Distribuie articolul

„Legea interoperabilității”, care elimină dosarul cu șină, a fost adoptată de Camera Deputaților! Legea privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea platformei naționale de interoperabilitate are la bază principiul ,,o singură dată’’, conform căruia, pentru a beneficia de un serviciu public, persoanele fizice nu mai trebuie să prezinte instituțiilor și autorităților acte de stare civilă, documentele care privesc bunurile pe care le dețin în proprietate sau date privind situația lor fiscală existente deja la ANAF.

Prin intermediul acestei platforme toate informațiile necesare vor putea fi accesate în timp real de către funcționarii publici, care vor verifica doar identitatea solicitantului, fără a-i mai pretinde prezentarea altor documente justificative sau constatatoare.

,,Mai țineți minte dosarul cu șină? Firește, a fost, dincolo de-un izvor nesecat de glume, o realitate tristă și sumbră a unei Românii care ținea morțiș să nu-și modernizeze sistemul administrativ. De azi încolo, „traseul” de la un ghișeu la altul, cu nervii și frustrările inerente ce erau firești, devine o amintire. O „poveste” (cu final fericit) pe care sper să o mai spunem doar copiilor noștri.

Pentru că „Legea interoperabilității”, creionată atent, cu profesionalism și dedicare de colega mea Diana Buzoianu, venită la finalul a zeci de ore de dezbateri cu experții din cadrul grupului de lucru Law and Technology Lab și asumată transpartinic, e de acum o realitate. Și-odată cu ea, România intră în secolul XXI și la acest capitol!

Ce înseamnă, concret, legea interoperabilității?

-Instituțiile nu îți vor mai cere informații și documente pe care le au deja;

-Sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;

-Vei putea cunoaște mereu ce instituție ți-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;

-Sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale să fie în siguranță;

-Sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni’’ a precizat deputatul USR Dâmbovița, Daniel Blaga.


Distribuie articolul