CAS Dâmbovița: În atenția asiguraților însoțitori ai pacienților oncologici! Concediu și indemnizație pentru persoana care îngrijește un bolnav de cancer!

0
186

Vești bune pentru pacienții cu afecțiuni oncologice transmise de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, prin intermediul unui comunicat de presă. Acestea se referă la faptul că persoana care îngrijeste un pacient bolnav de cancer beneficiază de concediu şi de indemnizaţie. De asemenea, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, persoana care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul, numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală/tratament. Durata concediului medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă depeste 18 ani, este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an, pentru un pacient. Concediul medical se acordă de catre medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital.

,,Intervalul de referinţă pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical. Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică, se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ca să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, în baza certificatului medical eliberat de medicul specialist, însotitorul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: – să fie asigurat în sistemul asigurarilor sociale de sănătate; – să îndeplinească stagiul minim de asigurare (6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical); – să obțină adeverinţa eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul; – să aibă acordul pacientului (formular de acord).

NOTA: În fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședintă de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședinte de consiliere psihologică clinic’’, se arată în comunicatul de presă al CAS Dâmbovița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here