Falimentul bate la ușa medicilor de familie! Semnal tras de președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu!

0
110

CNAS a propus joi, 11 ianuarie 2024, valori mai mici pentru punctele per capita (pentru fiecare pacient) și per serviciu pentru medicina de familie  și ambulatorie (policlinici)! Măsura a stârnit revolta medicilor de familie din toată țara, și implicit din județul Dâmbovița, care se văd puși în imposibilitatea de a-și mai putea continua activitatea, pentru că au crescut toate costurile necesare pentru funcționarea cabinetelor medicale, respectiv salariați, impozite, utilități, consumabile, etc.  Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu ne-a declarat ieri că medicii de familie nu vor semna contractul de la 1 februarie 2024 în condițiile în care li se va reduce plafonul. Situația pare de neînțeles având în vedere criza actuală de medici din România, dar mai ales faptul că medicii de familie sunt și așa pe cale de dispariție, medicii tineri nefiind atrași de această specialitate.

,,Medicii de familie din județul Dâmbovița, ca toți medicii de familie din țară și colegii noștri de ambulatoriile de specialitate, suntem în aceeași situație, cu posibilitatea ca de la 1 februarie să intrăm în faliment, mulți dintre noi. Această scădere a plafonului alocat medicinei de familie ne duce mai jos de anul 2020, și cum au crescut toate cele… nu ne mai putem susține cabinetele. Se afirmă că a crescut bugetul sănătății, dar exact stâlpul, respectiv medicina primară și medicina ambulatorie sunt reduse la peste 30%, cât și stomatologia. Nu știu ce vrea să se întâmple, nu pot să-mi dau seama de ce s-a întâmplat lucrul acesta. Am văzut că, la nivel național, Colegiul Național al Medicilor din România a cerut sistarea, pentru că aceste modificări au fost puse în transparență publică la Casa Națională, iar Colegiul Medicilor din România a cerut scoaterea și să se lase așa cum a fost la 1 iulie 2023 pentru toată lumea. A fost, într-adevăr, o creștere cât de cât  semnificativă care la noi nu a mai avut loc din anul 2018, iar acum ne-au întors la anul 2020. Practic sunt foarte multe cabinete din medicina primară și din ambulatoriu care se vor închide pentru că vor intra în faliment, dacă nu se schimbă situația. Noi, de la 1 februarie 2024, nu vom semna actele adiționale de prelungire a contractului  în asemenea condiții. Așteptăm ziua de 18 ianuarie, poate vedem că se întâmplă ceva.

Situația aceasta te poate duce la disperare. Avem niște ani, pentru că mulți dintre noi am început la 1 octombrie 1999 când nu se știa ce înseamnă această  medicină de familie în care ne-au băgat. Venitul  este al cabinetului medical, trebuie să înțeleagă decidenții din fruntea statului că nu este salariul medicului, noi nici nu avem salariu, noi  nu avem concediu, dacă plecăm trebuie să ne găsim înlocuitor, dar din 2020 încoace nu mai găsești pe nimeni dispus să stea, poate maxim 3-5 zile, să te înlocuiască. Suntem atâția care nu ne-am luat concediu de mulți ani.  Atâta încercare de umilință, suntem totuși niște oameni care avem niște ani de școală în spate, niște ani de experiență, mulți medici de familie au peste 60 ani și chiar peste 65 de ani. Peste câțiva ani se va rămâne fără medici de familie în România, iar în asemenea condiții lucrul acesta se va întâmpla de la 1 februarie 2024’’, ne-a semnalat președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here