Moment istoric la Teatrul ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, în cadrul Festivalului BABEL: A fost semnat memorandumul pentru organizarea Festivalului de Teatru Asia – Europa!

0
191

Astăzi, la Teatrul ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, s-a făcut primul pas pentru organizarea Festivalului de Teatru Asia  – Europa!  În acest sens  directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Constantin Ranin  și președintele Asociației Teatrelor din Coreea de Sud,  Jeungwoo Son au semnat un memorandum. Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului  Artelor Spectacolului BABEL care se află în plină desfășurare până pe data de 19 iunie 2022.

,,Încă o zi a festivalului BABEL, este o zi care contribuie la construcția edificiului nostru. Este, de asemenea, o zi importantă nu numai pentru festival, ci și pentru două țări, este vorba de țara noastră România și de Coreea de Sud. Începem această conferință de presă prin semnarea unui memorandum. Trebuie spus că președintele Asociației Teatrelor din Coreea de Sud este Jeungwoo Son  care printr-o șansă divină a devenit omul atât de important de astăzi, el fiind prieten vechi al Teatrului Tony Bulandra. Noi îl cunoaștem și ca profesor universitar și ca regizor, dar în primul rând este un om care iubește teatrul lumii și încă din tinerețea lui extremă a avut această curiozitate să călătorească în SUA ….

Dacă până nu demult cultura coreeană, vorbesc de Coreea de Sud, era impregnată mai ales de cultura japoneză și de cultura americană, în ultimii ani de după război,  acum se îndreaptă către culturile vechi pentru că ea însăși își reconstruiește cultura în respectul culturii tradiționale. Acest memorandum va deschide un alt festival de teatru care va uni Asia de Europa și se numește Festivalul euroasiatic. În primăvara anului viitor vom avea prima conferință internațională la Seul unde noi vom conduce o delegație a cel puțin 3 țări europene și acolo vom întâlni delegația a altor 3 țări din Asia. Totuși nucleul acestui festival este un dublu nucleu, este România – Coreea de Sud…’’, a declarat directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Constantin Ranin.

Jeungwoo Son, președintele Asociației Teatrelor din Coreea de Sud a recunoscut că a învățat multe de la Festivalul Babel Târgoviște,  dar este ferm convins că Festivalul  Asia – Europa va oferi posibilitatea actorilor și regizorilor români și coreeni, a artiștilor de pe cele două continente, să lucreze împreună în spectacole. ,,Mulțumesc tuturor. Am învățat foarte multe din acest Festival BABEL. Alături de noi sunt studenții și actorii coreeni care, deopotrivă, au învățat foarte multe din acest Festival Babel. Mulțumesc d-ului Ranin pentru inițiativă și pentru disponibilitatea de a duce această idee mai departe și  de a face un pas înainte către un Festival Asia – Europa. Propunerea noastră pentru astăzi este de a organiza, de a înființa un Festival de Teatru Asia-Europa. Acest festival  nu va fi doar un schimb de spectacole între Asia și Europa, ci va reprezenta oportunitatea ca actorii români și actorii asiatici să lucreze împreună în spectacole sau regizorii asiatici să lucreze cu cei europeni și invers’’, a transmis Jeungwoo Son.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here