Distribuie articolul

 

Ediția din acest an a ,,Zilelor Cetății’’ Târgoviște a debutat astăzi, 8 septembrie 2022, de Sfânta Maria Mică, la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, de unde s-a plecat în procesiune cu Icoana Maicii Domnului, ocrotitoarea orașului, care a fost purtată de doi preoți către Curtea Domnească Târgoviște unde, în zona Ruine, în Sala Tronului, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște! Au participat la aceste evenimente reprezentanți ai autorității publice locale și județene, parlamentari, șefi de instituții, dar și simpli cetățeni. Primăria Târgoviște a fost reprezentată de primarul Cristian Stan, de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, de administratorul public al orașului, Gabriel Boriga, dar și de directori de servicii din primărie. Printre invitați s-au aflat președintele CJD Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, deputații Carmen Holban, senatorul Titus Corlățean, preotul Ionuț Ghibanu – vicar eparhial, șefii unor instituții deconcentrate, consilieri locali și județeni, oficialități din țară și străinătate.

În calitate de gazdă, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan a fost primul care a luat cuvântul. „Dragi prieteni, târgovișteni, de oriunde vă aflați. Sigur că această invitație este una oficială, rostită de aici, de un reprezentant al comunității, dar ea este și împărtășirea bucuriei de a fi prezenți cu toții la evenimente care ne reprezintă, care ne fac să zâmbim, să ne bucurăm deopotrivă, copii, părinți și bunici, amintindu-ne că orașul nostru este casa noastră. Știu că repet fraza aceasta foarte des, și în toate mesajele publice, dar vă asigur că nu mă opresc. Chiar dacă acum îl vedeți pe primarul de municipiu, omul îmbrăcat în haina oficială, eu nu am putut niciodată să vorbesc despre Târgoviște altfel decât sentimental și încărcat de subiectivitate celui care traduce acest oraș prin acasă. Eu sunt un târgoviștean simplu pentru care acest oraș înseamnă totul: viață, familie, prieteni. Târgoviștea este într-un fel intersecția fericită a destinului meu, aici m-am născut, aici trăiesc, aici muncesc și aici vreau să-mi cresc familia.  Aici sunt prietenii mei, aici am amintirile celor mai frumoși ani din viață și aici vreau să îmbătrânesc, iar cuvintele mele pot fi dublate, triplate de toți aceia care, ca mine, iubesc acest oraș”  , a transmis primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

A urmat vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu care a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Părinte Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei. „Cu multă bucurie și părintească preocupare, vă transmit mesajul de apreciere, de încurajare și de binecuvântare, cu prilejul ședinței festive a Consiliului Local Târgoviște, ședință prilejuită de Ziua Municipiului Târgoviște. De secole, Nașterea Maicii Domnului reprezintă sărbătoarea cea mai importantă a orașului nostru, pentru că înaintașii noștri au dorit să-și manifeste și astfel credința, dar mai ales să transmită un mesaj peste timp noilor generați. Și anume, acela că numai pe piatra cea tare a credinței se poate construi demn, durabil și în interesul oamenilor, și că speranța și avântul nostru în istorie sunt sprijinite pe forța mereu biruitoare a bisericii noastre strămoșești”.

Cu emoție în glas, președintele CJD, Corneliu Ștefan a recunoscut că nu este deloc simplu să vorbească despre locul în care s-au petrecut cele mai importante și frumoase momente din viața sa. ,,Mă bucur că ne revedem în acest an, cu prilejul Zilelor Cetății, eveniment așteptat nu doar de târgovișteni, ci de toți dâmbovițenii. La fel ca anul trecut, am primit cu plăcere invitația domnului primar și a Consiliului Municipal Târgoviște, pentru a participa alături de colegii mei din Consiliul Județean Dâmbovița la Zilele Cetății. Am trăit astăzi cu emoție slujba de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului și a procesiunii  care an de an strânge tot mai mulți credincioși. Sărbătorim împreună o comunitate frumoasă, cu oameni harnici, care au așteptări mari de la noi toți, și nu în ultimul rând de la cei care se uită la noi. Am spus și cu alte ocazii, o spun și acum, sunt un susținător al Consiliului Local Municipal Târgoviște, al Primăriei Municipiului Târgoviște și nu în ultimul rând, al tuturor târgoviștenilor. La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, târgovișteni! La mulți ani, Dâmbovița!”

