Festivalul Babel Târgoviște, a patra zi! Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a participat la două evenimente din cadrul Festivalului Babel, respectiv la vernisajul artistului plastic Carmen Olteanu și la lansarea romanului ,, O seară la Rialto’’, de Alexander Hausvater!

0
139

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu  a venit la Festivalul Babel Târgoviște!  Acest lucru s-a întâmplat  în cea de-a patra zi de  festival, iar momentul a coincis cu vernisajul  expoziției artistului plastic-pictor, Carmen Olteanu, dar și cu lansarea noului roman al scriitorului Alexander Hausvater, intitulat ,, O seară la Rialto’’.  Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a fost însoțit la Teatrul ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, de deputatul Radu Popa și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu. Străjuit de picturile viu colorate și deosebit de expresive ale artistului plastic Carmen Olteanu, Foaierul Teatrului Tony Bulandra a fost plin ochi de iubitorii genului.

Directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Constantin Ranin, ,,creierul’’ Festivalului Babel a mulțumit tuturor celor prezenți, dar în mod special celor care finanțează Festivalul Babel, pentru că fără sprijinul acestora evenimentele culturale nu ar fi avut loc.

,,Apreciez omenia acestor figuri importante care sunt alături de noi. Vreau să mulțumesc d-lui primar în primul rând pentru sprijinul extraordinar acordat acestui festival internațional, d-ului președinte al Consiliului Județean și pentru prima dată Ministerul Culturii finanțează acest festival. Îi mulțumesc d-lui ministru și pentru prezență și pentru finanțare. Mulțumesc tuturor autorităților locale și naționale, Institutului Cultural Român, tuturor guvernelor și institutelor celor 14 țări participante, sponsorilor, angajaților Teatrului Tony Bulandra, prietenilor mei și nu în ultimul rând voluntarilor acestui festival’’, a declarat Mihai Constantin Ranin.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a felicitat organizatorii pentru ținuta acestui festival, fără a-i uita pe sponsori care la rândul lor au un rol important în susținerea acestor evenimente.

,,Este o onoare să fiu prezent aici. Mulțumesc mult  pentru invitație, nu am putut să ajung decât astăzi (n.n. luni, 13 iunie 2022) și mă bucur că sosirea mea coincide cu vernisajul unei talentate pictorițe care, printr-o frumoasă coincidență a destinului,  îmi este și o foarte bună prietenă. Fiindu-mi prieteni dragi, și președintele CJD, și primarul Târgoviștei și prefectul, mă pun în trend cu ei și îi spun d-ului Ranin că ceea ce facem noi este ceea ce ne definește și dacă  acționăm în acest fel nu avem cum să greșim.

Eu sunt aici mai puțin ca ministru, pot fi și ca ministru pentru că trebuie să arătăm că instituțiile centrale sprijină ceea ce se întâmplă, dar suntem trecători în aceste poziții și mă bucur că, prin tot ceea ce facem, la un moment dat, cineva va vorbi de bine. Cele mai bune discursuri sunt cele foarte scurte… Vreau să felicit organizatorii și nu pot să nu felicit sponsorii. Statul, oricât ar vrea, nu va putea niciodată să acopere tot ceea ce este necesar în cultură, iar rolul sponsorilor este extrem de important și vreau să-I încurajez astfel încât și alții să le urmeze exemplul…  Sper să ne vedem cât mai des în ocazii atât de plăcute. Mult succes acestui festival’’, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan i-a mulțumit directorului Mihai Constantin Ranin pentru că  prin ceea ce face cu Festivalul Babel ,,a reușit să pună din nou municipiul Târgoviște pe harta culturii naționale’’.

,,D-ul ministru a spus câteva lucruri, dar nu a spus… și cred că nu putea  dumnealui să spună, dar o să spun eu! Pentru prima dată, anul trecut, instituțiile de cultură care sunt coordonate de administrația publică locală primesc finanțare consistentă de la Ministerul Culturii, iar lucrul acesta este extraordinar. Acest lucru reprezintă o gură de oxigen inclusiv pentru Teatrul Municipal în contextul în care finanțarea era exclusiv de la bugetul local și erau destule dificultăți în a asigura un act cultural de ținută.

D-ul director Ranin a reușit, așa cum reușește și cu acest festival, să pună din nou municipiul Târgoviște pe harta culturii naționale și vreau să-i mulțumesc în numele comunității târgoviștene pentru acest lucru. Prezența noastră aici, a d-ului ministru, a d-ului președinte al CJD, a d-nei prefect, a d-ului deputat, a d-ului secretar de stat nu înseamnă decât suportul pe care vrem să-l arătăm acestui festival și de asemenea un parteneriat solid care există în beneficiul actului cultural’’, a precizat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Jurnalistului german Dieter Topp, specialist rețele de teatru i-a revenit plăcuta misiune de a vorbi despre lucrările pictoriței Carmen Olteanu care sunt expuse în foaierul Teatrului Tony Bulandra.

Cuvântul de final al vernisajului a revenit autoarei, respectiv artistului plastic Carmen Olteanu care cu greu și-a putut stăpâni emoția.

„Mă bucur că sunt aici, mă bucur că am putut să particip, cu o pată de culoare, în cadrul Festivalului Babel. Vă mulțumesc tuturor, mă onorează prezența dumneavoastră, a tuturor. Sper ca prin lucrările mele să vă pot atinge sufletul”, a transmis  Carmen Olteanu.

Tot în Foaierul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște a  urmat lansarea romanului ,, O seară la Rialto’’, de Alexander Hausvater, moment onorat de asemenea de prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu,  dar și de un public numeros.

,,Dacă este să rămână o singură bucurie din mandatul unui ministru aceea este a acestor întâlniri minunate. Nu știu cât merit dar mi s-a oferit această șansă, ca în aceste două mandate de ministru, să cunosc oameni absolut speciali, iar Alexander Hausvater este unul dintre ei. Dumnealui are o carieră artistică ce se întinde pe tot parcursul vieții mele. Mă bucur că sunt aici. Îi mulțumesc pentru această carte, îndemn pe toată lumea să o citească și să citească în general…Mulțumesc și felicitări pentru tot ceea ce faceți’’, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

La Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, cea de-a patra seară de Babel s-a încheiat cu spectacolul ,,Crimă și pedeapsă’’, în regia lui Dumitru Acriș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here