Medicii de familie, din rău în mai rău! Semnal tras de președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu! Au primit doar 40% pe luna noiembrie, iar contractul cu Casa de Sănătate a fost prelungit doar pentru luna ianuarie!

0
153

Din rău în mai rău! Îngrijorări majore în rândul medicilor de familie din județul Dâmbovița și cel mai probabil din toată țara! Începând din luna octombrie 2023, medicii de familie au început să înregistreze întârzieri  la plata serviciilor, iar situația s-a repetat și în luna următoare, în noiembrie 2023 când au primit doar 40% din valoarea contractului. Deci după 60 % pe luna octombrie, medicii s-au pomenit cu 40% pe noiembrie. Dr. Ileana Dumitrescu, președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Dâmbovița ne-a semnalat că situația este de-a dreptul îngrijorătoare în medicina de familie, pentru că, mai nou, Casa de Sănătate le-a prelungit contractul, prin act adițional, doar pentru luna ianuarie 2024, fiind pentru prima dată când se înregistrează o astfel de situație. Medicii se tem ca nu cumva din luna februarie să li se schimbe condițiile contractuale, bineînțeles în defavoarea lor.

,,Diferența de pe luna octombrie am primit-o în decembrie iar pentru noiembrie am primit doar 40% iar acum suntem în stand -by așteptăm să vedem ce se întâmplă. Numai că este o noutate care ne pune foarte mult pe gânduri și chiar ne sperie, nu că ne îngrijorează. La fiecare început de an se face un act adițional pentru continuarea contractului. Anul acesta actul adițional este doar pentru luna ianuarie și nu știm dacă acest lucru nu înseamnă că începând de la 1 februarie o să schimbe condițiile contractului referitor la finanțare și bineînțeles în jos, în niciun caz în sus. Au prelungit actul adițional doar pentru o lună, este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. Sunt vremurile foarte tulburi dar gândiți-vă că noi, față de sistemul public, avem angajați, avem cheltuieli care se suportă din acel venit al cabinetului. Nu știu cum se mai poate susține? Sigur că nu se vor mai putea susține aceste cheltuieli de către mulți dintre noi, dacă ceea ce se aude se va întâmpla.

Faptul că este numai pentru o lună pune niște semne de întrebare, de îngrijorare, chiar ne sperie pentru că nu știm ce se va întâmpla? În mod normal un contract ar trebui să înceapă de la 1 ianuarie dar nu mai începe de la 1 ianuarie de foarte mulți ani și de regulă se începea de la 1 aprilie, 1 iunie, 1 iulie, cum a fost anul trecut. Deci prelungeau actul adițional până când considerau că va veni următorul contract. Dacă nu-l dădeau cu luna respectivă, să spunem că era 1 aprilie și îl dădea de la 1 iulie mai veneau cu o prelungire a actului adițional de 3 luni, dar în niciun caz pentru o lună. Deci pe noiembrie am primit doar 40%, pe octombrie am primit 60% iar restul de 40% pe octombrie ne-a fost dat în decembrie. Eu nu știu dacă, din punct de vedere contabilicesc, se poate trece dintr-un an în altul cu asemenea restanțe?’’ ne-a semnalat reprezentanta medicilor de familie din județul Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here