Distribuie articolul

Despre piesa de teatru ,,Don Juan’’ de Moliere, pusă în scenă de regizorul Mihai Constantin Ranin și jucată excepțional de actorii Teatrului de Vest  Reșița, în cadrul Festivalului  Babel, s-a vorbit astăzi la superlativ în cadrul conferinței de presă de la Teatrul ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște! În foaierul instituției de cultură s-au aflat astăzi, la ora 11.00 fix,  la ,,Întâlnirile Babel’’,  directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Constantin Ranin, actorii de la Teatrul Reșița, dar și profesorul Paul Chiribuță, acesta din urmă fiind și criticul de teatru care a pus punctul pe ,,i’’  în ceea ce privește calitatea jocului interpretativ al actorilor, dar și a regiei. În sală, la conferința de presă, s-a aflat și criticul de film, Irina Margareta Nistor, care a mărturisit că a rămas plăcut impresionată de numărul foarte mare de tineri  prezenți la piesa de teatru ,,Don Juan’’, iar reacția acestora  la piesa lui Moliere nu a trecut neobservată de ochiul cunoscutului critic de film.  Ba mai mult, aceasta a caracterizat seara de miercuri ca fiind una minunată, iar piesa Don Juan, care a venit după prestația indienilor, a fost chiar ,,cockailul perfect’’ .

,,Ziua de ieri (n.n. miercuri, 15 iunie 2022) a fost o zi plină. În afară de workshopuri, de atelierul de actorie susținut de conf. univ. dr. Paul Chiribuță, am avut primul spectacol al indienilor de la Mumbai, cu Vanarase și spectacolul nostru, al Teatrului de Vest din Reșița,  cu piesa Don Juan, temă mare, interes mare pentru public.  Despre Don Juan vă spun…  aventura vieții mele… Orașul acesta, fost industrial, are un teatru mult mai vechi decât teatrul  nostru, are un teatru de peste 72 de ani. Mi s-a cerut să pun Moliere pentru că se împlinesc 400 de ani de la naștere… Eu îl iubesc mult pe Moliere…. Întâlnirea cu Don Juan nu este prima oară pentru că am mai făcut scenografia la Don Juan-ul lui Laurian Oniga aici la teatru și a fost un spectacol de mare succes, sigur că era un spectacol mai sumbru, pentru că nu avea decât 4 scene comice… M-am bucurat să mă joc cu costumele, iar pentru că nu erau bani, ca de obicei, a trebuit să inventez tot felul de lucruri…

A apărut o problemă, distribuția, pentru că era clar că nu puteai să faci o piesă mare cu puținii actori de la Reșița și Dumnezeu m-a ajutat și am avut până la urmă distribuția perfectă, pentru că spre deosebire de noi Teatrul din Reșița a început să angajeze masiv tineri… Cred că s-au simțit foarte bine… Important nu este cum te simți, important este ce realizezi… De fiecare dată când faci un spectacol… este un prototip… Spuneam că Don Juan este o piesă dificilă. Limitarea mijloacelor care există în orice teatru mic m-a obligat să fac un spectacol minimalist, fără multe obiecte, concentrându-mă pe imaginea teatrală și bineînțeles în primul rând pe actori, care au lucrat cu energie, cu maximă bucurie… ’’, a declarat regizorul Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște.

Conf. univ. dr. Paul Chiribuță a simțit nevoia să intervină și să vorbească despre reușita trupei de Teatru de la Reșița care a jucat remarcabil piesa barocă Don Juan, regizată magistral de Mihai Constantin Ranin. ,,Vreau să-i felicit pe acești tineri actori pentru că estetica teatrului baroc, de care d-ul Ranin e atașat, e complicată, cere un efort suplimentar actorilor. E o materie care nu se predă în școală, e foarte delicat pentru un actor de jucat așa ceva, iar când lucrul e reușit reiese o doză de umor special pe care d-ul Ranin o cultivă… Este foarte dificil de obținut. M-am uitat cu mare plăcere la ceea ce au făcut. Sigur că performanța lor este una remarcabilă în acest corset reprezentat de teatrul baroc. Au fost scene remarcabile, greu de susținut, dar spectacolul a fost coerent și cu o energie extraordinar de bună. M-am bucurat foarte mult, m-am bucurat eu, ca profesor de teatru,  în sensul în care am văzut reușitele unui parcurs dificil de îndeplinit care este acest stil baroc de teatru, complicat de făcut.

