Obligațiile angajatorilor față de angajații lor pentru a-i proteja de caniculă, verificate de ITM Dâmbovița!

0
132

În contextul temperaturilor ridicate, înregistrate în această perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița readuce în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care le au, cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în ceea ce-i privește pe angajați, în perioadele caniculare.

În cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește valoarea de 37 de grade Celsius sau, corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

Astfel, se impun a fi luate următoarele măsuri:

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

– asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;

– asigurarea de dușuri;

– asigurarea echipamentului individual de protecție.

,,În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, este obligatoriu ca angajații să fie examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, inspectorii SSM din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița efectuează controale la angajatori, în perioadele caniculare, atât pentru a-i informa pe aceștia în privința obligațiilor pe care le au, cât și pentru a verifica modul în care respectă obligațiile legale.

Facem precizarea că, pe toată perioada verii, în cadrul controalelor efectuate, în conformitate cu acțiunile prevăzute în Programul Cadrul și în campaniile desfășurate, inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat și respectarea modului în care angajatorii respectă dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Atragem atenția că nerespectarea acetor norme legale constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 de lei’’, a precizat Lixandru Marius, inspector șef al ITM Dâmbovița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here