Județul Dâmbovița are nevoie de firme mari și serioase care să ducă la bun sfârșit investițiile care urmează să se deruleze prin Programul Național ,,Anghel Saligny’’! 82 de primării și Consiliul Județean au depus 137 de proiecte pentru care au primit suma de 1,38 miliarde lei, bani care vor fi direcționați către înființarea, extinderea, reabilitarea și modernizarea de drumuri, poduri, rețele de apă și apă uzată. Consiliului Județean Dâmbovița, la rândul lui, i-au fost aprobate 4 proiecte, valoarea acestora fiind de 140.000.000 lei. Singura problemă care ar putea să pună în dificultate investițiile este lipsa forței de muncă, pentru că meseriașii românii lucrează pe șantierele altor țări. Chiar dacă se confruntă deja cu niște probleme moștenite generate de firme de construcții neserioase, președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan este optimist că societăți mari și serioase de construcții vor veni să contracteze lucrări importante în județ, pentru că Dâmbovița urmează să devină un șantier în viitorul apropiat prin investițiile care se vor derula pe Programul Anghel Saligny.
,,Sincer, și noi avem această problemă astăzi… Firme sunt, vorbim de firme serioase! Și eu, la nivelul CJD, mă confrunt cu unele probleme care sunt moștenite, vorbesc de licitații care au fost în mandatul trecut… cu firme cu care stau într-o ceartă în fiecare zi doar pentru a continua proiectele. Vom avea nevoie de firme serioase, de firme mari, pentru că sunt lucrări foarte mari. Nu poate să vină o firmă cu o roabă și cu o mistrie să ia o lucrare mare, de 400 de milioane de lei cum avem la Crevedia, de exemplu. Avem nevoie de firme mari și serioase, cu experiență… Am început noi, ca județ, să fim atractivi pentru firme private, pentru Guvernul României, pentru că nu întâmplător suntem primul județ căruia i s-a aprobat lista proiectelor.
Sunt foarte multe firme care vor să vină în județ pentru că sunt foarte multe investiții, multe proiecte mari în derulare și nu în ultimulrând au văzut în acest județ o stabilitate și o liniște care nu prea a fost în ultimii 6-7 ani. O să vedeți că în perioada următoare vor veni foarte multe firme mari care își vor desfășura activitatea pe raza județului.Licitațiile le țin primăriile, eu îmi doresc să aibă noroc de constructori serioși. Și cred că este normal să ne dorim acest lucru’’, a declarat președintele CJD și PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan la ultima conferință de presă de la PSD Dâmbovița.
Proiectele care fac obiectul cererilor de finanțare aprobate, în Dâmbovița, prin Programul Național „Anghel Saligny” sunt următoarele:
1.Consiliului Județean Dâmbovița i-a fost aprobată suma de aproape ??.???.??? ?? ??? pentru implementarea proiectului „Drum de legătură pentru creşterea accesibilităţii în zona urbană a Oraşului Găeşti”. În urma studiului de prefezabilitate a fost identificat un traseu de aproape 4,5 km lungime, care este prevăzut cu:
-o bandă pe sens;
-3 intersecții amenajate cu sensuri giratorii sau noduri rutiere;
-1 intersecție amenajată cu sens giratoriu la intersecția cu DN7;
-1 intersecție amenajată cu pasaj suprateran peste DJ401 A și C.F. București-Pitești-Craiova;
-1 intersecție amenajată cu sens giratoriu la intersecția cu DN61.
Traseul avizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se află situat pe raza orașului Găești- ≈1,4 km, Dragodana- ≈1 km, Mogoșani- ≈1,2 km și Petrești– ≈ 0,9 km.
Consiliul Județean Dâmbovița are încheiat un protocol de colaborare cu ?.?.?.?.?. pentru realizarea studiului de fezabilitate, acesta aflându-se deja în achiziție publică. Investiția se ridică la ??.???.??? ?? ???, CJD urmând să susțină diferența din diverse surse.
- Proiectul ,,Reabilitare și modernizare DJ 724 Malu cu Flori-Pucheni’’ – porțiunea drumului județean, care are o lungime de 6,7 km, a primit finanțare de aproape ??.???.??? lei.
Valoarea totală a investiției se ridică la peste ??.???.??? ?? ???, diferența urmând să fie suportată de CJD din bugetul propriu sau alte surse de finanțare. Se vor executa următoarele:
-turnare asfalt pe ambele benzi;
-lucrări la benzile de încadrare și acostamente;
-8,1 km de șanțuri pereate;
-1,1 km rigole carosabile;
-34 de podețe tubulare;
-6 stații de autobuz;
-parapet de protecție pe o lungime de 3,5 km;
-reabilitarea a 4 poduri.
În momentul de față, Consiliul Județean Dâmbovița are demarată procedura de achiziție publică a documentației tehnico-economice.
3.Un alt proiect aprobat este ,,Reabilitarea DJ 712 A Runcu-Râul Alb’’, iar valoarea finanțării susținute prin „Anghel Saligny” este de aproape ?.???.??? ?? ???.
Pe tronsonul cu lungimea de ?,? ?? se vor realiza:
-fundații;
-covoare asfaltice;
-11 podețe;
-5 podețe de acces;
-șanțuri pavate pe o lungime de 3,3 km;
-80 ml de rigole carosabile;
-150 ml de rigole ranforsate.
Această investiție se află în faza de realizare a proiectului tehnic, iar în ceea ce privește suma totală, Consiliul va susține diferența.
4.Al patrulea proiect aprobat spre finanțare, pentru care s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor, este cel legat de modernizarea unui drum vital pentru turismul montan dâmbovițean:
Bolboci-contur Lac Bolboci- Cheile Tătarului. Acesta face obiectul proiectului ,,Modernizare DJ 714 sector Bolboci- Contur lac Bolboci- Cheile Tătarului’’ și are asigurată o finanțare de 9.830.000 de lei. ,,Și în acest caz vom turna asfalt pe aproape 4,5 km, vom asigura rigole din beton, rigole carosabile, dar și podețe și acostamente. Datorită acestor proiecte, ale Consiliului Județean Dâmbovița și ale primăriilor dâmbovițene, județul Dâmbovița intră într-o nouă etapă de dezvoltare’’, a punctat președintele CJD și PSD Dâmbovița la conferința de presă de la PSD Dâmbovița.