Calea Luminii, de peste 20 de ani, numai la Târgoviște… în Joia Mare!

0
383

,,Calea Luminii’’ este evenimentul unicat în România care are loc în Joia Mare numai în municipiul Târgoviște! Începând cu ora 18.00 târgoviștenii și dâmbovițenii sunt așteptați  să participe în număr mare la această manifestare care a devenit deja o tradiție, pentru că se desfășoară de peste 20 de ani, și care are o mare încărcătură spirituală, mai ales acum în Săptămâna Patimilor. Astăzi, la Primăria Municipiului Târgoviște, a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu și pictorul, Mihai Șerbănescu au vorbit despre… Calea  Luminii și importanța ei.

,,A fost o idee care a prins, care s-a dezvoltat și care de fiecare dată, în Joia Mare, pune municipiul Târgoviște pe harta națională a evenimentelor deosebite din preajma Sărbătorilor Pascale’’

,,Este o conferință de presă tradițională, pe care noi o organizăm într-un moment de bucurie. La Târgoviște a devenit deja tradiție organizarea unui eveniment deosebit, este vorba despre „Calea Luminii” . Înainte de a vorbi despre coordonatele acestui eveniment, din acest an, dați-mi voie să-i mulțumesc pentru prezența la această conferință de presă, părintelui vicar, Ionuț Ghibanu, de asemenea, domnului Mihai Șerbănescu, cel care a inițiat această tradiție. A fost o idee care a prins, care s-a dezvoltat și care de fiecare dată, în Joia Mare, pune municipiul Târgoviște pe harta națională a evenimentelor deosebite din preajma Sărbătorilor Pascale. Așa că și în acest an se va organiza la Târgoviște „Calea Luminii” , joi, începând cu ora 18:00, în zona Catedralei Mitropolitane, Piața „Mihai Viteazul” , iar târgoviștenii și dâmbovițenii sunt așteptați într-un număr cât mai mare’’, a declarat primarul Târgoviștei, Cristian Stan.

,,A devenit deja o tradiție ca târgoviștenii să participe la Calea Luminii”

,,În săptămâna pătimirilor domnului nostru Iisus Hristos, în Joia ce Mare, a devenit deja o tradiție în Cetatea de Scaun munteană ca târgoviștenii să participe la „Calea Luminii” , o manifestare unică în România, care se organizează la inițiativa domnului profesor, Mihai Șerbănescu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște, Arhiepiscopiei Târgoviște și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte, Arhiepiscop și Mitropolit, Nifon. „Calea Luminii” se desfășoară în Joia cea Mare, tocmai pentru că noi toți participanții, târgoviștenii și de ce nu, și alți dâmbovițeni, care vin în municipiul nostru pentru a participa la această manifestare, dăm o mărturie a pregătirii noastre pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morți, iar prin lumânările pe care le vom ține aprinsă în mână sau pe care le vom așeza pe traseul manifestării, vom arăta că vom înțelege sensul luminii, întotdeauna raportându-ne la cuvintele Mântuitorului Hristos, care spune „Eu sunt Lumina lumii, cine crede în mine și-mi urmează mie, nu va umbla în întuneric”.  Sunt convins că târgoviștenii se vor bucura nespus că pot participa anul acesta fără nici un fel de restricții la Deniile din această săptămână și la această frumoasă manifestație, „Calea Luminii”, care va începe întâi cu Denia celor 12 Evanghelii, care va fi săvârșită în Catedrala Mitropolitană, iar la ora 20:00, cu toții, ne vom afla în fața Catedralei pentru a primi un cuvânt de binecuvântare pentru a porni apoi pe calea luminii, de la Catedrală până în Piața „Mihai Viteazul” , acolo unde străjuiește statuia voievodului al cărui cap se află la Mănăstirea Dealul și odihnește pentru așteptarea învierii’’, a rostit Ionuț Ghibanu, vicar eparhial.

,,Nu întâmplător, la Târgoviște, au fost peste 40 de voievozi’’

„Am mai spus și o să repet, Târgoviștea iese în evidență cu gesturi înălțătoare. Ceea ce se va întâmpla peste 28-29 de ore, cu aproximație, această „Cale a Luminii” , este făcută în primul rând de târgovișteni, cărora le mulțumesc că au venit cu drag de fiecare dată. V-am mai spus și vă repet, nu întâmplător, la Târgoviște, au fost peste 40 de voievozi. Poate nu întâmplător, la Târgoviște, la vreo trei kilometri de unde are loc această conferință de presă, stă Capul lui „Mihai Viteazul”. Poate nu întâmplător, prima carte tipărită, la 1508, a fost tipărită la Mănăstirea Dealul. Poate nu întâmplător în Târgoviște s-au născut atâția scriitori și poate nu întâmplător, la Târgoviște, are loc „Calea Luminii”.  Mulțumesc administrației locale pentru au lăsat ca acest eveniment să se întâmple pentru că de-a lungul timpului, am văzut cum s-a pus piedică. Să știți că de 23 de ani, „Calea Luminii” a fost neîntreruptă. Am mai auzit pe aici, pe acolo, că ar fi fost întreruptă „Calea Luminii” în anul 2020. Să știți că a avut loc. Un om de suflet, domnul Ioniță Vasile, primarul comunei Gura Ocniței, a permis ca undeva unde are dânsul un spațiu să se scrie „Târgoviște, 2020” , cu 300 de lumânări’’, a punctat Mihai Șerbănescu, de la care a plecat această idee minunată… Calea Luminii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here