1 DECEMBRIE, Ziua Națională a României sărbătorită în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești! Mesajele autorităților!

0
135

Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a fost astăzi ,,cartierul general’’ al manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României! În ciuda timpului nefavorabil și a frigului pătrunzător, târgoviștenii au participat în număr foarte mare la ceremoniile dedicate acestui eveniment, respectiv la  ceremonia religioasă și la cea militară. În memoria bravilor ostași români care au pierit pe câmpul de bătălie, autoritățile locale și județene au rostit alocuțiuni, după care au depus coroane și jerbe de flori. O noutate în acest an, la Târgoviște, de Ziua Națională a României, a fost expoziția de mașini și tehnică miliară expusă de-a lungul Bulevardului Mircea cel Bătrân, o idee binevenită care i-a încântat în mod special pe cei mai mici locuitori ai orașului.

,,Dragi români,

În urmă cu 104 ani, României i s-a împlinit un vis. Așa cum niciun vis nu vine de nicăieri, acesta a fost rodul muncii, al sacrificiilor, durerilor și luptelor duse de generații la rând.

MAREA UNIRE a fost rodul unor acțiuni responsabile ale elitelor acelor vremuri! Înaintea unirii teritoriilor vorbitoare de limbă română și care împărtășeau aceleași valori și tradiții culturale s-au unit elitele acelor vremuri pentru a înfăptui un ideal.

Astăzi, avem obligația să îi cinstim pe toți cei care au pus umărul la acest efort istoric. Datorită sacrificiilor lor, România a pășit pe calea modernizării, europenizării și a valorilor democratice.

Nu trebuie să uităm de Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul sau de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Fără cele două „mici” uniri, astăzi nu puteam vorbi de „Marea” unire și de România, așa cum o știm și o iubim noi.

Înaintașii noștri au demonstrat că își iubeau țara mai mult decât propria viața. Tocmai din acest motiv trebuie să înțelegem că 1 DECEMBRIE este despre dragoste, memorie, solidaritate. Este și despre toleranță, pentru că la Unire au participat toate cultele și minoritățile naționale. Au acceptat că Unirea este mai presus de alte obiective individuale. Este adevărat că și România Mare le-a garantat drepturi egale minoritarilor cu ale celor majoritari. A fost un prim pas spre europenizarea completă a țării noastre.

A fost nu doar o declarație, ci un angajament profund democratic și european, a fost un pas foarte curajos în acele vremuri tulburi.

Astăzi, România face parte din cele mai puternice familii: NATO și UE. Și aici elita politică, intelectuală și culturală a luat o decizie care se adeverește că a fost una corectă. România este o țară sigură, care oferă un nou pilon de stabilitate și siguranță în Europa.

Astăzi, le mulțumim martirilor și familiilor celor au căzut pe câmpurile de luptă. Le suntem recunoscători tuturor generațiilor care s-au sacrificat pentru un ideal.

Românii au demonstrat că în perioade de criză știu cel mai bine să-și stabilească prioritățile și să ia cele mai bune decizii. Nu le-a fost ușor înaintașilor noștri când au înfăptuit Unirea, când au intrat în Război sau când au căzut la Revoluție. Nu o să ne fi ușor nici nouă. Dar trebuie să sperăm că toate eforturile noastre nu vor fi în zadar. Vom lăsa o țară mai bună, mai prosperă și mai democratică tinerei generații.

LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!’’ a transmis prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia. 

,,Pe 1 Decembrie 1918 s-a împlinit unirea tuturor românilor într-o Românie mare, încununând lupta de veacuri purtată de poporul nostru prin grelele furtuni ale istoriei.

Generaţia de la 1918 a plătit cu sânge visul românilor dintotdeauna, acela de a trăi într-un stat naţional, unitar şi indivizibil. Mărturie a acestui lucru stau monumentele eroilor din localitățile județului Dâmbovița ridicate în cinstea și spre amintirea dâmbovițenilor care au luptat pentru libertatea noastră.

