Distribuie articolul

În Arhiepiscopia Târgoviștei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, marți, 16 august 2021, a fost marcată, Ziua Națională pentru comemorarea Martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violenței împotriva creștinilor, conform Legii nr. 134/2020 și a Hotărârii 6.107/2020, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru a aminti de măreția jertfei Brâncovenilor și pentru a mărturisi înaintea contemporanilor faptul că și în zilele noastre Creștinismul este cea mai persecutată religie, bisericile unor parohii și mânăstiridin Arhiepiscopia Târgoviștei,ce sunt legate de viața și activitatea Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, au fost iluminate în roșu, culoare ce în mod tradițional simbolizează sângele martirilor.

De altfel, la predica din cadrul Sfintei Liturghii din ziua de luni, 15 august 2022, preoții din Eparhia noastră au amintit și despre semnificația jertfei Brâncovenilor, despre persecuția creștinilor și despre necesitatea mărturisirii credinței noastre în pofida tuturor vicisitudinilor vremii noastre.

Menționăm că, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a tipărit în anul 2021 un volum dedicat ginerelui martir al Voievodului Martir, intitulat „Sfântul Ianache Văcărescu – mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni”, iar, în anul 2014, volumul denumit „Sfinții Brâncoveni – martiri ai credinței neamului românesc”, precum și broșura misionară destinată tinerilor, intitulată „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”. În același an, 2014, la biserica voievodală din Potlogi, din apropierea Curții brâncovenești, au avut loc ceremoniile solemne dedicate pelerinajului cu moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni, în Eparhia noastră.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTE


Distribuie articolul