Festivalul Național de Romanțe ,,Crizantema de Aur’’ Târgoviște 2022, ediția a 53-a, și-a desemnat câștigătorii! Trofeele ,,Crizantema de Aur’’ 2022 pleacă în două direcții! Trofeul de la Interpretare ajunge în județul Tulcea, fiind câștigat de Florian Popa, iar Trofeul de la Creație poposește în județul Ilfov, la Nicolae Caragia (compozitor), interpretul fiind Marius Bălan!

0
171

A căzut cortina peste ediția a – 55 –a a Festivalului Național de Romanțe ,,Crizantema de Aur’’ 2022, o ediție de colecție care rămâne de acum încolo în istoria bogată a celui mai longeviv festival din România! Festivalul, care a revenit la ceea ce a fost înainte, după o perioadă încercată de pandemie de Covid-19, a marcat și o premieră în sensul că s-a desfășurat într-o locație nouă și modernă, la Cinematograful ,,Independența’’ din Târgoviște, într-un cadru de poveste asigurat de talentatul scenograf Bogdan Dobre, din care nu au lipsit bineînțeles crizantemele, simbolul toamnei, dar și al Festivalului de Romanțe Crizantema de Aur.

După cele două concursuri de romanțe în care interpreții acestui gen de muzică românească romantică, veniți din toată țara, și-au arătat talentul interpretativ în fața unui juriu avizat, atât la interpretare, cât și la creație, Festivalul Crizantema de Aur și-a desemnat câștigătorii. Trofeele Crizantema de Aur 2022 pleacă în două direcții, cel de la Interpretare ajunge în județul Tulcea, fiind câștigat de preotul Florian Popa, iar cel de la Creație poposește în județul Ilfov, la Nicolae Caragia. În ultima seară, cea de gală, au urcat pe scenă să înmâneze premiile mult așteptate de participanți, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan; Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României UNESCO; Eugen Doga, președintele juriului la secțiunea interpretare, maestru emerit.

Primii care și-au ridicat premiile au fost laureații de la Interpretare, iar partea a doua a Galei a fost rezervată laureaților de la Creație. Perioada dintre cele două premieri a fost presărată cu romanțe interpretate de artiști consacrați ai genului, respectiv Matilda Pascal Cojocărița, Daniela Vlădescu, Ileana Șipoteanu, Bogdan Hrestic, Sorin Lupu, Alina Mavrodin Vasiliu, Mihaela Mingheraș, Codruț Bârsan, Silvia Goncear, Giorgio Martin. La pauză, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Crizantema de Aur Târgoviște și–a lansat CD-ul ,,Comori ale Romanței’’ și ,,Colindă-ne, Doamne’’- la aniversarea a 35 de ani de activitate artistică.

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:,,Mă bucur să fiu pe această scenă, mai ales alături de maestrul Eugen Doga, pe care îl salut din nou și îi mulțumesc o dată în plus că este alături de noi la acest festival. Povestea muzicală a romanței continuă, suntem în seara de gală, este seara marilor emoții, este seara în care cei mai buni dintre cei buni vor primi recunoaștere din partea juriului și din partea noastră a tuturor. Și în acest an „Crizantema de Aur” a fost un eveniment absolut deosebit, eveniment care face din municipiul Târgoviște capitala muzicală a României. Aș vrea să vă mulțumesc și dumneavoastră, publicului spectator, publicului telespectator, fără de care acest festival nu ar avea niciun rost’’.

Madlen Șerban, secretar general Comisia Națională a României UNESCO: „Este un privilegiu, o onoare pentru Comisia Națională a României UNESCO să poată fi alături de acest eveniment, care într-un singur cuvânt înseamnă excelență, în alt cuvânt înseamnă a fi român și identitate națională, o mișcare care nu mai este de mult un festival național, este internațional și suntem bucuroși să știm că la a 55-a ediție putem să sperăm că anul viitor, această mișcare de suflet, de dor, de tradiție de valoare, această armătură axiologică, care ne lasă să fim uriași pe ceea ce suntem și vom fi…romanța ne va duce  undeva pe o listă a umanității, acolo unde îi este locul.  Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără excelențele dumneavoastră, dar mă alătur și eu să spun numelor Mavrodin-Vasiliu, un mulțumesc de suflet.”

Eugen Doga, președintele juriului la secțiunea interpretare, maestru emerit: „Nu știu în ce măsură se poate simțirea transmite prin cuvinte. Simțirea se transmite prin simțire și trăire. Eu vreau să îndrept mulțumiri pentru autorul acestei sărbători de care ne bucurăm cu toții, Alina Mavrodin Vasiliu, care a dus acest festival la a 55-a ediție. Aici se manifestă un festival, care într-adevăr, nu mai este doar un festival național, a devenit unul național. Eu am prins și războiul și-mi amintesc cum soldații se strângeau și își alinau dorul de casele, de familiile, de copiii lor, ascultând o romanță. Vă felicit pe toți, atât pe organizatorii festivalului, cât și pe dumneavoastră , care ați venit și ați urmărit de aici acest festival.”

LAUREAȚII CONCURSULUI DE INTERPRETARE

Premiul special al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova – NICOLAE PALADE

*Premiul special Cetatea Romanței – JITARU CAROLINA

*Premiul special Romanța ne unește – CARAMAN TAISIA

*Premiul special Tinerețea romanței – BĂLĂNICĂ MANUEL

*Premiul special Ioana Radu – SOARE FLORENTINA

*Premiul III – AGHENIE ALEXANDRU

*Premiul II – RACU ANA-MARIA

*Premiul I – NECIU LILIANA

*TROFEUL CRIZANTEMA DE AUR  2022- INTERPRETARE – POPA FLORIAN

LAUREAȚII CONCURSULUI DE CREAȚIE:

  • Premiul special al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova – ILIE VĂLUȚĂ, Chișinău, Rep. Moldova,

„Crizanteme surori”, versuri Radmila Popovici și Ilie Văluță, interpret Diana Văluță

  • Premiul special al Fundației Henry Mălineanu – VASILE JERCAN

„Scrisori de dor”, versuri Camelia Florescu, interpret Nicoleta Vasile

  • Premiul special Cetatea Romanței – DUMITRU CAULEA Cernăuți, Ucraina,

„Sub ploi de flori” , versuri Camelia Florescu, interpret Georgeta Plută

  • Premiul special Romanța ne unește – MARICEL MAXIM

„Iubirea mea, Romanța”, versuri Viorel Vașuta, interpret Aurel Niamțu

  • Premiul special Tineretea Romanței – ADRIAN BELDIMAN

„În grădina Te iubesc”, versuri Luminița Dumbrăveanu, interpret Silvia Goncear

  • Premiul special Ionel Fernic – ADRIAN ROMCESCU

„Ți-am luat iubirea cu-mprumut”, versuri Andreea Andrei, interpret Andrei Petruș

  • Premiul III – PETRE MARCEL VÂRLAN

„Cu romanța la braț”, versuri Petre-Marcel Vârlan, interpret Ciprian Cucu

  • Premiul II – CAMELIA FLORESCU

„ De la fereastra inimii mele”, versuri Camelia Florescu, interpret Camelia Florescu

  • Premiul I și Premiul UCMR– HORIA MOCULESCU

„Anii mei”, versuri Dana Dorian, interpret Aurelian Temișan

  • TROFEUL CRIZANTEMA DE AUR – CREAȚIE și Premiul UCMR

– NICOLAE CARAGIA

„Ce dor îmi e de tine, tată!”, versuri Daniela Doroftei, interpret Marius Bălan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here