Distribuie articolul

În cea mai importantă necropolă voievodală munteană, la Mânăstirea Dealu, vineri, 27 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a omagiat personalitatea lui Mihai Viteazul, „Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei”, ca „martir și erou al națiunii române”, conform Legii nr. 137 / 2020.

Evenimentul a fost deschis de slujba de pomenire a Voievodului Martir, în fața bisericii mânăstirii și în pronaosul sfântului locaș, acolo unde se află, într-un sarcofag, gloriosul cap al lui Mihai Voievod Viteazul.

De pe treptele bisericii, Mitropolitul Nifon a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a reiterat principalele argumente în vederea unei eventuale canonizări a Voievodului Mihai Viteazul, subliniind faptul că este cel mai puternic simbol al unității naționale din întreaga noastră istorie. Curajul, eroismul, sfințenia vieții sale, sprijinul masiv și constant acordat Bisericii, dar și hotărârea sa în apărarea neamului nostru și a Europei creștine fac din el unul din cele mai importante repere ale istoriei noastre naționale, model de demnitate și de jertfelnicie, precum și cel mai cunoscut chip de conducător creștin muntean din epoca medievală. De aceea, amintirea faptelor sale glorioase readuce înaintea tinerelor generații pilda sa de credință, de bărbăție și de fidelitate față de valorile românești, creștine și europene.

Ierarhul nostru a prezentat, apoi, volumele tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei: „Voievodul Mihai Viteazul – apărător și mărturisitor al credinței strămoșești”, „Voievodul Radu cel Mare – sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului”, „Sfântul Ianache Văcărescu – mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni”, pe care, le-a oferit conducerii Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște.

Corala Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, ce a dat și răspunsurile la slujba de pomenire, a oferit un concert de cântece patriotice, ca omagiu adus memoriei Binecredinciosului Voievod.

În încheiere, militari din cadrul Garnizoanei Târgoviște au prezentat onorul, în acordurile fanfarei, defilând prin fața sfântului locaș, pentru a omagia personalitatea Voievodului Mihai Viteazul.

La eveniment au luat parte oficialități locale și județene, precum și parlamentari, preoți și credincioși de la parohiile din Municipiul Târgoviște și din apropiere, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, de la școlile și liceele din Târgoviște, dar și ai Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor.

Reamintim că Mânăstirea Dealu, ctitoria Voievodului Radu cel Mare, de la a cărei sfințire se împlinesc anul acesta 521 de ani, a fost restaurată și înfrumusețată, între anii 2000-2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfinției Sale.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTE

 


Distribuie articolul