1 Decembrie este ziua în care conștiința de neam, păstrată ca o comoară în inimile noastre, a dărâmat granițele de izolare și i-a adus pe români lângă români.

La mulți ani, Romania! La mulți ani, Dâmbovița!

La mulți ani, dragi români! La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor!

Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră, județul Dâmbovița și pe noi toți!’’, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

,,La mulți ani, România și să fii puternică!

La mulți ani, români!

La mulți ani, dâmbovițeni și târgovișteni de pretutindeni!

M-am gândit mult înaintea acestui mesaj. Am recitit câteva descrieri istorice. Am revăzut câteva imagini fabuloase. … Vă fac și o mărturisire: uneori, îmi pun întrebarea „La ce moment al istoriei poporului meu mi-ar fi plăcut cel mai mult să iau parte?!”

…și oricâte variante aș avea, nu pot să nu-mi doresc trăirea pe care aș fi avut-o dacă se-ntâmpla să fiu pe străzile din Alba-Iulia, în această zi, acum 104 ani…

Oameni buni, fraților,

Puteți înțelege cum un popor întreg a vorbit, a scris, a scandat și a respirat printr-o singură inimă? Cum s-au adunat copiii unui neam întreg din toate părțile geografice la un loc și s-au îmbrățișat frățește?! Cum s-au lipit într-o singură carte paginile răsfirate pe care scria Alba-Iulia, Basarabia, Bucovina, Maramureș?! Cum au înțeles niște lideri vizionari, altminteri fiecare dintre ei cu orgolii și pasiuni, să-și dea mâna și să strige că ȚARA nu se împarte și nu se negociază?!

Ce vulcan de românism în sensul curat al cuvântului, nealterat de sloganuri, nepătat de lozinci!

În acea clipă, acolo mi-aș fi dorit să fiu și să respir același aer cu frații din toată România, uitând ce ne separă și amintindu-ne ce ne unește.

1918 a fost o explozie unică de patriotism în stare pură și de înțelepciune care a depășit granițe sociale, politice sau de educație. Existăm, astăzi, ca stat național, unitar datorită unor oameni rari, care au înțeles perfect clipa istorică și n-au ratat-o. Într-o epocă în care suntem învățați mai mult să ascultăm cuminți ce ni se spune de către alții „mai de soi”, în care ni se predau sloganuri și suntem îndemnați să le învățăm „ca să ne fie bine” (Dumnezeu știe ce-o însemna asta), exemplul de la 1918 pare mai fulgerător ca niciodată. Pentru că românii de atunci n-au ascultat ce li se preda de peste hotare, ci și-au creat ei înșiși o realitate pe care ceilalți au fost nevoiți s-o respecte. Au deturnat istoria care era „pregătită” pentru ei prin alte locuri și au scris cel mai frumos moment din ființa acestui neam. Pentru că istoria aparține celor ce-o trăiesc.

Da, mi-aș fi dorit să fiu acolo. Pentru că, dacă vrem să fim și noi exemple, este necesar să ne uităm acolo unde trebuie, nu în oglinzi mincinoase. Dacă vrem să fim curajoși, trebuie să ne adăpăm din curajul acelor oameni. Dacă vrem să fim lideri adevărați, trebuie să învățăm din sacrificiul celor care, în 1918, au înțeles că NOI înseamnă infinit mai mult decât EU sau TU sau EL.

Eu învăț, cu smerenie, în fiecare zi din aceste lecții. Și vă îndemn și pe dumneavoastră să faceți la fel. E frumos să purtăm tricolorul, dar nu vreau să-l purtăm doar pentru că e „la modă”, ci pentru că ne identificăm cu el și ne înfiorăm când îl privim ridicându-se. Și ne promitem că vom fi mai români cu țara noastră și o vom trata cu respect, cu prețuire, cu grijă. Pentru că alta n-avem’’, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here