Deputat Radu Popa: ,,Doar șase țări au semnat acorduri bilaterale pentru vânzarea la iarnă a gazului stocat în această vară’’

0
84

Criza gazelor este anticipată din ce în ce mai acut și mai îngrijorător. În condițiile conflictului armat din Ucraina, Rusia ar putea opri complet fluxurile de gaze către țările Uniunii Europene, din păcate dependente de acesta.

În încercarea de a proteja cetățenii și industriile, Comisia Europeană a convenit pe 26 iulie ca toate țările membre să-și reducă consumul de gaz cu 15% în timpul iernii, pentru a umple depozitul și a elibera combustibil pe care ulterior să-l împartă, în cazul unei crize de aprovizionare. Așadar, criza gazelor îndeamnă țările europene la solidaritate și la economie.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, transmite pe acest subiect că, până acum, doar șase țări au semnat acorduri bilaterale: „E tot mai probabil un deficit de gaz, în această iarnă, după ce doar șase țări au semnat acorduri bilaterale pentru vânzarea la iarnă a gazului stocat în această vară.

Până la această oră, doar șase țări au acorduri bilaterale semnate: Germania și Austria, Estonia și Letonia, Italia cu Slovenia. Înțelegerile lor acoperă 8 țări, total insuficient pentru a trece cu bine o probabilă criză a aprovizionării.

Săptămâna viitoare voi scrie un comentariu mai amplu în care am să prezint și o posibilă soluție la criza generată de acest model propus de Comisia Europeană și votat cu entuziasm de toate țările UE.

Sau poate, până atunci, unul dintre foștii premieri români, specialist și în Economie și în Energie, va da europenilor din Brăila o soluție pentru deblocarea situației”, a transmis parlamentarul dâmbovițean.

Numărul atât de mic de acorduri încheiate înseamnă că majoritatea celor 27 de state membre ale UE nu dispun de termeni fermi privind modul și momentul în care vor împărți gazul în cazul unei crize a aprovizionării sau compensațiile financiare pe care le-ar oferi sau le-ar primi pentru acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here