Distribuie articolul

Unul din cele mai importante simboluri ale unității, libertății și demnității neamului nostru, Ziua Națională a României ne reamintește, de fiecare dată, de acea datorie istorică pe care o avem față de eroismul și jertfa înaintașilor noștri, aceea de a face totul pentru țara noastră și pentru mai binele celor ce vor veni după noi.

Răsună în sufletele noastre acele minunate exemple istorice de curaj, unitate și luptă pentru credință, patrie și neam, pe care le regăsim în fabulosul nostru trecut, de la Mihai Voievod Viteazul și până la Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, ori de la de la Diaconul Coresi și până la Macarie Ieromonahul,care prin intermediul culturii, au sprijinit unitatea românească.

Aici, la Târgoviște, unde totul vorbește despre măreția culturii românești și unde bravii noștri voievozi ne-au oferit magnifice exemple de luptă și jertfă pentru țară, se aude cel mai bine îndemnul la unitate, mai ales, în aceste vremuri tulburi, dominate de război și crize de tot felul, de numeroase provocări ce ne încearcă viața și credința.

Ieri, 30 noiembrie, am celebrat pe Sf. Ap. Andrei-Ocrotitorul României, cel care a adus Evanghelia lui Hristos pe aceste meleaguri și a pus bazele civilizației creștine aici, la noi, ceea ce se constituie într-un semn al unirii dintre credința strămoșească și neamul românesc.Să nu uităm că Biserica noastră Ortodoxă a fost întotdeauna alături de poporul român, în toate marile momente istorice, sprijinindu-i aspirațiile legitime de unitate, libertate și prosperitate și contribuind decisiv la toate importantele sale realizări, pe plan cultural, educațional și social.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, mai mult decât oricând, conștientizăm cu toții că la baza națiunii noastre stau valorile creștine și europene, cea mai frumoasă moștenire pe care o dăruim noilor generații.

Tuturor vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate şi bucurie!

 

LA MULŢI ANI!

 

† N I F O N,

 

Arhiepiscop şi Mitropolit


Distribuie articolul