Distribuie articolul

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Județean Dâmbovița, a câştigat recent un proiect finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării, în cadrul competiției Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE), Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de CD, subprogramul I1. Proiectul a obținut 97,6 puncte, clasându-se astfel pe locul 4 într-o competiție strânsă.

În valoare de 93.750 Euro, proiectul Tehnologia litică în Paleoliticul mijlociu și superior din regiunea carpatică a României: adaptarea comportamentului tehnic la mediul montan” propune o abordare nouă a ansamblurilor litice din Paleolitic, descoperite în situri din regiunea carpatică a României, prin înțelegerea răspunsului adaptiv al comunităților umane în raport cu paleomediul. Studiul care face obiectul proiectului implică un demers tehno-funcțional diferit de analizele tipologice tradiționale și va include, în afară de identificarea secvențelor operaționale în realizarea ansamblurilor litice, analize ale urmelor de utilizare, folosind diferite tipuri de microscopie.

Rezultatele analizei materialelor litice vor fi corelate cu cercetări asupra paleomediului, surselor de materii prime litice, exploatarea resurselor animale etc. Studierea adaptării unor populații diferite la mediul montan, cu locuiri desfășurate pe un palier cronologic mare (între 60.000 și 15.000 ani BP) poate oferi informații importante despre evoluția comportamentului tehnic în Paleoliticul mijlociu și superior din această zonă. Durata proiectului este de 24 luni. Lista proiectelor aprobate la finanțare poate fi consultată accesând link-ul următor: https://uefiscdi.gov.ro/resource-862341-te_2021_proiecte-aprobate_st.-umaniste.pdf

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița


Distribuie articolul