Ministrul Economiei, Florin Spătaru a vizitat COS Târgoviște: ,,Industria pentru construcții din România va folosi beton românesc’’! ,,Am discutat despre sprijinul pe care Guvernul României îl poate acorda pentru accelerarea unui astfel de proces’’!

0
198

La invitația președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, ministrul Economiei, Florin Spătaru a efectuat astăzi  o vizită de lucru în județul Dâmbovița. Primul obiectiv vizat și bifat de ministru a fost Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, respectiv partea productivă a acestuia care a fost salvată din mâna rușilor de către italienii de la Belttrame Grop care vor facă minuni la Târgoviște, respectiv să reînvie producția de oțeluri speciale. Grupul Belttrame nu a stat degeaba și a început rapid producția de oțel-beton, sub numele brandului Donalam, combinatul de la Târgoviște fiind singurul furnizor de oțel-beton din țară. Pe tot parcursul vizitei de la COST, Florin Spătaru a fost însoțit de președintele CJD, Corneliu Ștefan, de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, prefectul județului, Claudia Gilia, parlamentarii PSD Dâmbovița Carmen Holban, Titus Corlățean și Marian Țachianu, de vicepreședintele CJD, Luciana Cristea.  Oficiile de gazdă au fost făcute chiar de către Carlo Belttrame, patronul  Belttrame Grop care a vorbit de investiții de peste 500 de milioane de euro la COST atât în linia de laminare, cât și în oțelărie, dar și de recrutări noi de personal. La COST lucrează deja 500 de salariați, dar numărul acestora urmează să ajungă la 750 până la finele anului 2022.

„Este prima etapă a vizitei pe care o fac în județul Dâmbovița. Mă bucur că am ocazia să văd Combinatul de Oțeluri Speciale care a început să lucreze. De asemenea, am discutat de dimineață de planul investițional pe care firma Donalam o are pentru dezvoltarea capacității de producție. Am discutat despre sprijinul pe care Guvernul României îl poate acorda pentru accelerarea unui astfel de proces. Avem nevoie de oțeluri speciale, am identificat zone de interes în industria românească care ar putea să folosească această materie primă, am văzut un depozit pentru prima oară: 15.000 de tone de oțel-beton. Sunt produse aici la Târgoviște pentru piața românească. Industria pentru construcții din România va folosi acest beton românesc. Tocmai de aceea am discutat împreună cu domnul Beltrame cum putem veni cu un program aplicat, cu un sprijin guvernamental pentru accelerarea acestui program investițional. Vorbim de 500 de milioane de euro care vor fi investiți, atât în linia de laminare, cât și în oțelărie. Ne-am declarat disponibilitatea de a discuta despre un program aplicat, care să ducă  investiții în echipamente performante, echipamente care să respecte noile condiții de mediu, iar Guvernul, prin Ministerul Economiei, cu siguranță va acționa corespunzător. Am stabilit că marți vom avea deja prima discuție și atunci când vom vedea întregul plan, vom propune în Guvern o nouă schemă de ajutor de stat pentru a putea sprijini și pentru putea accelera un astfel de proces. Mă aștept ca această unitate care a fost închisă pentru o perioadă de timp, să vedem la Târgoviște sute de oameni, poate chiar mii de oameni, care să lucreze în această fabrică’’, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Acum avem 500 de angajați. Astăzi am început o nouă campanie de recrutare. Vrem să ajungem la pragul de 750  de angajați până la sfârșitul anului.  Vrem să pornim oțelăria în luna martie sau aprilie anul viitor. Avem deja începute investițiile pe combinatele existente, cred eu că putem începe investițiile pentru combinatul nou.”, a precizat Carlo Beltrame

,,Timp de doi ani jumătate, până în iunie, România nu a mai produs fier-beton. Ei bine, începând din iunie, Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște a pus România pe harta mondială a producătorilor de fier-beton. Lucrul acesta cred că este extraordinar și urmează să înceapă și producția de oțel special, așa cum îi spune și numele, Combinatul de Oțeluri Speciale. Eu îmi exprim speranța că în perioada următoare vor continua investițiile de aici. De altfel, referitor la investiții, din discuțiile pe care le-am avut astăzi, am aflat că săptămâna trecută a fost aprobată de conducerea Beltrame investiția de 350 de milioane de euro pentru noua oțelărie, ceea ce reprezintă pentru municipiul Târgoviște, coroborat cu celelalte investiții în actualele capacități de producție, conturează cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani în județul Dâmbovița, vorbind desigur despre o investiție privată. Lucrul acesta nu poate decât să ne bucure, este  importantă și campania de angajări pentru că avem nevoie de locuri de muncă, de asemenea, pentru municipiul Târgoviște este important și faptul că avem un contribuabil important  la bugetul local, pentru că atâta timp cât Combinatul a fost în procesul de reorganizare judiciară, nu a contribuit  în niciun fel, așa că din toate aceste perspective este un lucru absolut benefic că discutăm din nou despre producția de oțel la Târgoviște’’, a menționat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here