Turistă accidentată ajutată de salvatorii montani

0
274

O turistă aflată în dificultate în Masivul Montan Bucegi, a fost ajutată de jandarmii montani şi salvamontişti.

Jandarmii din cadrul Postului Montan Peștera împreună cu salvamontiști ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița au intervenitjoi, 14 iulie a.c., în sprijinul unei persoane accidentate.

Turista, o femeie în vârstă de 57 de ani, din județul Bacău, se afla cazată la o pensiune din zona Peștera și a plecat împreună cu alte două persoane într-o drumeţie pe traseul montan Peștera – Babele.

La un moment dat, la întoarcerea de pe traseu, pe fondul oboselii, femeia a alunecat și s-a accidentat la piciorul drept, fiind în imposibilitatea de a-și mai continua deplasarea și a apelat la salvamontiși și jandarmii montani.

Ajunşi la faţa locului, în punctul „Piciorul Babelor” salvatorii montani i-au acordat turistei măsurile de prim-ajutor, deoarece aceasta suferise o luxație.

Femeia a fost transportată cu targa UT 2000, în condiţii de siguranţă, până în zona telecabinei Peștera, de unde a fost preluată cu un ATV și condusă la locul de cazare. Ulterior aceasta s-a deplasat la o unitate spitalicească pentru investigații și acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Acţiunea de salvare s-a încheiat cu succes după 2 ore.

Pentru prevenirea accidentărilor/ situațiilor de pericol în zona montană sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, recomandăm turiştilor care se aventurează pe munte următoarele:

– înainte de a pleca în drumeție, să vă informați asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale;

– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;

– să folosiţi numai traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;

– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestoraspecificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate;

Turiştii aflaţi în dificultate în munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112” sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Informare, Relații Publice şi cu Publicul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here