Distribuie articolul

În perioada 18– 24 iulie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au acționat la 101 evenimente: 7 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti, mijloace auto etc.), 55 incendii de vegetație uscată, 12 acţiuni la accidente rutiere, 11 acţiuni pentru asistența persoanelor şi 16 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (deblocări de persoane, salvări animale, degajări de copaci etc.). De asemenea, echipajele SMURD au fost solicitate şi au intervenit la 280 cazuri medicale.

Totodată, echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 17 misiuni de recunoaștere, 2 exerciții cu forțe în teren pentru antrenamentul personalului de intervenție, 57 acțiuni de informare în localitățile din raioanele de intervenție pentru prevenirea incendiilor de vegetație uscată, precum și 35 acțiuni de verificare la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Dâmbovița.

În continuare, 19 pompieri dâmbovițeni desfășoară misiuni de sprijin în tabăra mobilă instalată la Rădăuți, precum și în localitățile Isaccea și Huși. Aceștia lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat pentru a veni în sprijinul persoanelor care vin din zona de conflict și au nevoie de ajutor. Totodată, scafandri de la Detașamentul Târgoviște se află în misiune de sprijin pe litoral.

Și în această săptămână incendiile de vegetație au reprezentat o pondere ridicată în misiunile pompierilor dâmbovițeni. Acțiunile iresponsabile de incendiere a vegetației uscate, la care recurg unii dintre cetățeni, pot genera blocaje grave în activitățile desfășurate de forțele de intervenție pentru salvarea vieții.

Pompierii sunt suprasolicitați pentru că, în ultima perioadă, a fost nevoie să fie prezenți în mai multe locuri în același timp.

Pentru evitarea producerii unor incendii majore care pot afecta locuințele și gospodăriile cetățenilor, fondul forestier și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante:

  • Utilizarea focului deschis în perioadele caniculare și pe timp de vânt este interzisă;
  • Utilizarea focului deschis numai în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
  • Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
  • Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
  • Dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le, dar fără a vă pune viața în pericol;
  • Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la 112!

Atenție! Nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007, pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

FIȚI RESPONSABILI! Respectați măsurile de prevenire și stingere a incendiilor oriunde vă aflați!

 

COMPARTIMENT

INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Distribuie articolul