Festivalul Național de Romanțe ,,Crizantema de Aur’’ Târgoviște 2022, ediția a 55 -a, prima zi! Concurs de interpretare, lansări de carte și de CD-uri, recitaluri, omagiu adus compozitorlui Eugen Doga!

0
217

Cinematograful Independența din municipiul Târgoviște este de joi, 20 octombrie 2022, gazda celei de-a 55 –a ediții a Festivalul Național de Romanțe Crizantema de Aur, cel mai longeviv festival din România, de fapt singurul care mai rezistă, în ciuda vremurilor pe care le trăim! Acesta continuă să existe datorită organizatorilor, a celor care finanțează festivalul, în speță Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița.  De asemenea colaborarea cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, Asociația Culturală ,,Cetatea Romanței’’ Târgoviște dau un plus de valoare festivalului târgoviștean.

Însă cei care se ocupă îndeaproape de bunul mers al Festivalului Crizantema de Aur, care au grijă ca totul să iasă  așa cum trebuie și se îngrijesc de pregătirea minuțioasă a lui cu luni de zile înainte, pentru că cei care apar pe scena festivalului trec prin niște preselecții riguroase, sunt Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Crizantema de Aur și Teodor Vasiliu, președintele Asociației Culturale Cetatea Romanței Târgoviște, doi oameni îndrăgostiți iremediabil de romanță. În acest an tema festivalului este ,,romanța – tezaur cultural național’’. Pe acordurile Orchestrei ,,Dor românesc’’, dirijată de Ștefan Cigu, îndrăgiții actori Miruna Ionescu și Silviu Biriș, veseli și spontani ca de obicei, au deschis prima parte a Festivalului Crizantema de Aur cu invitația adresată primarului municipiului Târgoviște, Cristian Stan de a veni pe scenă și a adresa câteva cuvinte.

,,Este onorant pentru mine să pot transmite câteva cuvinte de pe scena celui mai longeviv festival muzical din România, „Crizantema de Aur.” Municipiul Târgoviște are cel puțin două simboluri importante. Unul este Turnul Chindiei, iar cel de-al doilea, o adevărată emblemă muzicală a municipiului Târgoviște, romanța și Festivalul „Crizantema de Aur.” Mă bucur că și Primăria Municipiului Târgoviște, alături de Consiliul Județean sprijină acest festival. Un cuvânt de aleasă prețuire pentru maestrul Eugen Doga, căruia vreau să-i mulțumesc pentru faptul înnobilează acest festival prin prezența domniei sale, prin recitalul pe care îl susține.  „Maestre, suntem onorați și ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru și ne dorim acest lucru cât mai mult timp de acum înainte și să rămâneți mereu tânăr cum sunteți acum.” Totodată, vreau să le mulțumesc celor care de-a lungul timpului au păstrat această tradiție muzicală la Târgoviște și astăzi ne putem bucura de un festival de o ținută deosebită, de cel mai longeviv festival, ediția cu numărul 55, este o carte deosebită impresionantă’’, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

A urmat concursul de interpretare, în care fiecare concurent a interpretat câte două piese. Cu ochii pe ei au fost reprezentanții Juriului Concursului de Interpretare,  format din Daniela Vlădescu, Antoniu Zamfir, Ileana Vieru, Matilda Pascal Cojocărița, Silvia Goncear, Adrian Grigoraș, Mihaela Mingheraș, Paul Surugiu, Alina Mavrodin Vasiliu și Eugen Doga, președintele juriului. În prima parte a festivalului au avut loc și două momente speciale, respectiv microrecitalul susținut de Cristina Bugnar, deținătoarea Trofeului Crizantema de Aur 2021 și medalioanele omagiale: Angela Moldovan și Ioana Radu – interpreți Nina Cuciuc și Ion Amititeloaie.

La pauză, evenimentele conexe festivalului au avut loc în foaierul Cinematografului Independența, într-un  spațios generos și frumos amenajat de către organizatori. În acest ambient deosebit de plăcut și prietenos, maestrul  Eugen Doga și-a lansat cartea ,,Viața mea așa cum a fost să fie’’, dar și cele două CD-uri ,,Drumul amintirilor’’ și ,,Păstrați iubirea’’. La rândul său și îndrăgitul interpret Paul Surugiu și-a lansat cartea ,,Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții’’ (carte, plus CD). A treia lansare de carte i-a aparținut lui Narcis Avădanei, cu lucrările ,,Nebun de dragoste’’ și ,,Tăinuind o lumină’’.

Partea  a doua a primei zile de festival a fost dedicată compozitorului Eugen Doga. În onoarea maestrului, care a împlinit 85 de ani, a urmat concertul omagial cu participarea compozitorului Eugen Doga, alături de Ana Maria Donose, Natalia Tanasiiciuc, Samuel Barani (laureați ai Festivalului Crizantema de Aur), Paula Seling și Paul Surigiu. Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu au fost prezentatorii celei de-a doua părții. Vineri, 21 octombrie, urmează cea de-a doua zi de Festival Crizantema de Aur. Toamna este frumoasă la Târgoviște, în mod special pentru iubitorii de romanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here