Distribuie articolul

Festivalul Babel de la Târgoviște este în plină desfășurare. În primele două zile de festival, timpul a zburat, așa cum au zburat la înălțime, în ambele seri, pe Casa Sindicatelor, dansatorii de la compania italiană Il Posto Vertical Dance. Ei au încheiat două zile pline de spectacole care au îmbinat multe mijloace de exprimare artistică. La Întâlnirile Babel fiecare și-a prezentat conceptul de spectacol și o parte din trăirile din spatele scenei, mai puțin cunoscute publicului larg. Așa s-a întâmplat și în dimineața zilei de niercuri, 12 iunie, care  a început în mod obișnuit cu Întâlnirile Babel, un spațiu relaxat de împărtășire a ideilor, de mărturisire a motivațiilor interioare, de relatare a diferitelor experiențe transformatoare. Moderată de actorul Liviu Cheloiu, producătorul Festivalului Babel, în prima parte a ,, Întâlnirilor Babel’’ a participat  regizorul piesei ,,Trojan Women’’, Istvan K. Szabo, directorul artistic al Teatrului Debrecen din Ungaria. Marți, 11 iunie, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra s-a jucat spectacolul ,,Trojan Women’’  în regia lui Istvan K. Szabo, piesă jucată de actorii Csokonai Nemzeti Szinhaz Debrecen.

,,E un moment special și mă bucur foarte mult că am reușit să revin în acest festival, să revin la Teatrul Tony Bulandra, un loc superb și foarte aproape sufletului meu… Este foarte interesant cum se întâmplă aceste lucruri, eu am mai făcut o versiune din ,,Trojan Women’’ acum vreo 5-6 ani la Budapesta. Acum m-am apucat să refac pentru că din păcate istoria și actualitatea acestei teme în ultimii ani ne-a copleșit. Așa că am început să mă gândesc la o nouă adaptare. Suntem înconjurați de orașe care ard, sunt zeci de mii de femei pe drumuri, zilnic la granița Ungariei sunt zeci de mii de femei și copii care așteaptă să intre în Uniunea Europeană și să-și găsească un sens, un rost în viață deoarece războiul le calcă pragul. Ar fi trebuit să fie foarte multe femei în acest spectacol, dar a trebuit să găsim o soluție să ne imaginăm, să nu le vedem dar să ne imaginăm, să lăsăm publicul să gândească mai departe povestea. Așa am ajuns la acest container, despre care se vorbește în piesă, despre faptul că vor fi duse pe mare, acest container care de fapt e plin de femei, de cele care vor fi duse nu se știe unde… Dacă e să ne gândim bine, acest text are 4 monoloage…  Până la urmă tot ceea ce contează este că încercăm să găsim o formulă în care să aducem aproape această poveste contemporană și să ne punem într-adevăr întrebarea ,,ce sens are războiul?’’. La final e un text destul de puternic care explică acolo că nu are niciun sens dar această întrebare trebuie să și-o pună fiecare pentru că iar ne aflăm în pragul unei mari nenorociri și ține și de noi dacă vom păși sau nu în această baltă de sânge’’, a declarat  Istvan K. Szabo.

Cea de-a doua partea a ,,Întâlnirilor Babel’’  de astăzi a fost dedicată filmului, pentru că la Cinematograful Independența din Târgoviște rulează în fiecare zi  ,,Filmele Babel’’, o secțiune importantă a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște. Orazio Anania, președintele Festivalul Ipaaf Italia și Amal Al – Agroobi , regior din Emiratele Arabe au vorbit despre prezența la Festivalul Babel și magia filmului.

,,Mulțumesc Festivalului Babel. E o țară minunată, este prima dată când vin în România, oamenii sunt minunați. Consider că filmele reprezintă o unealtă de diplomație culturală foarte importantă, cred că este important să folosim filmul pentru a spune poveștile noastre și de a spune ce se întâmplă cu populațiile arabe în lume în ziua de astăzi. Ca femeie arabă este important pentru mine să spun povești despre ce înseamnă să fii femeie în lumea arabă, însă nu am să spun o poveste nici despre femeile supuse din cultura noastră, nici despre război. Eu sunt o regizoare nișată pe un anumit gen de filme, pe filme horror și scurtmetrajul meu este gen horror. Asta am prezentat în Festivalul Babel. Povestea din film este că sunt 2 femei care vin în vizită la o a treia să bea cafea și acolo își citesc unele altora în cafea, un  lucru care cred că se petrece și în România. Este o chestiune culturală, cititul în cafea care cred că ne apropie. Pentru mine foarte important la acest festival este să am discuții cu publicul, după proiecția filmului. Am avut discuții aplicate și profunde mai ales cu tinerii din public. Important este să avem aceste discuții și să spunem aceste povești…Vreau să mulțumesc Ambasadei Emiratelor Unite la București care a sprijinit și care a fost prezentă la proiecția filmului meu. Au adus și un stand cu cafea și curmale,  într-un gest de diplomație culturală’’, a declarat Amal Al – Agroobi , regior din Emiratele Arabe.

Festivalul Babel este finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște, de Ministerul Culturii și are ca partener media Radio România. Sponsorul principal este UniCredit Bank, parteneri oficiali de mobilitate Flamicom și Mavexim. În plus, beneficiazp și de susținerea sponsorilor Rondocarton (Simbolul calității), Cicom (Fabrica de înghețată), C.A.R. Învățământ Târgoviște, Rotary Club Târgoviște, Biotel (Echipamente electrice), Bergenbier și a partenerilor ANSR (Asociația Națională a Surzilor din România), SonoArt, Dâmbovița Mall.


Distribuie articolul