Distribuie articolul

Traficul de persoane reprezintă o infracțiune gravă, prin care sunt exploatați copii, adulți sau vârstnici, prin muncă forțată, desfășurarea de acte sexuale fără voie, cerșetorie, constrângerea la comiterea de furturi și așa mai departe, dar și o încălcare a drepturilor omului!

Un factor comun al victimelor este vulnerabilitatea, generată de diverse situaţii nefavorabile sau dificile prin care trec. În cazul copiilor, educaţia primită acasă, dar şi la şcoală este esenţială pentru siguranţa lor, pentru a învăţa cum să stea departe de agresori.

Ziua mondială de luptă împotriva traficului de persoane este marcată anual, în data de 30 iulie, din anul 2013, de când fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 68/192, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor.

Din păcate, este un fenomen greu de stopat, însă, fiecare dintre noi are posibilitatea să schimbe această realitate dură și, de ce nu, să salveze o viață. Cum putem ajuta? Prin a oferi sfaturi posibilelor victime, prin a semnala orice posibilă situaţie de exploatare sexuală sau trafic de persoane autorităţilor competente, prin a sprijini psihic şi emoţional victimele care au scăpat din mâinile agresorilor sau traficanţilor!

Un simplu apel la 112 – numărul de urgență unic național sau la numărul 119 – Telefonul Copilului, poate schimba soarta unui copil sau poate salva o viață! Nu putem sta nepăsători atunci când vedem că o victimă a ajuns în mâinile traficanților și nu știe cum poate scăpa din această situație. Specialiştii D.G.A.S.P.C. Dâmbovița oferă servicii de găzduire, de consiliere psihologică, socială, juridică și vocațională, în funcție de nevoi, tuturor victimelor exploatării sexuale şi traficului de persoane, astfel încât să treacă mai uşor peste traumele suferite şi să îşi poată continua viaţa într-o manieră cât mai plăcută. Doar împreună putem lupta împotriva traficului de persoane!

DIRECTOR GENERAL,

Ionela Sandu                                   


Distribuie articolul