Distribuie articolul

Aflată în cea de-a 4-a  săptămână, Caravana USR ,,fără păcănele în școli’’ a ajuns și în Dâmbovița! Deputatul USR Dâmbovița, Daniel Blaga a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și senatorul USR Sebastian Cerni că parlamentarii USR, alături de colegii din USR Tineret, au fost la Titu, Moreni și Târgoviște unde au discutat cu cetățenii despre pericolul pe care îl reprezintă  păcănelele, aceste jocuri de noroc pentru tinerii și copiii României. Parlamenatrul dâmbovițean a spus că s-au strâns peste 700 de semnături pentru susținerea legilor USR de a elimina acest fenomen periculos. La nivel național s-au strâns peste 70.000 de semnături .

,,Din păcate realitatea din teren este că România este sufocată de păcănele și de reclame la jocurile de noroc. Sunt 12.000 de săli de jocuri, sunt 400.000 de conturi online pe site-urile dedicate jocurilor de noroc. Se cheltuie zilnic la păcănele peste 1 milion de euro. USR a depus în Parlament 6 inițiative legislative pentru a stopa acest fenomen periculos, iar toate aceste inițiative legislative sunt ținute la sertar de coaliția PSD –PNL. Alături de colega mea Diana Stoica sunt inițiatorul unei legi prin care să eliminăm reclamele la păcănele din orice spațiu public și aici vorbim de clădiri, blocuri, stadioane, tricouri ale jucătorilor,  iar acest proiect ar fi trebuit să fie votat acum 30 de săptămâni, avea termen de raport pe 5 aprilie 2023 și am făcut nenumărate cereri către președinții comisiilor raportoare, către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu vor să-l supună la vot, nu vor nici măcar să-l discute, iar în acest timp Ciolacu, șeful de facto al Coaliției PSD –PNL nu-și supune la vot nici măcar propriul proiect, care nu mai contează că e plagiat de la noi…. Important pentru noi este ca orice proiect legilativ care stopează, care elimină acest flagel din societatea românească să fie votat…

Acum câteva zile Ciolacu spunea la TV că nu se lasă până când nu termină cu păcănelele, o vrăjeală. Am fost ieri la Moreni și ne-am lovit de realitatea crudă din lumea păcănelelor. Am discutat cu o doamnă care era în parcul central și făcea curățenie și care ne-a semnat de susținere în lacrimi și ne-a spus că fiul ei s-a sinucis din cauza dependenței de jocurile de noroc. Puțin mai  încolo, lângă o sală de jocuri,  am discutat cu un tânăr care a recunoscut  că este dependent de jocurile de noroc, mi-a semnat inițiativa și apoi a intrat la păcănele. Dependența de jocurile de noroc este o mare problemă în România, există drame și tragedii în care oameni dependenți de jocurile de noroc  își pierd banii, mașina, casă, familia și chiar viața … Scopul strângerii de semnături pe care îl facem noi în toată țara este acela de a pune presiune pe politicieni, de a pune presiune pe parlamentari pentru a vota proiecte legislative care să oprească acest flagel.  Aceste săli de jocuri sunt peste tot. Mă uitam la intersecția care este mai jos de Muntenia, la Căruță, cum spunem noi în Târgoviște, sunt patru săli de jocuri de noroc pe 200 metri. Oricine poate intra pe site-ul nostru ,,fărăpăcănele.ro’’ și poate semna pentru pachetul de legi al USR împotriva păcănelelor ’’, a transmis deputatul USR Dâmbovița, Daniel Blaga.

La rândul său, senatorul USR , Sebastian Cerni a vorbit despre pericolul  jocurilor de noroc  și despre necesitatea adoptării actelor normative care să-i protezeze pe copii și pe tineri de acest flagel. ,,Este o zi importantă pentru că am fost în peste 10 județe cu Caravana USR  -fără păcănele în școli – . Am strâns peste 70,000 de semnături de la oameni care s-au săturat de această dramă. Fiecare dintre ei cunosc pe cineva, au în familie sau s-au confruntat cu această problemă.  Sunt 70.000 de oameni care vor ca legile noastre, ale USR, să treacă de Camera Deputaților, mare parte dintre ele au trecut de Senat. Pe lângă cel cu reclamele stradale, cel mai important proiect pe care l-am inițiat, încă de acum un an de zile și care stă blocat, este cel prin care ne dorim să creăm un mediu sigur pentru copii pe o rază de 300 de metri  în jurul școlilor, a grădinițelor, a locurilor de joacă, a bisericilor, a spitalelor, să nu mai fie nici o păcănea, locul unde și bogatul și săracul își pierde banii. Statului îi vine foarte ușor să încaseze acești bani și dacă vă mirați de ce statul a stat pasiv până acum este pentru că îi convine să încaseze banii de pe drama oamenilor… Un alt proiect de lege este să scoatem păcănelele din sate, mergem prin sate unde locuiesc câteva sute de oameni și găsim o păcănea. Care este motivul pentru care cei care l-au amplasat acolo cred că este un mod de distracție sau de divertisment când știm foarte bine că foarte  mulți dintre ei trăiesc foarte greu. Fără păcănele care să apară peste noapte!

Am fost întrebați de ce primarii sau consiliile locale autorizează astfel de jocuri de noroc? Să știți că primăriile nu au niciun cuvânt de spus. Singurul organism care controlează, autorizează și reglementează funcționarea unor astfel de activități  este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc care din păcate este o structură în subordinea Ministerului Finanțelor, o structură politică în care și cei de la PSD și cei de la PNL și-au numit oameni acolo, oameni care sunt vânduți industriei. De ce spun asta? Pentru că am descoperit un domn foarte norocos care de 3 ani de zile a câștigat peste 25.000 de euro anual de la același operator. Pe noi ne face să credem că este o șpagă mascată. În consecință am depus un alt proiect de lege prin care interzicem celor care lucrează la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc să joace, pentru că vedem cum cei de la ONJN au devenit și ei dependenți de banii industriei de profil (…)’’, a menționat senatorul USR Sebastian Cerni.


Distribuie articolul