Vreau să-i felicit pe toți în primul rând pentru dăruire, pentru curaj, pentru că nu este ușor… D-ul Ranin spune că a fost o plăcere, nu cred că a fost o plăcere pentru că știu ce înseamnă din punctul acesta de vedere al cerințelor…Oricum rezultatul este remarcabil… Felicit actorii… Vreau să-l felicit și pe directorul teatrului pentru că este un lucru remarcabil ce a reușit domnia sa la Reșița, să refacă un teatru care a avut și el o istorie, au fost niște actori acolo, s-au întâmplat niște lucruri… Sigur că interesul pentru teatru, după revoluție, a scăzut considerabil, dar e minunat când sunt oameni care se preocupă și care reușesc să facă diverse lucruri, așa cum și  d-ul Ranin a reușit să facă aici, la Târgoviște, un punct de referință pe harta teatrului românesc. Vă doresc să reușiți același lucru la Reșița și e foarte bine că aveți o trupă tânără, o trupă competitivă, o trupă care iată poate îndeplini și sarcini dificile și vă felicit’’, a completat  profesorul Paul Chiribuță.

La rândul lor, actorii de la Reșița care au jucat în piesa Don Juan au declarat că s-au simțit extraordinar pe scena de la Târgoviște și că au fost încântați de modul în care au lucrat cu regizorul Mihai Constantin Ranin, de încrederea ce le-a fost insuflată de acesta.

(Foto: Oficial Media)

PROGRAM BABEL

VINERI, 17 iunie

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

14:00 Sala Oglinzilor, Identitatea structurii artistice și rezolvarea blocajelor profesionale, atelier de actorie susținut de conf.univ.dr. Paul Chiribuță

17:00 Sala Studio a TTBIs God a Taoist?, regia: Vidyanidhee Vanarase (Prasad), IAPAR, India; 45 min.

18:00 Sala Mare a TTB, HeimatLostregia: Serkan Salihoğlu, Çaglar Yiğitoğulları ProjectGermania, Turcia; 55 min.

19:30 Casa Sindicatelor, The Lament of the Queen, regia: Kuandyk Kasymov, Raimbek Seitmetov Turkestan Music and Drama Theater, Kazahstan, 1h 15 min.

21:30 Piața Mihai ViteazulEurydice, regia: Paweł Szkotak, Biuro Podróży, Polonia; 1h

SÂMBĂTĂ, 18 iunie

11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

18:00 Sala Mare a TTBAntigone, regia: Okbaoui Cheikh, Knight of Stage Association, Adrar Algeria;

20:30 Sala Studio a TTBStarting Points – Adventures in Devising Theatre, Scott Johnston

21:00 Casa SindicatelorRomeo și Julieta, regia: Hugo Wolff, Compania de Teatru Dans Microbis, Sibiu; 1h

DUMINICĂ, 19 iunie

11:00 Foaier TTBÎntâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

17:00 Sala Studio a TTB, Doamna Escobar, un spectacol de și cu Ana Maria Carablais, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România; 1h

18:30 Casa SindicatelorRichard III, regia: Emmanuel Ray, Théâtre en Pièces, Chartres, Franța; 1h 40 min.

20:30 Cinematograf  IndependențaManifest FILM, regia: Cornel Mihalache; 50 min.

21:30 Piața Mihai ViteazulKaspar, regia: Paweł Szkotak, Biuro Podróży, Polonia; 50 min.


Distribuie articolul