma acestui Memorandum, este ca Automecanica Moreni să devină un Centru național de mentenanță pentru că are tot ceea ce-i trebuie, de la resursa umană, capacitate de producție și sprijin necondiționat de la autoritatea publică dâmbovițeană. Cred că municipiul Moreni și Automecanica Moreni poate să fie pe harta națională cu un centru de mentenanță.”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Mă bucur că pot să fiu prezent la debutul acestui parteneriat internațional, mă bucur că avem parteneri importanți din Uniunea Europeană care au experiența și expertiza necesară cu echipamente NATO. Mă bucur că aceasta este o recunoaștere a valorii Automecanica Moreni în relațiile cu partenerii noștri. M-aș bucura ca acest parteneriat, în anii care urmează, în acest context geopolitic tumultuos, să crească și să ajungă acest Centru de mentenanță națională pe care cu toții ni-l dorim.”, a transmis Emanuel Ioana, director general ROMARM

„După cum vedeți avem multe similitudini între Moreni și Mediaș, vorbim tot de Automecanica și tot de un oraș care începe cu litera M… Similitudinea cea mai mare este să văd sonde aici, noi avem gaz, voi petrol. Prin reușita mea de a aduce Rheinmetall ca investitor la mine la Mediaș unde suntem parteneri, eu nu sunt doar CEO, sunt coproprietar și acolo, nu mi-am dorit altceva decât să găsesc un partener, cum zicem noi, ardelenii, la sud de Carpați… După numeroase discuții avute la București cu guvernanții, discuții cu oameni din Armata Română, mi-am dat seama că dacă dăm mâna și suntem frați peste Carpați o să reușim să facem numai lucruri bune. Tehnologia pe care firma germană ne-o transferă nouă la Mediaș poate fi transferată și aici, la Moreni. Recunosc că a fost chiar inițiativa mea. Să nu uităm că am mai avut o inițiativă acum 5-6 ani, nu am reușit atunci. Dorința mea cea mai mare este să dovedesc acestei țări, să dovedesc partenerului german că Moreniul merită să fie luat în consorțiul nostru, lângă noi. Rheinmetall-ul și-a propus să meargă pe mai multe proiecte în România. Rheinmetall este una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Comenzile sunt atât de mari, încât nu o să reușim să acoperim comenzile care vin și dorim să atragem Moreni în această schemă. Nu vrem să devenim doar centre de mentenanță în România, acesta este primul pas, dar după centru de mentenanță dorim să intrăm din nou în producție. Suntem două fabrici similare, am găsit în arhiva Automecanicii Mediaș că în anii 1970-1980  s-a lucrat foarte mult cu Automecanica Moreni. Dorim din toată inima noastră să reedităm ce a fost odată…”, a declarat Nick Știrban, CEO Rheinmetall Automecanica Mediaș.

,,Astfel de invitații, fără să fie anunțate, prezintă și anumite riscuri… de a spune și ceea ce probabil unii dintre noi nu se așteaptă… Din punctul meu de vedere o astfel de relație între două dintre cele mai mari capabilități ale industriei naționale de apărare este neapărat binevenită. Evenimentul de azi este foarte important în primul rând pentru Armata Română. Știm foarte bine și o simțim cu toții. Trăim într-un mediu de securitate care necesită în primul rând atenție și în al doilea rând foarte mare concentrare asupra a ceea ce ne dorim să avem în continuare. Cred că aportul Ministerului Apărării Naționale a fost unul pe măsură și va fi în continuare. Sunt oameni aici care pot certifica cel puțin că  Statul Major al Forțelor Terestre a avut un aport deosebit anii trecuți și îl va avea și în continuare pentru că avem nevoie de ceea ce poate oferi Moreniul. Aș dori în același timp să se înțeleagă că ceea ce oferim noi nu este suficient și cu siguranță toți știm chestiunea asta. Este nevoie de o colaborare mult mai mare în interiorul capabilităților din industria de apărare, de un management care trebuie desăvârșit într-un ritm și după niște obiective extraordinar de bine stabilite în comun cu MAPN. Soluția este la dumneavoastră, la  Ministerul Economiei și la ROMARM. Dacă relațiile între cele două structuri merg foarte bine vă asigur că din punct de vedere al MAPN veți avea tot sprijinul și tot suportul necesar pentru dezvoltarea obiectivelor pe care le aveți în față. Felicit inițiativa d-ului Nick Știrban, salut inițiativa Moreniului de a intra în acest joc benefic pentru toată țara și în special pentru Armata României și sper din tot sufletul să fie dus la bun sfârșit, așa cum sperăm cu toții’’, a transmis generalul Liviu Marian Mazilu, șeful Direcției logistice din MAPN.

„M-am bucurat extraordinar de mult când am auzit că Automecanica Mediaș intră într-un parteneriat, într-o colaborare, și Rheinmetall-ul vine pe teritoriul Mediașului și creează acolo o bază puternică pentru industria de apărare. Pentru Automecanica Moreni prezența reprezentanților de la Mediaș reiterează o dată faptul că au spus că  Automecanica Moreni  va fi prim colaborator, faptul că ROMARM împreună cu noi putem dezvolta o gamă mult mai largă a colaborării și parteneriatului și toate lucrurile acestea nu pot decât să ne bucure pe noi salariații, pentru municipiul Moreni, pentru județul Dâmbovița, pentru România. Aveți încredere în Uzina Automecanica Moreni”, a declarat liderul de sindicat Constantin Bucuroiu, președinte ASIAA.


Distribuie articolul