Distribuie articolul

Din calitatea sa de vicepreședinte al  PSD Dâmbovița și de consilier județean, dar și de specialist în accesarea  fondurilor europene în agricultură, Mihai Istrate a participat la începutul acestei săptămâni la conferința de presă de la PSD Dâmbovița unde a tras mai multe semnale de alarmă privind problemele din agricultură! Slobod la gură, acesta a vorbit fără menajamente despre funcționarii publici care pun ,,bețe în roate’’ agricultorilor, despre apariția tardivă, pe final de an, a celor trei măsuri de finanțare prin Programul Național Strategic, DR 27, DR 28 și DR 30, măsuri care din păcate nu mai pot fi accesate în acest an de către fermierii dâmbovițeni. Deci din motive de birocrație, agricultura românească pierde un an de finanțare, în condițiile în care chiar social democratul Mihai Istrate recunoaște că agricultura  autohtonă nu poate supraviețui fără fondurile europene!

,,Fermierii din Dâmbovița și nu numai din județ pe lângă faptul că fac un business în agricultură  sunt prietenii și partenerii mei și întotdeauna o să fiu alături de ei, indiferent de ce ne va rezerva viitorul, și o să ridic toate problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor europene pentru că știm cu toții  că fără fonduri europene agricultura românească nu poate supraviețui. Primul lucru pe care îl spun mereu este că agricultura românească are nevoie de finanțare… O spun public, nu cred că promovăm agricultura românească sau produsele tradiționale românești luând niște mere de pe la Voinești și cartofi de pe la Lungulețu și ducându-le prin alte localități și dându-le la oameni! Nu așa îi promovăm, pe fermieri îi ajutăm făcându-le ghiduri corecte, făcându-le domenii de intervenție corecte… Noi, cei care vremelnic ocupăm anumite funcții și avem o anumită putere de decizie, cred că i-am ajuta mai mult dacă nu i-am mai încurca!

Vreau să vă spun că pe 2 noiembrie, în sfârșit, după o perioadă foarte mare de timp, s-au lansat 3 măsuri de finanțare prin Programul Național Strategic, două dintre acestea se adresează UAT –urilor, DR27 ,,crearea, modernizarea infrastructurii de acces agricol’’ și DR 28 ,, crearea, modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural’’. După 5 zile, pe prima măsură s-au depus 3 proiecte, iar pe dea de-a doua un singur proiect. Măsura pe care vreau să o aduc în atenție este cea dedicată tinerilor, pentru că școlile din mediul rural se depopulează și pentru că tinerii nu vor să mai stea la țară și nu vor pentru că nici noi nu le creăm suficiente oportunități ca să-i menținem acolo. Nu mai zic să-i facem să se întoarcă pe cei care au plecat, dar măcar să-i  menținem pe cei care sunt acolo. Vreau să  mai spun că tot pe 3 noiembrie s-a lansat măsura DR 30 ,,sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, care este cea mai căutată, cea mai populară măsură care a existat de la început și până acum. Suntem la al treilea program european, la al treilea ciclu de finanțare. Măsura 30 a avut cel mai mare impact, dar, din păcate, o spun cu amărăciune că anul acesta l-am pierdut pentru că suntem în noiembrie și logic nu mai putem avea contracte de finanțare pe 2023. Tot cu amărăciune o spun, având o foarte mare experiență cu această măsură, după 5 zile de implementare să avem doar un proiect?

Toată lumea se pregătea, în prima zi de depunere trebuia să fie 1000 de proiecte, dar au trecut 5 zile și avem un singur proiect. Indiferent cine se supără pe mine, avem un singur proiect dar nu din vina fermierilor, pentru că anul acesta, 2023, în 6 luni de zile, am reușit să facem vreo 2-3 ghiduri în consultare publică, am reușit de la o lună la alta să mai schimbăm ceva și cu toată responsabilitatea o spun… am reușit să-i învrăjbim pe fermieri. Toți sunt ai noștri, și cei care se ocupă de zootehnie, și cei care pun legume, și cei care vin din zona montană, și cei care au solarii, nu există muncă mai ușoară într-un obiect de activitate agricol și muncă mai grea în altul. Toți muncesc, toți încearcă să facă lucrurile astfel încât la finalul unui an agricol măcar să nu fie pe minus (…). Vă spun eu aici, cu sigla partidului din care fac parte în spate, agricultura nu are culoare politică și nici proiectele europene… Pentru ceea ce vă spun să știți că nu este vina miniștrilor. De fiecare dată când am venit aici v-am spus că miniștrii sunt trecători, domniile lor vin și pleacă, unii mai mult, unii mai puțin. De vină sunt funcționarii pentru că, să știți, funcționarii sunt aceeași, zici că au luat locurile acestea pe veci… ’’, a declarat Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița, specialist în accesarea  fondurilor europene în agricultură.


Distribuie articolul