Distribuie articolul

Primăria Municipiului Târgoviște și Teatrul Municipal Tony Bulandra – Târgoviște organizează evenimentul Galeria de Artă Târgoviște – TANDEM CROMATIC IV – TÂRGOVIȘTE, expoziție ce poate fi vizitată începând de vineri, 05 august 2022, până duminică, 04 septembrie 2022. Vernisajul Expoziției a avut loc vineri, 5 august, în prezența celor doi artiști plastici Diana Matias Popovici și Rafael Francisc Matias, în foaierul Cinematografului Independența.

Artiștii plastici, soț și soție, au venit la Târgoviște împreună cu cei doi copii, doi pitici frumoși cu ochii albaștri, care au adus un plus de culoare și frumos expoziției de artă a părinților. Un public numeros a participat la vernisajul  tinerilor artiști de la Timișoara, iar doamnele, prezente în număr foarte mare, au admirat exponatele care străjuiesc pereții Galeriei de Artă din Foaierul Cinematografului Independența.

În viziunea criticului de artă Diana Roman, argumentul expoziției Tandem cromatic constă în faptul că cei doi artiști și-au unit destinele de viață și de carieră, pornind pe un drum comun în care formulează, cu sinceritate, o artă a stărilor sufletești, a unui univers micro/macro. 

La o primă privire a expoziției, lucrările par a exprima un discurs unic,însă analizate atent, cele două demersuri sunt diferite în ritmuri, contraste, gestualitate, prin care cei doi creatori își devoalează cele mai intime sentimente mediate de un bogat limbaj plastic.

Artistul plastic Rafael Francisc Matias expune pentru a doua oară la Târgoviște și s-a arătat încântat de oraș, de organizatori, dar în mod special de publicul numeros iubitor de artă din fosta cetate de scaun a Țării Românești. ,,Mulțumesc tuturor celor care au venit la deschiderea vernisajului expoziției noastre. Nu mă așteptam să fie atât de multă lume. Am mai avut expoziții în alte orașe din țară în această perioadă și nu ne-am bucurat de prezența multor oameni. Am mai fost acum șase ani la Târgoviște, la Bienala de Artă ,,Gheorghe Petrașcu’’ și ne-am bucurat să revenim. Vreau să mulțumesc celor care ne-au sprijinit, organizatorilor, suntem foarte mulțumiți și încântați de tot ce am văzut aici. Mi-a plăcut și orașul, este unul curat și frumos.

Ceea ce am propus noi în această expoziție este un univers cromatic, am adunat lucrări din mai multe expoziții pentru că am vrut să vadă lumea mai multe etape din activitatea noastră, din ceea ce am făcut până acum. Tema centrală ce caracterizează pictura noastră o reprezintă cifra trei, trilogia existenței:  nașterea, viața, moartea. Picturile mai fac parte și din ,,Trilogia memoriei’’, un fel de jurnal vizual care exprimă stări, sentimente sau chiar momente din amintirile noastre. Sper ca lucrările noastre să vă bucure și să vă încânte și ochii și sufletul, să vă ofere o stare de bine pentru că la urma urmei, pictura este o stare de spirit și asta încercăm noi să oferim oamenilor, energie și bucurie’’, a transmis artistul plastic Rafael Francisc Matias iubitorilor de artă din municipiul Târgoviște.

Diana Matias Popovici a absolvit facultatea de Arte Plastice, secţia grafică a Universităţii de Vest din Timişoara, în 2006, iar apoi un masterat cu aceeaşi specializare, în 2008. A deschis şase expoziţii personale în Timişoara, Deva şi Bucureşti şi a participat la numeroase expoziţii de grup în ţară şi peste graniţe.

Rafael Francisc Matias a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Decorative din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, secţia pedagogia artei, în 2005, iar după aceea a urmat studiile masterale, în cadrul aceleaşi universităţi. Rafael Francisc Matias a deschis până în prezent douăsprezece expoziţii personale, toate în zona Banatului, la Timişoara, Reşiţa, Lugoj şi Deva, a expus într-un număr semnificativ de expoziţii colective din România şi de pe alte meleaguri, a participat la numeroase tabere de creaţie. Bogata activitate artistică i-a fost răsplătită cu câteva distincţii şi premii importante, printre care se numără

Premiul „Gabriel Popa” la Salonul Anual al Artelor Vizuale (Muzeul de Artă Timişoara, 2019) şi Premiul „Corneliu Antim” la Bienala Internaţională de Artă Contemporană „Ion Andreescu” de la Buzău, în 2020.


Distribuie articolul