Eveniment special de Ziua Universală a Iei… la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița!

0
117

Pentru că în fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, sau „cămașa cu altiță”, așa cum mai este denumită, astăzi, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița a organizat un eveniment special dedicat acestui element de tezaur național.

Esența IEI constă în arta meșteșugului manual, transmis din generație în generație, iar celebrarea acesteia are multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească, întrucât coincide cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și cu „Drăgaica” sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald.

Cei prezenți au fost purtați prin universul iei tradiționale românești de dr. Adriana Ion de la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. De asemenea, în cadrul activităților au avut loc și: o expoziție de ii ale Cristinei Ilie și Lilianei Iotu, un atelier de cusut, în compania meșterului popular Mariana Necula și realizare de cununi de sânziene alături de Larisa Bădoiu.

Evenimentul s-a bucurat de prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintelui Luciana Cristea, doamnei prefect Claudia Gilia, primarului Municipiului Târgoviște – Cristian Stan, doamnei viceprimar Monica Ilie, precum și de prezența numeroșilor reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here