Un mesaj de suflet cu prilejul ședinței festive a CLM Târgoviște a transmis și Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia. „Târgoviște este casa noastră, este inima românismului, puntea între trecut și viitor! Dragi târgovișteni, sărbătorim astăzi ziua Cetății noastre. Este încă un moment în care ne arătăm mândria că suntem o comunitate unită, o comunitate cu istorie și tradiție, cu planuri de viitor și cu oameni minunați.

Acest pământ a fost unul binecuvântat. Din cele mai vechi timpuri, pe aici, trecea drumul care lega Europa Centrală de Gurile Dunării și Marea Neagră. Aici au avut reședința domnitorii Țării Românești timp de peste trei secole, aici era cel mai important punct cultural, comercial, militar și diplomatic. Datoria noastră este să păstrăm această moștenire și, în ultimii ani, am reușit acest lucru cu sfințenie prin tot ceea s-a realizat la nivel local.

Prin investițiile făcute în infrastructură (drumuri, transport public, creșe, grădinițe, instituții de cultură și nu numai), prin susținerea educației (prin burse, premii și investiții directe în actul educațional), prin dezvoltarea orașului și prin creșterea nivelului de trai al oamenilor, reușim să punem municipiul nostru în categoria orașelor cu un puternic potențial economic, cultural și educațional.

Voi reaminti aici doar de „Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale” din anul acesta, care plasează Municipiul Târgoviște în topul primelor 5 orașe din România privind calitatea serviciilor publice în domeniul educației. Autoritățile publice locale au reușit să atragă fonduri europene (peste 50% din total) și să propună cel mai mare buget de investiții pe care l-a cunoscut orașul nostru în ultimii 30 de ani.

Avem o susținere mare atât la nivel național, cât și european și acest fapt se poate vedea prin numărul și valoarea proiectelor care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional, prin PNRR, prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau prin Grupul de Acțiune Locală și prin alte programe susținute de ministerele de resort.

Amintesc, aici, doar un proiect, în valoare de peste un milion de euro, care va face din orașul nostru unul SMART – „Soluții ITS pentru transportul urban la nivelul Municipiului Târgoviște – Smart-City”.

După transmiterea alocuțiunilor de către autorități, a urmat momentul în care Consiliul Local Târgoviște și-a arătat recunoștința față de personalitățile orașului care, prin activitatea desfășurată, fac cinste comunității. Astfel, doi artiști importanți ai orașului au primit diplome de excelență. Este vorba de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului „Crizantema de Aur”, pentru cei 35 de ani de carieră, și  Vlad Miriță, solist de operă, pentru 20 de ani de carieră. Alina Mavrodin Vasiliu a avut și un mesaj de suflet de transmis în cadrul ședinței festive.

„Vă mărturisesc cu mare emoție și cu deplină sinceritate că mă onorează această dragoste, și recunoaștere, și respect, pe care le simt din partea dumneavoastră, a tuturor, din partea organizatorilor Zilelor Cetății Târgoviște, din partea organizatorilor tradiționali ai Festivalului „Crizantema de Aur”, Primăria și Consiliul Județean, și a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, acolo unde de câțiva ani, în decoruri minunate se desfășoară neînfricat Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, simbol al municipiului Târgoviște, simbol național, un festival de patrimoniu, care promovează romanța românească, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale pe care noi nădăjduim cu ajutor divin, cu ajutorul autorităților și cu ajutorul Ministerului Culturii și al Comisiei Naționale pentru UNESCO, să o includem în patrimoniul Cultural Imaterial al umanității UNESCO, acolo unde sunt și alte genuri muzicale, cum ar fi fadoul portughez, care a fost de curând inclus în patrimoniul UNESCU. Credeți-mă, nu se deosebește cu nimic, nici ca istorie, nici ca evoluție, nici ca trăire, nici din punct de vedere al creației față de romanța românească”.

La finalul ședinței festive, Alina Mavrodin Vasiliu a interpretat o romanță în prima audiție dedicată Maicii Domnului, ocrotitoarea municipiului Târgoviște, ale cărei versuri au fost scrise tot de îndrăgita interpretă.


Distribuie articolul